Мета дисципліни „Товарознавство ” – формування у студентів системи спеціальних теоретичних знань та практичних навичок для вибору найбільш доцільних видів традиційної та нової сировини для виготовлення харчових продуктів, забезпечення оптимальних запасів сировини,контролю її якості при зберіганні та використанні;оволодіння навичками органолептичного та інструментального методів контролю якості продуктів харчування, вивчення споживних властивостей, харчової цінності, класифікації, асортименту, основ виробництва, правил зберігання усіх груп продовольчих товарів та дослідження якості та безпечності продуктів харчування різних виробників.
Завдання дисципліни „Товарознавство (Харчові продукти)”:
• вивчити теоретичні основи, предмет та завдання, терміни та визначення товарознавства;
• вивчити процеси,що відбуваються в харчових продуктах при транспортуванні та зберіганні і їх вплив на зміну якості і харчової цінності продуктів.
• вивчити споживні властивості, харчову цінність, класифікацію, асортимент, основи виробництва, правила зберігання товарів рослинного походження (зерноборошняних та хлібобулочних, кондитерських, смакових, плодово-овочевих);
• вивчити споживні властивості, харчову цінність, класифікацію, асортимент, основи виробництва, правила зберігання товарів тваринного походження (молочно-жирових, м’ясних, рибних, яєчних);
•навчитися проводити товарознавчу оцінку продовольчих товарів та визначати їх споживні властивості.
Після вивчення дисципліни студенти знатимуть:
• категорії, поняття, терміни, визначення і класифікації, що стосуються харчових товарів;
• фактори формування потреб споживачів у продовольчих товарах.