В ст. 36 Конституції України, ст. 20 Загальної декларації прав людини і ст. 22 Міжнародного пакту про громадські і політичні права закріплюється невід’ємне право на свободу об’єднання у демократичні громадські формування. Розвинута система громадських об’єднань є важливим елементом правової держави та громадянського суспільства. Вони створюються на основі єдності інтересів для реалізації своїх прав, свобод та виконання обов’язків. А також основним завданням громадського об’єднання є захист охоронюваних законом прав та інтересів своїх членів.

Предметом вивчення навчальної дисципліни «Правове регулювання діяльності громадських об’єднань» є організаційно - правові основи створення та діяльності громадських об’єднань в Україні, особливості їх юридичного статусу та їх місця і ролі у сфері взаємодії держави та суспільства.

Об’єктом навчальної дисципліни є загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку та функціонування громадських об’єднань як елементу правової держави та громадянського суспільства, відносини громадськими об’єднаннями з одного боку та органами державної влади з іншого.

Мета навчальної дисципліни «Правове регулювання діяльності громадських об’єднань» - вивчення поняття та видів громадських об’єднань, порядку їхнього створення, реєстрації, внутрішньої структури, їх ролі в суспільстві, а також порядку здійснення державного контролю за їх діяльністю.

До мети згаданої вище навчальної дисципліни належить також формування у студентів певних навичок та умінь щодо практичного аналізування діяльності громадських об’єднань.

Завданням навчальної дисципліни «Правове регулювання діяльності громадських об’єднань» є аналіз діяльності громадських об’єднань та політичних партій у сфері організації державного управління щодо реформування вищих органів державної влади та місцевого самоврядування.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

  • систему, устрій та порядок державної реєстрації громадських об’єднань;
  • статус і функції громадських об’єднань;
  • засади організації діяльності політичних партій, громадських об’єднань (товариств, фондів, спілок, рухів) та ін..;
  • форми і методи взаємовідносин органів державної влади і громадських об’єднань;

уміти:

  • орієнтуватися у законодавстві, статутах, положеннях про організацію та діяльність громадських об’єднань, правильно їх застосовувати;
  • визначати законність дій громадських об’єднань, їх рішень;
  • сприяти належній взаємодії органів державної влади і громадських об’єднань у діяльності органів державної влади. 
1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні