Завдання до теми №3 (задача)

Розрахуйте нарощену суму з вихідної суми в 15 тис. грн. при розміщенні її в банку на умовах нарахування: а) простих і б) складних відсотків, якщо річна ставка 17 %, а періоди нарощування 90 днів, 180 днів, 1 рік, 4 роки, 8 років.

Порівняйте графіки зміни нарощення капіталу при реалізації схем простих і складних відсотків.

 

Завдання 2

За виконану роботу підприємець повинен одержати 50 тис. грн. Замовник не має можливості розрахуватися в даний момент і пропонує відкласти строк сплати на 3 роки, по закінченні яких він зобов’язується виплатити 60 тис. грн. Чи вигідно це підприємцю, якщо норма прибутку складає 12 %? Яка мінімальна ставка робить подібні умови невигідними для підприємця?

 

Завдання 3

Підприємство продавши товар, одержало вексель номінальною вартістю 15000 грн., строком 65 днів і відсотковою ставкою 25 % (відсотки не включаються в номінальну вартість). Через 55 днів з моменту оформлення векселя підприємство вирішило продати його банку; запропонована ставка 28 %. Розрахуйте суми, одержані банком і підприємством.

Завдання 4

Підприємство позичило на 5 років 12000 грн. під 12 % річних, що нараховуються за схемою складних відсотків на непогашений залишок. Повертати потрібно рівними сумами в кінці кожного року. Визначте, яка частина основної суми кредиту буде погашена за перші два роки.