Метою вивчення дисципліни є надання знань, умінь, компетенцій для здійснення ефективної професійної діяльності шляхом забезпечення оптимального управління охороною праці на підприємствах (об'єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності), формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов'язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях.
Завдання вивчення дисципліни полягає у набутті студентами знань, умінь, компетенцій ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов'язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров'я та працездатності працівників у сфері професійної діяльності.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
· законодавчі та нормативно-правові документи з безпеки та охорони праці;
· систему головних організаційних і технічних засобів та заходів, спрямованих на підвищення рівня безпеки праці та охорони здоров’я на робочому місці;
· сучасні методи аналізу ризиків професійної діяльності, загроз і небезпек на робочих місцях та виробничих об’єктах;
· заходи та засоби щодо усунення небезпечних і шкідливих виробничих факторів, створення здорових і безпечних умов праці;
· безпечні технології, оптимальні умови і режими праці, проектування та організацію робочих місць на основі сучасних технологічних та наукових досягнень в галузі охорони праці
вміти:
· застосовувати знання з охорони праці у практичних ситуаціях;
· враховувати соціальні, екологічні, етичні, економічні аспекти, вимоги охорони праці, виробничої санітарії і пожежної безпеки під час формування технічних рішень;
· застосовувати навички здійснення безпечної діяльності, обирати безпечні режими, параметри, виробничі процеси;
· впроваджувати головні організаційні і технічні заходи, спрямовані на підвищення рівня безпеки праці та охорони здоров’я на робочому місці з метою усунення причин нещасних випадків та професійних захворювань;
· організувати розслідування нещасного випадку на виробництві;
· визначити вимоги щодо навчання працівників з урахуванням їх функціональних обов’язків;
· оцінити відповідність санітарно – гігієнічних умов праці нормам;
· обґрунтувати раціональні методи нормалізації умов праці в конкретній виробничій ситуації;
· проаналізувати умови праці за шкідливими факторами;
· вибрати заходи обмеження надходження шкідливих речовин у повітря робочої зони;
· контролювати дотримання вимог з виробничої санітарії;
· провести інструктажі на робочому місці з питань захисту від шкідливих факторів.
- Викладач: Тимошенко Інесса Станіславівна