середа, 3 липень 2024, 16:25
Сайт: Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна"
Курс: Криміналістика_Безносюк_vn (Криміналіс.)
Глосарій: Глосарій Криміналістика
П

Перевірка показань на місці

це слідча дія, що полягає в зіставленні показань про пов'язані з певним місцем обставини злочину з фактичною обстановкою на цьому місці, показаною слідчому в присутності понятих особою, яка дала показання, з метою з'ясування їх достовірності.



Письмо

засіб фіксації і зберігання думки людини; походить від звукового мовлення і є основним засобом спілкування людей.

Письмова мова

це вираження думок людини за допомогою різних мовних засобів (синтаксису, орфографії, лексики, пунктуації, стилістики). Письмова мова кожної людини відрізняється стилем викладання, словниковим складом, загальним рівнем грамотності. Для письмової мови людини характерними є індивідуальність і відносна сталість

Підпал

 дія, яка призводить до загоряння споруди чи майна (незалежно від того, встигли погасити пожежу чи ні, навіть коли об'єкт у такому разі залишився непошкодженим).

Підпис

особливий вид рукопису, який відображає прізвище особи або умовні письмові знаки і має посвідчувальне значення.

Підчистка

спосіб змінення змісту документа, при якому здійснюється механічне видалення частини тексту

Планування розслідування

це складна динамічна, розумова діяльність, що здійснюється в умовах вихідної слідчої ситуації і має на меті встановити максимальне коло обставин вчинення злочину.

Пожежа

неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке призводить до матеріальної шкоди. Причинами виникнення пожеж є недбала поведінка людей з вогнем, порушення правил пожежної безпеки, природні явища (блискавка, посуха). Відомо, що 90% пожеж виникає з вини людини.

Показання потерпілого

це повідомлення особою, якій злочином завдана фізична, моральна або майнова шкода, відомостей про відомі їй обставини, що підлягають встановленню по справі, зроблені і зафіксовані у встановленому законом порядку під час слідчої дії.

Потерпілий

це особа, якій злочином завдано моральної, фізичної або матеріальної шкоди і яка визнана потерпілою мотивованим рішенням особи, у провадженні якої знаходиться справа.