Семінарське заняття №6 (Лекція 12. Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальності)

Шановні здобувачі освіти у теку для відповідей відсилаєте у письмовому форматі :
  • Опрацювання всіх питань плану які наявні.
• виконання усіх задач. 
Оцінювання виконання завдань здійснюється за такими критеріями (у % від кількості балів, виділених на завдання із заокругленими до цілого числа) отримати можна від 6 до 12 балів за виконання семінарського заняття.

СЕМІНАР №6 ТЕМА 12. АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЯК ВИД ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

План

1.    Поняття й ознаки адміністративної відповідальності, її відмінність від інших видів юридичної відповідальності.

2.    Законодавство про адміністративні правопорушення, його особливості.

Практичні завдання:

1.                                 Посилаючись на відповідні нормативно-правові акти, проведіть розмежування адміністративної й кримінальної відповідальності.

а)    У жовтні 2019 року гр. Д., перебуваючи в супермаркеті «АТБ», із торгового залу викрав харчових продуктів на загальну суму 146 грн.

До якого виду відповідальності буде притягнуто гр. Д.? Чи змінився би вид відповідальності, якби особа вчинила таке саме діяння у лютому 2020 р.?

б)    Гр. Б., керуючи автомобілем, допустив наїзд на пішохода, який рухався на нерегульованому пішохідному переході, внаслідок чого пішохід отримав легкі тілесні ушкодження.

До якого виду відповідальності буде притягнуто гр. Б.? Що є підставою для розмежування кримінальної й адміністративної відповідальності за порушення правил безпеки дорожнього руху?

в)    Після закриття сезону полювання 2019/2020 рр. два товариши-мисливці ділилися розповідями про здобич. Так, мисливець М. вполював дві качки, мисливець К. - одну чернь білооку.

Чи є в діях мисливців ознаки порушення правил полювання за умови, що вони мали посвідчення мисливця, контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання, картку відстрілу дичини і дозвіл на зброю? До якого виду відповідальності вони можуть бути притягнуті?

г)    Громадянин Л. вирощував на своїй присадибній ділянці рослини снотворного маку. Під час складання протоколу виявилося, що кількість нарковмісних рослин не перевищує 100 штук.

Чи є підстави для притягнення гр. Л. до кримінальної відповідальності?

2.                                Міська рада прийняла рішення «Про адміністративну відповідальність за порушення громадського порядку», в якому встановила, що за дрібне хуліганство особа, яка вчинила правопорушення, має бути піддана штрафу або виправним роботам строком до 15 діб.

Чи законне рішення міської ради? Наведіть повноваження місцевих рад щодо прийняття рішень, за порушення яких передбачається адміністративна відповідальність. Назвіть, якими актами встановлюються: склад адміністративного правопорушення; види адміністративних стягнень.

3.                                Визначте, до якого виду відповідальності можуть бути притягнуті особи в наведених випадках:

1) військовослужбовець К. вчинив правопорушення, передбачене ст. 42 КУпАП; 2) щодо поліцейського М. було складено протокол про порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки (ст. 175 КУпАП); 3) працівник органу доходів і зборів допустив порушення правил, норм і стандартів, що стосуються забезпечення безпеки дорожнього руху; 4) будучи працівником аварійно-рятувальної служби, гр. Б. вчинив правопорушення,                                                           передбачене

ст. 173 КУпАП; 5) стосовно керівника Управління Держспецзв’язку області складено протокол за незаконне розголошення або використання в інший спосіб особою у своїх інтересах інформації, яка стала їй відома у зв’язку з виконанням службових повноважень; 6) працівник управління Державної кримінально-виконавчої служби України в області не дотримав встановлених законом строків надання відповіді на звернення народного депутата України.

Чим відрізняється адміністративна відповідальність від дисциплінарної? Чи можна в наведених випадках вести мову про спеціальних суб’єктів адміністративної відповідальності? Які види стягнень не можуть бути застосовані до осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів, за вчинення адміністративних правопорушень?

4.                                Проаналізуйте нижченаведені ситуації і з’ясуйте, в яких випадках існують підстави для притягнення особи до адміністративної відповідальності. Відповідь обґрунтуйте.

1.    Громадянин П., керуючи автомобілем, виїхав на зустрічну смугу руху, щоб уникнути наїзду на пішохода, який переходив дорогу в невстановленому місці.

2.    15-річна донька гр. А. нецензурно облаяла громадянок похилого віку, які зробили їй зауваження щодо поведінки у громадському місці.

3.    Підприємець Д. вчасно не поставив комп’ютерну техніку обласній державній адміністрації.

4.    Народний депутат, виступаючи на мітингу, закликав змінити конституційний лад в України, обґрунтовуючи це історичними передумовами розвитку держави.

5.    65-річна пенсіонерка торгувала домашньою продукцією біля виходу з метро.

6.    Громадянин В., працюючи головним лікарем обласної клінічної лікарні, був відсутній на роботі протягом 3-х днів без поважних причин.

7.    Інспектор із пожежного нагляду здійснив планову перевірку діяльності підприємства і відмовився на вимогу керівника підприємства надати акт перевірки, складений за результатами заходу державного контролю.

8.    Батьки 7-річної дівчинки постійно відмовляли їй у вечері, мотивуючи це тим, що вона займається балетом і тому має бути стрункою. Через це дівчинка голосно плакала й просила їжу в сусідів.

Список нормативно-правових актів і літератури

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. Відомості Верховної Ради України. 1984. № 51. Ст. 1122 (з наст. змін. і допов.).

Кодекс цивільного захисту. URL: http://zakon5.rada.gov.ua/ laws/show/5403-17

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. Офіційний вісник України. 2010. № 92. Т. 1. Ст. 3248.

Адміністративна відповідальність: курс лекцій / за ред. О. В. Кузьменко. Київ: Юрінком Інтер, 2016. 568 с.

Адміністративна відповідальність та провадження в справах про адміністративні правопорушення: навч. посібник / за заг. ред. О. В. Кузьменко. Київ: Центр учб. л-ри, 2016. 388 с.

Адміністративне деліктне законодавство: зарубіжний досвід та пропозиції реформування в Україні / авт.-упоряд. О. А. Банчук. Київ: Книги для бізнесу, 2007. 912 с.

Венедіктов В. С. Критерії розмежування адміністративної та дисциплінарної відповідальності. Проблеми систематизації законодавства України про адміністративні правопорушення: у 2­х ч. Сімферополь, 2006. Ч. 1. С. 17-23.

Додин Е. В. Администратвиная деликтология: учебн. пособие; сб. научн. трудов. Одеса: Полиграф, 2007. С. 149-254.

Кириленко Є., Тунтула О. Співвідношення заходів державного примусу, адміністративної та інших видів юридичної відповідальності. Вісник прокуратури. 2010. № 11. С. 99-103.

Коліушко І., Банчук О. Поняття адміністративної відповідальності та адміністративного правопорушення в сучасному українському праві. Право України. 2008. № 4. С. 31-37.

Колпаков В. К. Адміністративна відповідальність (адміністративно-деліктне право): навч. посібник. Київ: Юрінком Інтер, 2008. С. 97-110.

Матіос А. В. Адміністративна відповідальність посадових осіб: монографія. Київ: Знання, 2007. - 223 с.

Окопник О. М. Адміністративна відповідальність як різновид юридичної відповідальності. Актуальні проблеми юридичної науки: матеріали Міжнар. наук. конф. «Дев'яті осінні юрид. читання» (Хмельницький, 12-13 листоп. 2010 р.): у 4-х ч. Хмельницький. 2010. Ч. 2. С. 63-65. С. 64-65.

Поштаренко О. Поняття, сутність та зміст адміністративної відповідальності в умовах нової парадигми адміністративного права. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 3. С. 174­179.

Федорова А. Отличие уголовного проступка от преступления и административного правонарушения. legea si Viata, Februare. 2016. С. 148-151.

Щокін Р. Г., Адміністративна відповідальність: навч. посібник / Р. Г. Щокін, А. Ю. Ковальчук, І. В. Костенко; за заг. ред. М. Н. Курка. Київ: ДП Видавничий дім «Персонал», 2015. 148 с.