Аграрне право є самостійною галуззю права України і за змістом являє собою сукупність правових норм, які визначають правове становище усіх суб’єктів господарювання в аграрному секторі, а також компетенцію державних органів, що здійснюють управлінсько-регулюючу діяльність у сфері агропромислового виробництва. За допомогою його правових норм визначаються їх права та обов’язки. Нормами аграрного права регулюються їх виробничо-господарська та фінансова ді­яльність, а також права та обов’язки державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб з питань регулювання аграрних правовідносин. Крім того, аграрне право вивчає такі фундаментальні підгалузі як: правове регулювання тваринництва, насінництва, бджільництва, виробництва рибної продукції, ветеринарної медицини, постачання господарюючих суб’єктів сільськогосподарською технікою. 

            Предметом аграрного права є всі ті суспільні відносини, які стосуються регулювання майнових, земельних, трудових, фінансово-господарських, управлінських та інших відносин у діяльності суб’єктів аграрного господарювання.

           Аграрне право є самостійною навчальною дисципліною, що вивчається студентами вищих юридичних нав­чальних закладів.

            Робоча навчальна  програма має за мету допомогти студентам-юристам повніше засвоїти курс «Аграрне право», який містить ситуації, складені з таким розрахунком, щоб студенти, розв'язуючи 'їх, опанували основні найважливіші теоретичні питання курсу, чинні законодавчі та інші нормативно-правові акти, які регулюють господарську діяльність сільськогосподарських кооперативів, підприємств корпоративного типу, фермерських господарств, особистих селянських господарств, тощо. 


1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні