Державному (конституційному) праву зарубіжних країн належить важливе місце у системі підготовки майбутніх юристів. Таке значення цієї навчальної дисципліни обумовлюється особливою значущістю суспільних відносин, які регулюються конституційним правом, тобто відносин, що склалися в політичній, економічній, соціальній та інших сферах життя суспільства.

Сучасне державне (конституційне) право зарубіжних країн виник­ло та розвивається насамперед під впливом ліберальних концепцій, які висувають на перший план природні права людини. То ж саме з цих позицій у більшості країн світу нині визначаються фундамен­тальні засади державного і суспільного ладу, а також структура, по­рядок діяльності, повноваження органів держави і правовий статус особи.

Особливістю конституційно-правових інститутів є те, що основні їх положення конкретизуються в нормах інших галузей права — адмі­ністративного, цивільного, трудового тощо. Тому "державне (консти­туційне) право зарубіжних країн" тісно пов'язане з такими навчаль­ними дисциплінами, як "Теорія держави і права", "Історія держави і права зарубіжних країн", "Міжнародне право", а також галузевими юридичними дисциплінами.


1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні