Цивільне  право є однією з основоположних галузей права. На протязі всього розвитку людства воно відігравало і відіграватиме одну з найважливіших ролей у захисті інтересів особи і суспільства. Про важливість цивільного права у регулюванні правових відносин, які виникають між фізичними, юридичними особами свідчить той факт, що правові норми, які регулювали цивільні правовідносини, отримують свій розвиток і закріплення ще у римській античній цивілізації.

                В Україні оцінка цивільного права як права приватного і доцільність віднесення сімейних відносин до сфери цивільно-правового регулювання продовжує залишатись предметом дискусій. Проте, оскільки приватне право визначається в юридичній літературі як сукупність ідей, принципів і норм, що визначають статус і забезпечують захист інтересів приватних осіб, які не є фігурантами держави і не перебувають у відносинах влади-підпорядкування одне щодо одного, то з погляду методологічного і практичного більш виправданим було б формування нового цивільного права України як галузі, що охоплювала б усю сферу відносин між приватними особами, тобто була тотожною категорії «приватне право».

              Предметом цивільного права, як національної галузі права, є особисті немайнові та майнові відносини, засновані на юридичній рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності їх учасників.

               Основним джерелом цивільного права є Конституція України, яка закріплює основні цивільні права фізичних і юридичних осіб, визначає загальні засади цивільного права та, власне, Цивільний Кодекс України, який є основним актом цивільного законодавства.

                        Становлення ринкових відносин в Україні дало поштовх до оновлення приватноправового законодавства та виявило нагальну потребу  приведення його у відповідність до міжнародних стандартів. Зокрема, його уніфікація з міжнародним правом призвела до включення в нове цивільне законодавство України вивірених на багатовіковому досвіді й узгоджених з особистими потребами учасників майнового обороту нових видів договірних конструкцій, нового підходу до спадкування, врегулювання сімейних відносин тощо. Всі ці обставини зумовлюють потребу у кваліфікованих спеціалістах в даній галузі знань.

                       Важливо, щоб випускники вищих навчальних закладів володіли необхідними знаннями у галузі цивільного права та вміли ефективно застосовувати їх на практиці.

 


1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні