Лекція 3 Конституційний лад України

У процесі вивчення теми студент повинен володіти знаннями про наступне.

Поняття конституційного ладу та його загальних засад. Конституційний лад – державний лад конституційної держави.

Загальні засади конституційного ладу як система вихідних принципів побудови та суті Української держави. Форма державного правління. Форма державного устрою. Політичний режим.

Україна демократична, соціальна, правова держава. Сучасна концепція правової держави. Ознаки України як правової держави. Верховенство права. Верховенство Конституції. Поділ влади. Законність управління. Незалежність суду. Визнання та гарантування місцевого самоврядування.

Загальні засади конституційного ладу як система вихідних принципів, на яких мають будуватися взаємовідносини Української держави з людиною, народом та громадянським суспільством.

Людина – найвища соціальна цінність. Народ – носій суверенітету, єдине джерело влади. Політична багатоманітність. Економічна багатоманітність. Ідеологічна багатоманітність.

Загальні засади конституційного ладу як система основних напрямів (функцій) внутрішньої та зовнішньої діяльності Української держави. Забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги. Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Захист суверенітету і територіальної цілісності України. Забезпечення національних інтересів України і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства. Недопущення на території України розташування іноземних військових баз.

Гарантії та захист конституційного ладу України. Особливий порядок внесення змін до Розділу І Конституції України, в якому визначені загальні засади конституційного ладу.


Клацніть посилання Тема 3 Конституційний лад України.pdf щоб відобразити файл.