Лекція 12. Форми безпосереднього народовладдя як інститут конституційного права

У процесі вивчення теми студент повинен володіти знаннями про наступне.

Поняття форм безпосереднього народовладдя, їх соціальні функції та види.

Вибори та виборче право. Поняття виборів та їх соціальна функція. Активне та пасивне виборче право. Види виборів. Нове виборче законодавство України. Порядок призначення виборів в Україні. Конституційні принципи виборчого права. Принцип вільних виборів. Загальне, рівне і пряме виборче право. Таємне голосування.

Виборча система: поняття та види виборчих систем. Мажоритарна виборча система. Пропорційна виборча система. Особливості застосування виборчих систем в Україні.

Поняття виборчого процесу та його основні стадії. Правова регламентація стадій виборчого процесу. Списки виборців. Виборчі органи. Виборчі округи. Виборчі дільниці. Висування кандидатів. Реєстрація кандидатів. Права кандидатів та гарантії їх діяльності. Передвиборна агітація. Голосування. Підрахунок голосів і визначення результатів голосування. Встановлення результатів виборів. Повторне голосування і повторні вибори.

Референдуми та референдне право. Поняття референдумів та їх соціальна функція. Види референдумів. Предмет Всеукраїнського референдуму. Предмет місцевого референдуму. Порядок призначення та проведення всеукраїнських і місцевих референдумів. Правові наслідки референдумів. Зміна та відміна рішень, прийнятих референдумом.