Завдання до теми №4 (задача)

Завдання 1

Страховий (мінімальний) залишок грошових активів встановлено на підприємстві на плановий рік в сумі 6000 грн. Середньоквадратичне (стандартне) відхилення щоденного обсягу грошового обороту за даними аналізу за попередній рік склало 3000 грн. Витрати по обслуговуванню однієї операції поповнення грошових коштів становлять 90 грн.

Середньоденна ставка відсотку по короткострокових фінансових вкладеннях складає 0,08 %.

Визначити на підставі моделі Міллера-Орра діапазон коливань залишку грошових активів, а також максимальну і середню суму цього залишку.

Завдання 2

У підприємства потреба в готівці складає 110 тис. грн. в місяць. Очікується, що надходження готівки буде рівномірним. Річна ставка складає 20 %. Вартість кожної операції за позикою або зняття грошей з рахунку складає 110 грн.

Визначити оптимальний розмір залишку готівки в касі та середню величину касового залишку.

 

Завдання 3

Виручка від реалізації у підприємства А в січні склала 25000 грн., в наступні місяці очікується її приріст з темпом 1 % в місяць. Витрати сировини складають 30 % від обсягу реалізації. Сировина закуповується за місяць до моменту її споживання і оплачується через два місяці після її одержання. Розрахуйте відплив грошових коштів в червні, пов’язаний з придбанням сировини.