Метою вивчення дисципліни є надання знань, умінь, компетенцій для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об'єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов'язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях.

Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь, компетенцій ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов'язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров'я та працездатності працівників у сфері професійної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

·        законодавчі та нормативно-правові документи з безпеки та охорони праці;

·        систему головних організаційних і технічних засобів та заходів, спрямованих на підвищення рівня безпеки праці та охорони здоров’я на робочому місці;

·        сучасні методи аналізу ризиків професійної діяльності, загроз і небезпек на робочих місцях та виробничих об’єктах;

·        заходи та засоби щодо усунення небезпечних і шкідливих виробничих факторів, створення здорових і безпечних умов праці;

·        безпечні технології, оптимальні умови і режими праці, проектування та організацію робочих місць на основі сучасних технологічних та наукових досягнень в галузі охорони праці

вміти:

·        застосовувати знання з охорони праці у практичних ситуаціях;

·        враховувати соціальні, екологічні, етичні, економічні аспекти, вимоги охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки під час формування технічних рішень;

·        застосовувати навички здійснення безпечної діяльності, обирати безпечні режими, параметри, виробничі процеси;

·        впроваджувати головні організаційні і технічні заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки праці та охорони здоров’я на робочому місці з метою усунення причин нещасних випадків та професійних захворювань;

·        організувати розслідування нещасного випадку на виробництві;

·        визначити вимоги щодо навчання працівників з урахуванням їх функціональних обов’язків;

·        оцінити відповідність санітарно – гігієнічних умов праці нормам;

·        обґрунтувати раціональні методи нормалізації умов праці в конкретній виробничій ситуації;

·        проаналізувати умови праці за шкідливими факторами;

·        вибрати заходи обмеження надходження шкідливих речовин у повітря робочої зони;

·        контролювати дотримання вимог з виробничої санітарії;

·        провести інструктажі на робочому місці з питань захисту від шкідливих факторів.


1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні