Лекція №1 Сучасна державна інформаційна політика в галузі.

Поняття «інформаційні технології» (ІТ).

Закон України «Про адміністративні Поняття «інформаційні технології» (ІТ) є багатозмістовним. З одного  боку, під ними розуміють сукупність інформаційних процесів, а з іншого боку, їх розглядають як новітній спосіб обробки інформації. Або ж це сукупність опредметнених інформаційних знань і результатів праці людини, які обов’язково повинні бути зафіксовані на носіях будь-яких фізичних властивостей та використовуватися в інформаційному обороті. Крім того, інформаційні технології – це інструмент управління економікою країни та регіонів. Аналіз наукових джерел вказує на різноманітність підходів до визначення поняття «інформаційні технології».

Загальнотехнічний Сукупність прийомів, методів та засобів послідовного якісного перетворення інформації на таких етапах інформаційних процесів, як збирання, передавання, зберігання, обробка, накопичення. ІТ − це алгоритм перетворення інформації з використанням відповідних методів і засобів.

Науковий Комплекс взаємопов’язаних наукових, технологічних, інженерних наук, які вивчають методи ефективної організації праці людей, зайнятих обробкою і зберіганням інформації за допомогою обчислювальної техніки і методи організації і взаємодії з людьми і виробничим обладнанням, їх практичним застосуванням, а також пов’язані з усім цим соціальні, економічні і культурні проблеми.

Операцій ний Сукупність операцій, які виконуються над інформаційними ресурсами за допомогою сучасних технічних засобів і методів для отримання певного інформаційного продукту, послуги та вирішення поставлених завдань.

Суспільно-економічний Система технічних засобів, способів, прийомів, методів обробки сукупних інформаційних ресур сів з метою створення унікальних продуктів і послуг, що володіють новою якісною визначені стю і не мають собі аналогів на світовому інфор маційному ринку.

Сукупність методів, виробничих процесів і програмно-технічних засобів, об’єднаних у технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, зберігання, обробку, розповсюдження інформації, а також відображення і використання інформації в різних сферах життєдіяльності.

Антропологічний Створена людиною система обробки, зберігання, передачі інформації з делегуванням певних прийомів «інтелектуального» («розумного») управління інформацією обчислювальній техніці. Передаючи функції обчислення техніці, людина, тим самим, звільняє себе для аналізу і синтезу даних, процесу створення нових ідей, прогнозування, творчості, в широкому сенсі слова.

Сукупність методів і технічних засобів збирання, організації, зберігання, обробки, передачі, подання інформації, які розширюють знання людей і розвивають їх можливості управління технічними і соціальними процесами.

Проце сний Процес збору, передачі, зберігання і обробки інформації у всіх можливих формах: текстовій, графічній, візуальній і усній.

Педагогічний Система загально-дидактичних, психологічних, технологічних процедур взаємодії суб’єктів на вчально-виховного процесу у вищій школі з ура хуванням технічних і людських ресурсів, які спрямовані на формування інформаційної компетенції.