Питання до заліку

1. Роль харчування для забезпечення фізичного та психічного здоров’я людини.

2. Харчування як профілактика виникнення хвороб.

3. Характеристика 6 класів поживних речовин.

4. Перерахуйте найважливіші хімічні елементи з яких складаються білки.

5. Вміст білків в окремих тканинах організму людини.

6. Назвіть основні амінокислоти

7. Дайте визначення незамінних та замінних амінокислот для організму

8. Класифікація білків, джерела білків у харчуванні.

9. Біологічні функції білків в організмі.

10. Описати перетравлення білків. Утворення, функції та середовище в якому

проявляють максимальну активність ферменти: пепсин, трипсин і хімотрипсин.

11. Чинники, що впливають на обмін окремих амінокислот і утилізацію всіх білків

12. Ризик надлишкового вживання білків

13. Загальні поняття про обмін білків в організмі. Норми споживання.

14. Біологічні функції жирів в організмі.

15. Класифікація, джерела жирів у харчуванні.

16. Класифікація, джерела жирних кислот у харчуванні

17. Физико-хімічні властивості жирів

18. Джерела жирів у харчуванні

19. Описати перетравлення та транспорт ліпідів.

20. Загальні поняття про обмін жирів в організмі. Норми споживання.

21. Холестерин, ліпопротеїдні комплекси, їх роль в організмі та розвитку

атеросклерозу.

22. Гідрогенізовані жири, продукти харчування що їх містять та негативні наслідки

їх споживання

23. Які критерії визначення метаболічного синдрому у жінок та чоловіків

24. Біологічні функції вуглеводів в організмі.

25. Класифікація вуглеводів у харчуванні.

26. Джерела вуглеводів у харчуванні

27. Вміст вуглеводів в окремих тканинах організму людини.

28. Описати перетравлення та транспорт вуглеводів.

29. Чинники, що впливають на обмін вуглеводів (вплив м'язової діяльності та

довкілля)

30. Охарактеризувати поняття глікемічний індекс, глікемічний склад

31. Класифікація вуглеводів за глікемічним індексом

32. Потреби в поживних речовинах (мінімальні, максимальні, норми споживання).

33. Харчові дози, що рекомендуються, дієтичні стандарти, ризик надлишкового

вживання білків

34. Харчові дози, що рекомендуються, дієтичні стандарти, ризик надлишкового

вживання жирів

35. Харчові дози, що рекомендуються, дієтичні стандарти, ризик надлишкового

вживання вуглеводів

36. Дайте визначення, класифікацію та опишіть біологічні функції мінеральні

речовини

37. Вміст та джерела надходження до організму людини мінеральних речовин.

38. Назвіть основні мікроелементи та мікроелементи та їх роль для організму.

39. Потреби в кальції у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

40. Потреби в хлорі у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини , функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

41. Потреби в магнії у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

42. Потреби у фосфорі у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини , функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

43. Потреби в калії у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

44. Потреби в натрії у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

45. Потреби в фторі у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

46. Потреби в йоді у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму людини,

функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

47. Потреби в залізі у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини , функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

48. Дайте визначення, класифікацію та опишіть біологічні функції вітамінів

49. Дайте визначення поняттям: авітаміноз, гіповітаміноз, гіпервітаміноз

50. Перерахуйте причинами виникнення гіпо- і авітамінозів

51. Потреби в у вітамінах групи В у чоловіків і жінок (джерела надходження до

організму людини , функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові

дози, що рекомендуються).

 

52. Потреби в у вітаміні С у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

53. Потреби в у вітаміні А у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

54. Потреби в у вітаміні D у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

55. Потреби в у вітаміні E у чоловіків і жінок (джерела надходження до організму

людини, функція, ознаки дефіциту, прояви передозування, харчові дози, що

рекомендуються).

56. Дайте визначення і опишіть поняття верхні межі вживання для поживних

речовин і харчових компонентів

57. Стани води в організмі Біологічні функції вільної, гідратаційної,

іммобілізованої води.

58. Джерела надходження води до організму, водний баланс

59. Втрати води організмом, водний баланс

60. Вміст води в окремих тканинах організму людини.

61. Вплив вмісту води в організмі людини на працездатність

62. Значення води при фізичній діяльності

63. Вплив дегідратації на деякі фізіологічні параметри і м'язову діяльність

64. Потреби в споживанні води, симптоми зневоднення.

65. Дайте визначення та опишіть принципи раціонального харчування

66. Опишіть чотири основні фізіологічні принципи складання харчових раціонів

67. Що враховує показник Фойта, яке ваше бачення вживання калорій та

співвідношення поживних речовин у раціоні харчування.

68. Яке співвідношення білків, жирів і вуглеводів має бути в збалансованому

раціоні здорової дорослої людини

69. Опишіть співвідношення основних поживних речовин, що рекомендується,

для населення

70. Опишіть конценцію Піраміди харчування

71. Опишіть п'ять груп продуктів Піраміди харчування

72. До чого приводить виключення з раціону цілої групи продуктів Піраміди

харчування

73. Дайте визначення поняттям метаболізм, анаболізм, катаболізм

74. Наведіть приклади використання обмінних процесів (анаболізму, катаболізму)

75. Опишіть методи визначення інтенсивності метаболізму

76. Опишіть методи непрямої калориметрії

77. Опишіть чинники, що впливають на дихальний коефіціент

78. Опишіть зміни калорістичного еквіваленту кисню та виделення енергії

організмом при окисленні білків, жирів та вуглеводів

79. Наведіть приклади різних способів вираження витрат енергії

80. Опишіть складові витрат енергії (основний обмін, цілеспрямована рухова

активність, м'язова активність не пов'язана з фізичним навантаженням,

специфічна динамічна дія їжі)

81. Опишіть відносний вклад органів в основний обмін

82. Від яких чинників залежить варіабельність величини основного обміну, у

різних людей

83. Опишіть чинники, що впливають на величину енергетичних витрат на

специфічну динамічну дію їжі

84. Опишіть чинники, що впливають на величину енергетичних витрат на

цілеспрямовану рухову активність та спонтанну фізичну активність

85. ОппишітьЧинники, що регулюють кількість спожитої їжі

86. Оппишіть механізми короткочасної, проміжної і довготривала регуляція

вживання їжі

87. Оппишіть дію лептина на організм людини

88. Охарактеризуйте поняття порушення харчування

89. Чим характеризується невротична анорексія

90. Чим характеризується невротична булімія

91. Оппишіть порочний круг, що виникає при невротичній булімії

92. Перерахуєте та опишіть звичайні ознаки поведінки переїдання-очищення

93. Оппишіть чинників ризику, які можуть привести до порушення харчування у

спортсменів.

94. Охарактеризуйте ознаки порушень харчування

95. Оппишіть діагностичні критерії для невротичної анорексії

96. Оппишіть діагностичні критерії для невротичної булімії

97. Ожиріння. класифікація. Діагностика. Поняття процентного вмісту жиру.

Методи визначення

98. Поняття: “ожиріння”, “надлишок маси тіла”, “дефіцит маси тіла”. Причини що

приводять до ожиріння

99. Дієтологічні та інші методи корекції маси тіла для збільшення маси тіла

100. Дієтологічні та інші методи корекції маси тіла для зниження маси тіла

101. Дієти та методи, що використовують у боротьбі з надмірною вагою.

102. Роль харчування для забезпечення фізичного та психічного здоров’я

людини.

103. Харчування як профілактика виникнення хвороб.

104. Метаболічні порушення у людей, які страждають на ожиріння.

105. Низьковуглеводна високопротеїнова концепція харчування як найбільш

фізіологічний механізм корекції ваги.

106. Огляд оригінальних концепцій харчування.

107. Наведіть приклади дієтичні препаратів і пристроїв та опишіть ефект від їх

застосування

108. Дайте визначення біологічно активним добавкам та наведіть основні

порушення харчування при яких вони можуть застосовуватися

109. Критерії відмінності БАД від продуктів харчування і від лікарських засобів

110. Дайте визначення та опишіть 4 класи харчових добавок

Остання версія: середа, 25 січень 2017, 14:54