неділя, 30 червень 2024, 19:24
Сайт: Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна"
Курс: Українська мова за професійним спрямуванням ( ІТІ( окрім ТХ)_Гордієнко А.М._ifmc (Українська мова за професійним спрямуванням ( ІТІ( окрім ТХ)_Гордієнко А.М._ifmc)
Глосарій: Глосарій
Р

Резюме

Документ, у якому претендент повідомляє стислі відомості про освіту, трудову діяльність, професійний досвід і досягнення тощо. Типи резюме: хронологічне, функціональне, комбіноване.


Рекомендаційний лист

Документ, який подають у ситуації клопотання про посаду, влаштування на нову відповідальну роботу, подання на здобуття стипендії, гранту тощо.

Реферат

1) вторинний документ, результат аналітично- синтетичного опрацювання інформації, поданий у вигляді стислого ви- кладу наукової праці, вчення, змісту джерела із зазначенням характеру, ме- тодики, результатів дослідження та збереженням його мовностилістичних особливостей;

2) вид письмового повідомлення, короткий виклад головних думок, поєднаних однією темою, їх систематизація, узагальнення й оцінка.

Реферування

Процес аналітично-синтетичного опрацювання інформації, що полягає в аналізі первинного документа, знаходженні найвагоміших у змістовому відношенні даних (основних положень, фактів, доведень, результатів, висновків).

Рецензія

Критичний відгук (містить аналіз і оцінку) наукового керівника (консультанта), офіційних опонентів, провідної установи під час захисту кваліфікаційної роботи, кандидатської чи докторської дисертацій.

С

Стаття

1) науковий або публіцистичний твір невеликого розміру в збірнику, журналі, газеті,

2) самостійний розділ, параграф у юридичному документі, описі, словнику.

Т

Теза

«Положення, висловлене в книжці, доповіді, статті тощо, правдивість якого треба довести. // Положення, що коротко і чітко формулює основну ідею чого-небудь або провідне завдання, що стоїть перед кимсь. // перев. мн. Коротко сформульовані основні положення доповіді, лекції, статті тощо».

Теза у широкому розумінні - будь-яке твердження, яке стисло викладає ідею, у вузькому розумінні - деякий текст, що формулює сутність, обґрунтовує доказ. Відповідно до мети тези бувають:

вторинні,  оригінальні.

Термін

Слово або словосполучення, яке позначає поняття певної галузі знань чи діяльності людини.

Кожна галузь науки, техніки, виробництва, мистецтва має свою термінологію.

Серед системи термінів кожної галузі вирізняють дві складові - термінологію і терміносистему.

Термінологія

1) розділ мовознавства, що вивчає терміни (у цьому значенні все частіше використовують слово термінознавство);

2) сукупність термінів певної мови або певної галузі. Наприклад, можемо говорити про англійську, польську, російську, українську та інші термінологію, а також про термінологію математичну, юридичну, хімічну, технічну тощо.

Терміносистеми

Галузеві термінології, тобто сукупність термінів конкретних галузей), називають терміносистемами, або термінологічними системами.