“Історія держави і права України”  належить до історико-правових дисциплін. Вона є нормативною дисципліною для студентів спеціальності “Правознавство”.

Вивчення дисципліни “Історія держави і права України” допоможе студенту-юристу засвоїти категоріально-понятійний апарат історико-правової науки, пізнати основні віхи розвитку державотворчого процесу в Україні, краще підготуватися до активної участі у суспільно-політичному житті країни. Вивчення цього курсу безпосередньо вплине на формування наукового світогляду і загальної культури, дасть можливість зрозуміти зміст, характер та особливості історичного розвитку України.

Метою вивчення дисципліни “Історія держави і права України” є визначення закономірностей зародження, розвитку та функціонування різних типів і форм держави, а також правових інститутів українського народу в хронологічній послідовності; сприяння формуванню правової культури і правосвідомості майбутніх фахівців-юристів.

Завдання, що стоять при вивченні курсу “Історія держави і права України”, полягають у формуванні у студентів певного обсягу державно-правових знань, виробленні навичок аналізу державно-правових явищ, подій, інститутів та виявленні їх причинно-наслідкових зв’язків, самостійному узагальненні історико-правової інформації.

Студенти повинні знати: сутність і закономірності еволюції української державної традиції в цілому, розвитку механізмів державної влади в Україні, зародження і функціонування правової системи в цілому, окремих галузей та джерел права.

Студенти повинні вміти: аналізувати першоджерела і спеціальну літературу з дисципліни; користуватися категоріально-понятійним апаратом історико-теоретичного циклу юридичної науки; застосовувати набуті знання у роботі за фахом.

Оскільки історія держави і права України повинна дати студенту цілісне і системне уявлення про сутність та основні етапи розвитку держави і права в Україні, вивчення цієї дисципліни відповідно до існуючих навчальних планів має структурно-логічний зв’язок з: теорією держави і права, історією держави і права зарубіжних країн, історією вчень про державу і право, історією України.

Отже, Історія держави і права України– це юридична наука, яка охоплює еволюцію держави і права на території України, а її  завданням як наукової та навчальної дисципліни є вивчення загальних закономірностей і характерних особливостей виникнення, розвитку та функціонування різних типів та форм держави і права українського народу на всіх етапах його розвитку.

 


1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні