Адміністративне право – одне з небагатьох галузей права (кримінального, цивільного, трудового) яке має власні юридичні засоби захисту від посягань на правовий режим у сфері функціонування органів державного управління. Окрім цього, саме адміністративне право здійснює захист не тільки управлінських суспільних відносин, а й інших правовідносин (земельних, житлових, екологічних, фінансових, трудових та ін.). Попри це, адміністративне право не тільки захищає такі правовідносини, а й виступає у ролі їхнього регулятора. Зокрема, саме норми адміністративного права визначають систему органів і порядок здійснення контролю за дотриманням екологічного законодавства; податкового законодавства; митного законодавства; правові та організаційні засади здійснення підприємницької діяльності та ін. 

Курс “Адміністративне право України” є одним із основних правових дисциплін у вітчизняній системі підготовки фахівців-правознавців вищої кваліфікації. Він передбачає опанування студентами теоретичного матеріалу, ознайомлення з відповідною юридичною термінологією та законодавством, що стосується регулювання питань адміністративного права в Україні.

Курс покликаний сприяти правовому вихованню студентів, зокрема, виробленню у них поваги до норми закону та дотримання загальновизнаних моральних та правових принципів.

Адміністративне право України є юридичною дисципліною за своїм науковим змістом та завданням. Враховуючи те, що предметом даного курсу є дослідження відносини між органами державної виконавчої влади, та, по-перше, підпорядкованими їм структурами виконавчої влади; по-друге, іншими органами управління, що мають самостійний характер і повноваження; по-третє, підконтрольними їм підприємствами та установами; по-четверте, недержавними підприємствами та громадськими об’єднаннями і, по п’яте – громадянами. 

Часто в житті ми стикаємось з проблемами управління, тобто впорядкування. Та у діяльності держави проблема управління має й інше, дещо конкретніше значення. Воно виявляється у формі діяльності органів виконавчої влади держави та надання певних повноважень суб’єктам права, щодо задоволення своїх потреб, у сфері виконавчо-розпорядчої діяльності. Це визначає необхідність такої галузі права, як адміністративна. Саме її норми регламентують відносини між вищими, центральними та місцевими органами виконавчої влади, між громадянами й державою з питань вчинення правопорушень у сфері громадського порядку та державного управління. 

Отже, за об’єктом вивчення “Адміністративне право України” є юридичною наукою, при вивченні методу адміністративного права слід звернути увагу на те, що в ньому використовуються як загальні методи правового регулювання: імперативний і диспозитивний, які реалізуються шляхом: а) використання приписів; б) встановлення заборон; в) надання дозволів; так і спеціальні, притаманні тільки цій галузі: субординації, координації,  адміністративного договору, реєстрації, стимулювання, інвестицій та ін.

 При викладанні курсу широко застосовуються досягнення вчених - юристів України у галузі адміністративного права, конституційного права, фінансового, митного та інших галузей права.

Таким чином, пріоритетним завданням адміністративного права України є вивчення та осмислення державно-управлінських відносин, які виникають у між органами виконавчої влади та іншими органами, у тих сферах життя, де має місце управління. 

В результаті вивчення курсу студенти повинні знати: особливості виникнення, зміни та припинення адміністративних норм, функціонування різних типів адміністративної діяльності та форм державного управління, основи адміністративного процесу, а також адміністративно-правове управління у різних галузях

Студенти за наслідками вивчення дисципліни повинні вміти: проводити самостійне дослідження наукових проблем, їх генези та можливі варіанти вирішення, аналізувати конкретні адміністративні норми, науково оцінювати державні та правові процеси, що відбуваються в Україні та світі.

Таким чином, науковий інтерес до адміністративного права не згасає, оскільки воно є одним: 

- з найбільших галузей права України, оскільки врегульовує велику кількість різноманітних суспільних відносин; 

- найважливіших галузей права України, оскільки регламентує діяльність органів виконавчої влади і частково органів місцевого самоврядування; 

- фундаментальних галузей права, яка у сукупності з іншими галузями (конституційним, цивільним, кримінальним) визначає основоположні засади діяльності держави в особі її державних органів, визначає їхню систему і повноваження. 

Дисципліна "Адміністративне право" включає такі види занять як лекції, семінарські, самостійні заняття та модульний контроль. 

Вивчення адміністративного права рекомендується почати з ознайомлення з тематичним планом, який містить структуру курсу, з планами семінарських  занять та завданнями для самостійної роботи. В результаті студент отримує уяву про завдання, що має виконати під час вивчення курсу «Адміністративного право», а також методичні рекомендації для самостійного опрацювання матеріалу та підготовки до семінарських занять з метою засвоєння основних, сформульованих на основі останніх досягнень науки, теоретичних положень і новітнього адміністративного законодавства України. 





1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні