Структура за темами

  • Загальне

    Мета вивчення дисципліни

    Навчальна дисципліна “Криміналістика” дає студентам і слухачам першу уяву про систему знань з використання криміналістичних засобів прийомів і методів у діяльності з розкриття, розслідування та попередження злочинів. Її зміст охоплює отримання як теоретичних знань, так і практичних навичок, що забезпечують ефективне оволодіння цим курсом.

    Саме в рамках цієї дисципліни розглядається процес формування і розвитку таких ґрунтовних понять та інститутів, як правоохоронна діяльність, правосуддя, принципи правосуддя, судова система і судові інстанції, прокурорський нагляд, напрями прокурорської діяльності, функції органів внутрішніх справ, система органів МВС, досудове слідство, система і організація діяльності служби безпеки України, система та функції органів державної податкової служби, на основі вивчення яких стає можливим продовження навчального процесу по засвоєнню базових і спеціальних юридичних дисциплін.

    Правильне уявлення про завдання і принципи організації судових та правоохоронних органів допоможе надалі усвідомити сутність і спрямованість норм кримінального, цивільного, адміністративного та інших галузей права.

    Оскільки суд і правоохоронні органи створюються і діють в суворій відповідності до закону, необхідно ознайомитись з законодавчими актами, які стосуються діяльності цих органів, знати найменування закону, дату його прийняття та структуру.

    Навчальна дисципліна “Криміналістика” вивчається у всіх вищих учбових юридичних закладах на четвертому році навчання.

    Основна мета вивчення дисципліни – дати загальну уяву та вихідні знання майбутнім юристам про систему знань з використання криміналістичних засобів прийомів і методів у діяльності з розкриття, розслідування та попередження злочинів.

    Завдання вивчення дисципліни

    Студенти та слухачі повинні знати:

    • механізму скоєння злочинів і виникнення слідів;

    • способів підробки документів та їх ознак;

    • правил виявлення, фіксації, вилучення і використання слідів злочину - джерел доказів;

    • технічних засобів і матеріалів уніфікованої слідчої валізи, спеціалізованих технічних засобів пересувних криміналістичних лабораторій і можливостей їх практичного використання;

    • порядку формування слідчо-оперативної групи для огляду місця події, розподілу обов'язків між її членами, забезпечення їх взаємодії;

    • можливостей проведення спеціалістом попередніх досліджень речових доказів на місці події;

    • видів експертиз та їх можливостей, системи експертних установ;

    • видів обліків, що ведуться в органах внутрішніх справ та можливостей їх використання в розкритті і розслідуванні злочинів;

    • методик складання "словесного портрету", суб'єктивних мальованих та композиційних портретів і можливостей їх практичного використання;

    • тактичних правил і прийомів проведення слідчих дій;

    криміналістичних характеристик злочинів окремих видів та можливостей їх практичного використання.

    Студенти та слухачі повинні вміти:

    • аналізувати і оцінювати вихідну інформацію про злочини, і приймати аргументоване рішення відносно порушення кримінальної справи;

    • робити запити на інформацію, що міститься в інформаційних банках даних органів внутрішніх справ і використовувати її в практичній діяльності;

    • визначати склад слідчо-оперативної групи для виїзду на огляд місця події;

    • використовувати технічні засоби і матеріали уніфікованої слідчої валізи для виявлення, фіксації і вилучення слідів злочину;

    • досліджувати джерела матеріальних та ідеальних відображень, вилучати і оцінювати отриману інформацію, використовувати її для організації розкриття злочинів за "гарячими слідами";

    • висувати версії і планувати розслідування злочинів;

    • взаємодіяти з оперативними підрозділами та іншими службами органів внутрішніх справ;

    • використовувати спеціальні знання для активного розслідування і розкриття злочинів;

    • аналізувати типові слідчі ситуації, що складаються при розслідуванні злочинів окремих видів і приймати правильні тактичні рішення.

    Запропонована програма навчальної дисципліни є комплексним документом, що відображає основні напрямки та обсяги навчальної роботи слухачів та студентів з навчальної дисципліни “Криміналістика”.

    Основними видами навчальних занять із даної навчальної дисципліни є лекції, семінарські і практичні заняття.


  • Тема 1

    Тема 1. Загальні положення науки криміналістики.

    Предмет криміналістики. Розвиток наукових уявлень про предмет криміналістики. Закономірності об’єктивної дійсності, що вивчаються криміналістикою.

    Функції та завдання криміналістики на сучасному етапі розвитку суспільства. Загальні, спеціальні та конкретні завдання криміналістики. Роль криміналістики у запобіганні кримінальних правопорушень.

    Система криміналістики. Загальна теорія, окремі криміналістичні теорії і вчення. Мова криміналістики, її становлення і розвиток. Криміналістична техніка, тактика і методика розслідування злочинів.

    Криміналістика у системі інших наук і її значення в забезпеченні практичної діяльності у боротьбі із злочинністю. Використання положень філософії, логіки, психології, етики та інших суспільних наук у розвитку криміналістичної теорії, розробці засобів і методів слідчої діяльності. Співвідношення криміналістики і природничо-технічних наук. Роль криміналістики в забезпеченні застосування досягнень науково-технічного прогресу в діяльності по боротьбі зі злочинністю. Використання криміналістичних знань, засобів і методів у інших галузях людської діяльності.

     

    Тема 2. Методологічні засади криміналістики.

    Поняття та зміст методології криміналістики. Теорія відображення як методологічна основа формування криміналістичних знань і розробки прийомів та засобів роботи з доказами. Специфіка слідчого пізнання. Функції методології.

    Поняття методів криміналістики, їх характеристика. Діалектичний метод пізнання. Використання загальнонаукових методів у криміналістиці. Спеціальні методи криміналістики, їх формування і система. Критерії допустимості спеціальних методів криміналістики в кримінальному судочинстві.

    Узагальнення слідчої, судової і експертної практики, як джерело розробки криміналістичних засобів, прийомів і методів. Співвідношення методів криміналістики та методів практичної діяльності в розслідуванні кримінальних правопорушень.

     

    Тема 3. Криміналістична ідентифікація і діагностика.

    Поняття і наукові засади криміналістичної ідентифікації, її значення у слідчій, експертній і судовій діяльності. Завдання криміналістичної ідентифікації. Ознаки криміналістичної ідентифікації.

    Види та форми криміналістичної ідентифікації. Ідентифікаційні ознаки і властивості, їх класифікація. Об’єкти і суб’єкти криміналістичної ідентифікації.

    Стадії криміналістичної ідентифікації. Методика ідентифікаційних досліджень. Застосування математичних і кібернетичних методів у ідентифікаційних дослідженнях.

    Поняття та сутність встановлення групової належності. Об’єкти групофікації. Групофікація як самостійний метод дослідження. Встановлення групової належності як стадія ідентифікації.

    Поняття і сутність криміналістичної діагностики. Наукові засади криміналістичної діагностики. Діагностичні завдання та методика їх вирішення. Форми криміналістичної діагностики. Структура процесу криміналістичної діагностики. Значення криміналістичної діагностики для розслідування кримінальних правопорушень.


  • Тема 2

    Криміналістична техніка

    Тема 4. Загальні положення криміналістичної техніки.

    Поняття, завдання і система криміналістичної техніки. Джерела формування та розвитку криміналістичної техніки. Завдання криміналістичної техніки.Класифікація криміналістичних засобів і методів.

    Суб’єкти, принципи та правові підстави застосування криміналістичної техніки. Спеціальні технічні засоби криміналістики. Класифікація засобів криміналістичної техніки. Методи криміналістичної техніки. Класифікація техніко-криміналістичних методів.

    Критерії допустимості використання технічних засобів і методів роботи з доказами у кримінальному судочинстві. Доказове значення результатів застосування криміналістичної техніки.

     

    Тема 5. Криміналістична фотографія і відеозапис.

    Поняття криміналістичної фотографії. Завдання криміналістичної фотографії. Система криміналістичної фотографії. Поняття судово-оперативної (фіксуючої) фотографії. Типові об’єкти судово-оперативної фотографії. Поняття судово-експертної (дослідницької) фотографії. Типові об’єкти судово- експертної фотографії.

    Прийоми судово-оперативної фотографії. Орієнтуюча зйомка. Оглядова зйомка. Вузлова зйомка. Детальна зйомка. Методи судово-оперативної (фіксуючої) фотографії. Панорамна фотозйомка. Впізнавальна (сигналетична) фотозйомка.   Вимірювальна    (масштабна)         зйомка.      Стереоскопічна  зйомка. Макрозйомка. Телезйомка. Репродукційна фотозйомка.

    Методи судово-дослідницької фотографії: мікрофотозйомка; порівняльна зйомка; контрастуюча зйомка; кольороподільна зйомка; зйомка в інфрачервоних променях; зйомка в ультрафіолетових променях; зйомка в рентгенівських променях; високошвидкісна зйомка.

    Прийоми та методи криміналістичного відеозапису. Переваги відеозапису у розслідуванні кримінальних правопорушень. Використання традиційних прийомів судово-оперативної (фіксуючої) фотографії на місці події (орієнтуючої, оглядової, вузлової і детальної) під час відеозапису. Зйомка декількома відеокамерами, зйомка прийомами обходу та зйомка різноманітними планами.

     

    Тема 6. Криміналістичне дослідження слідів (трасологія, дактилоскопія).

    Поняття трасології, її система та наукові засади. Предмет трасології.

    Загальне завдання трасології. Спеціальні завдання трасології.

    Поняття слідів у трасології та їх класифікація. Сліди у широкому та вузькому значеннях. Механізм слідоутворення. Елементи механізму слідоутворення.

    Поняття і характеристика слідів ніг і взуття. Класифікація слідів ніг і взуття. Одиночний слід та доріжка слідів. Вимірювання сліду босої ноги. Вимірювання сліду взуття. Ознаки сліду взуття. Ознаки (елементи) доріжки слідів.

    Характеристика слідів знарядь злому і інструментів. Поняття знаряддя злому. Класифікація знарядь злому та інструментів. Поняття слідів знарядь злому. Класифікація слідів механічного впливу знарядь злому. Встановлення факту впливу на пломбу.

    Характеристика слідів транспортних засобів. Поняття та класифікація транспортних засобів. Поняття слідів транспортних засобів. Класифікація слідів транспортних засобів. Встановлення конкретного транспортного засобу за слідами шин. Способи фіксації слідів транспортних засобів.

    Характеристика слідів рук людини. Значення слідів рук у криміналістиці. Будова шкіри на долонній поверхні рук людини. Властивості папілярних візерунків. Типи папілярних візерунків. Загальні і окремі ознаки папілярних візерунків.

    Виявлення і фіксація слідів рук людини. Методи виявлення потожирових слідів рук: оптичні (візуальні), фізичні, хімічні та фізико-хімічні. Прийоми оптичного методу виявлення потожирових слідів рук: освітлення і огляд поверхні під певним кутом (під косопадаючим освітленням); огляд прозорих предметів на просвіт; застосування різних світлофільтрів; опромінення ультрафіолетовими і інфрачервоними променями. Обробка слідоносіїв дактилоскопічними порошками. Застосування фізичних проявників.

    Вилучення слідів рук людини. Копіювання слідів рук. Пакування об’єктів зі слідами рук.

    Тема 7. Криміналістичне дослідження зброї, вибухових пристроїв і речовин та слідів їх застосування (зброєзнавство).

    Поняття, об’єкти і завдання судової балістики. Наукові основи судової балістики.

    Вогнепальна зброя та бойові припаси: поняття, будова, класифікація.

    Конструктивні ознаки вогнепальної зброї.

    Сліди застосування вогнепальної зброї та механізм їх утворення. Сліди від частин зброї на патронах, стріляних гільзах, кулях, клейтухах-контейнерах, шроті, картечі. Сліди пострілу на перешкодах.

    Огляд вогнепальної зброї, бойових припасів та слідів їх застосування. Завдання огляду місця події, де при вчиненні злочину застосовувалась вогнепальна зброя. Дані що зазначаються в протоколі огляду щодо вогнепальної зброї, бойових припасів або їх елементів та слідів пострілу на перешкодах. Вилучення вогнепальної зброї, бойових припасів, їх частин та елементів, а також предметів зі слідами їх застосування.

    Можливості судово-балістичної експертизи. Ідентифікаційні судово- балістичні експертизи. Не ідентифікаційні судово-балістичні експертизи.

    Поняття холодної зброї, її класифікація та будова. Клинкова холодна зброя. Не клинкова (ударно-дробильна) холодна зброя. Комбінована холодна зброя. Метальна холодна зброя.

    Особливості огляду холодної зброї та слідів її застосування. Опис холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів в протоколі слідчої (розшукової) дії. Упаковка холодної зброї.

    Можливості експертизи холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів.

     

    Тема 8. Криміналістичне   дослідження       документів (документознавство).

    Поняття та система криміналістичного дослідження документів. Поняття документа. Класифікація документів у криміналістиці. Криміналістичне почеркознавство (криміналістичне дослідження почерку).Криміналістичне авторознавство (криміналістична ідентифікація автора тексту).Техніко- криміналістичне дослідження документів.

    Система     ідентифікаційних         ознак          почерку.    Загальні     ознаки        почерку.

    Окремі ознаки почерку.

    Поняття судово-почеркознавчої експертизи. Предмет, об’єкти, завдання судово-почеркознавчої експертизи. Формулювання завдань експерту.

    Поняття та сутність криміналістичного авторознавства. Завдання, які вирішують авторознавчі дослідження письмової мови. Об’єкт лінгвістичного дослідження. Вимоги до якості та обсягу порівняльних зразків. Стадії експертного авторознавчого дослідження.

    Поняття техніко-криміналістичного дослідження документів. Предмет, завдання та об’єкти техніко-криміналістичного дослідження документів. Види технічної експертизи документів. Експертиза реквізитів документів. Експертиза матеріалів документів. Види підроблення документів та методи їх дослідження. Інтелектуальне підроблення документів. Матеріальне підроблення документів. Способи повного підроблення документів. Способи часткового підроблення документів.

    Підготовка матеріалів для технічної експертизи документів. Правила поводження з документами-речовими доказами. Пакування матеріалів на експертне дослідження.

     

    Тема 9. Ідентифікація людини за ознаками зовнішності (габітоскопія).

    Поняття криміналістичної габітоскопії. Поняття, значення та наукові основи ідентифікації людини за ознаками зовнішності. Предмет габітоскопії. Поняття зовнішнього вигляду людини. Властивості зовнішнього вигляду людини. Види ідентифікації людини за ознаками зовнішності.

    Поняття ознаки зовнішності. Криміналістична класифікація ознак зовнішності людини. Власні ознаки зовнішності: загальнофізичні, анатомічні, функціональні (динамічні). Особливі помітні ознаки (прикмети). Супутні ознаки зовнішності людини.

    Використання ознак зовнішності людини у розслідуванні кримінальних правопорушень. Джерела одержання відомостей про ознаки зовнішності людини.

    Опис зовнішності людини за методом «словесного портрета». Поняття словесного портрета. Основні правила опису ознак зовнішності за методом словесного портрета.

    Можливості фотопортретної експертизи. Об’єкти фотопортретної експертизи. Види фотопортретної експертизи.

     

    Тема 10. Криміналістичне дослідження звукових слідів (фоноскопія).

    Можливості і завдання використання засобів та методів акустики у практиці боротьби зі злочинністю. Наукові засади криміналістичного дослідження звукових слідів. Завдання, об’єкти та суб’єкти фоноскопічного дослідження. Суб’єкт фоноскопічних досліджень.

    Ідентифікація особи за голосом (фоноскопічна експертиза): сутність, коло питань, що вирішуються (включаючи діагностичні), особливості підготовки матеріалів для призначення експертизи. Етапи і методи фоноскопічного дослідження. Аудитивний аналіз голосу і мовлення. Лінгвістичний аналіз мовлення. Інструментальний акустичний аналіз фонограм.

    Експертиза засобів і матеріалів звуко-відеозапису: сутність, характеристика ідентифікаційних і діагностичних питань, що вирішуються нею, підготовка матеріалів для проведення.

    Оцінка результатів криміналістичного дослідження звукових слідів та їх використання у розслідуванні злочинів.

    Тема 11. Криміналістичне дослідження слідів запаху (одорологія).

    Поняття і наукові засади криміналістичної одорології. Завдання і можливості використання запахових слідів людини у розслідуванні злочинів. Поняття, властивості та класифікація слідів запаху.

    Використання одорологічної інформації під час розслідування кримінальних правопорушень. Значення запахових слідів для розслідування злочинів. Засоби та методи консервації запаху людини. Застосування службово- розшукових собак для розшуку і встановлення підозрюваних.

    Перспективи розвитку судової одорології. Проблеми одорологічної експертизи.

     

     

    Тема 12. Інформаційно-довідкове забезпечення розслідування злочинів (кримінальна реєстрація).

    Кримінальна реєстрація: поняття, джерела, форми накопичення інформації та види криміналістичних обліків. Поняття інформаційно- довідкового забезпечення розслідування злочинів. Поняття криміналістичних обліків. Джерела формування криміналістичних обліків. Форми концентрації інформації у криміналістичних обліках. Види криміналістичних обліків.

    Особливості функціонування криміналістичних обліків. Рівні криміналістичних обліків експертної служби. Призначення оперативно- пошукових колекцій. Формування оперативно-пошукових колекцій. Призначення інформаційно-довідкових колекцій. Формування інформаційно- довідкових колекцій.

    Допоміжні інформаційні системи, що використовуються правоохоронними органами.


  • Тема 3

    Криміналістична тактика

    Тема 13. Загальні положення криміналістичної тактики.

    Предмет, завдання, джерела та засоби криміналістичної тактики.Структура криміналістичної тактики. Роль криміналістичної тактики в розслідуванні і попередженні злочинів.

    Тактика слідчих (розшукових) дій. Поняття та класифікація слідчих (розшукових) дій. Стадії слідчих (розшукових) дій.

    Поняття та сутність тактичних прийомів, тактичних комбінацій, тактичних операцій. Вимоги до тактичних прийомів. Джерела тактичних прийомів. Класифікація тактичних прийомів. Основні види тактичних комбінацій.

    Поняття та зміст слідчої ситуації, тактичного рішення слідчого, тактичного ризику. Чинники, що впливають на формування слідчої ситуації. Класифікація слідчих ситуацій. Процес прийняття тактичного рішення. Умови, що визначають прийняття і реалізацію тактичних рішень.

    Тема 14. Криміналістична версія. Організація та планування розслідування.

    Поняття, значення і сутність криміналістичної версії, класифікація криміналістичних версій. Вимоги до криміналістичної версії.

    Стадії, методи побудови та перевірки версій.Отримання вихідної інформації.Формування версій. Перевірка криміналістичних версій.

    Зміст організації розслідування,   його  принципи   та      рівні реалізації.

    Завдання організації розслідування кримінальних правопорушень.

    Зміст планування розслідування, вимоги до різних видів планів.Завдання планування розслідування. Принципи планування розслідування. Рівні планування розслідування. Допоміжні документи, які полегшують планування і облік проведеної роботи.

     

    Тема 15. Тактика огляду.

    Поняття, завдання та принципи огляду.

    Види огляду, їх характеристика. Огляд місця події. Огляд місцевості, приміщення, речей і документів. Огляд житла чи іншого володіння особи. Огляд трупа. Огляд тіла живої людини (освідування особи). Огляд інших об’єктів, що визначаються у криміналістичних джерелах.

    Загальні засади проведення огляду. Фактична підстава проведення огляду. Правова підстава проведення огляду. Проведення огляду у нічний час.

    Огляд місця події. Етапи, стадії та методи огляду місця події. Підготовчий етап огляду місця події. Робочий етап огляду місця події. Заключний етап огляду місця події.

    Фіксація ходу і результатів огляду. Тактичні правила складання описової частини протоколу огляду. Додатки до протоколу огляду.

    Особливості огляду трупа. Участь судового медика при огляді трупа. Значення і використання даних огляду трупа для встановлення особи загиблого та з’ясування інших обставин розслідуваної справи. Ексгумація трупа.

    Мета і правила огляду речей та документів. Особливості проведення огляду документів. Правила вилучення документів під час огляду.

    Питання, що вирішуються при огляді приміщень і ділянок місцевості.

    Поняття та сутність освідування. Мета і правила освідування. Умови допустимості проведення освідування.

     

    Тема 16. Тактика обшуку.

    Поняття, завдання, види обшуку. Мета проведення обшуку. Правові та фактичні підстави проведення обшуку.

    Підготовка до проведення обшуку. План проведення обшуку. Об’єкти пошуку. Об’єкти обшуку. Час проведення обшуку. Учасники обшуку. Технічні засоби пошуку.

    Етапи та тактичні особливості проведення обшуку. Попередній етап. Оглядовий етап. Детальний етап. Тактичні прийоми обшуку. Психологічні та етичні засади проведення обшуку.

    Особливості тактики обшуку в приміщенні і на місцевості. Види тайників і прийоми їх виявлення. Особистий обшук.

    Фіксація результатів обшуку. Застосування фотозйомки та відеозапису під час обшуку.

     

    Тема 17. Тактика допиту.

    Поняття, сутність, значення, види та принципи допиту. Предмет допиту. Первинний і додатковий допит. Активність і наступальність допиту. Поняття і межі допустимості психологічного впливу на допитуваного. Етика допиту.

    Поняття, сутність та завдання одночасного допиту двох чи більше вже допитаних осіб.

    Підготовка до допиту. Збирання вихідних даних. Тактичне забезпечення допиту. Вибір часу і місця допиту. Визначення способу виклику на допит. Технічне забезпечення допиту. План допиту.

    Загальні положення тактики допиту. Стадії робочого етапу допиту. Встановлення психологічного контакту. Прийоми встановлення психологічного контакту з допитуваним. Вільна розповідь. Постановка запитань. Ознайомлення допитуваного з протоколом і записом показань. Вибір тактики допиту.

    Фіксація ходу та результатів допиту. Протокол допиту. Фіксація допиту за допомогою технічних засобів.

     

    Тема 18. Тактика пред’явлення для впізнання.

    Поняття, мета, сутність та види пред’явлення для впізнання. Впізнання об’єкта в умовах безпосереднього візуального та аудіоспостереження. Впізнання особи в умовах поза візуального та аудіоспостереження. Впізнання особи за фотознімками, матеріалами відеозапису. Проведення впізнання у режимі відеоконференції при трансляції з іншого приміщення. Впізнання об’єкта за зовнішніми ознаками. Впізнання особи за голосом. Впізнання особи за ходою.

    Підстави та умови пред’явлення для впізнання.

    Підготовка до пред’явлення для впізнання. Попередній допит суб’єкта впізнання. Підбір об’єктів, серед яких необхідно провести впізнання. Визначення місця і умов пред’явлення для впізнання. Визначення кола та процесуального статусу учасників пред’явлення для впізнання. Науково- технічні засоби, що використовуються під час проведення впізнання.

    Особливості організації робочого етапу окремих видів пред’явлення для впізнання. Впізнання особи. Пред’явлення трупа для впізнання. Пред’явлення речей для впізнання.

    Фіксація ходу та результатів пред’явлення для впізнання. Додатки до протоколу впізнання.

     

    Тема 19. Тактика слідчого експерименту.

    Поняття, зміст та мета слідчого експерименту. Умови проведення слідчого експерименту. Учасники слідчого експерименту. Повторний експеримент. Додатковий експеримент.

    Підготовка до слідчого експерименту. Визначення мети, виду і конкретних завдань слідчого експерименту. Повторний допит особи, показання якої будуть перевірятися. Визначення змісту та умов проведення експерименту. Забезпечення кримінальної процесуальної можливості проведення слідчого експерименту. Визначення кола осіб учасників експерименту. Визначення та підготовка необхідних техніко-криміналістичних та спеціальних засобів, транспорту для проведення слідчого експерименту.

    Види слідчого експерименту та загальні тактичні положення його проведення.

    Фіксація ходу і результатів слідчого експерименту. Фіксація слідчого експерименту за допомогою фотозйомки, відеозйомки, звукозапису.

     

    Тема 20. Тактика використання спеціальних знань у кримінальному судочинстві.

    Поняття судової експертизи. Підготовка до проведення експертизи. Визначення виду, мети і об’єму дослідження. Формулювання експертного завдання. Особливості призначення додаткової, повторної, комісійної і комплексної експертиз. Вибір експерта (експертного закладу). Особливості проведення експертизи поза експертним закладом. Оцінка висновку експерта та використання отриманих даних у розкритті, і запобіганні злочинів.

    Поняття та види зразків для порівняльного дослідження. Умови вилучення зразків та зберігання. Критерії їх допустимості. Примусове отримання зразків. Процесуальне оформлення вилучення зразків. Особливості вилучення зразків.


  • Тема 4

    Криміналістична методика

     

    Тема 21. Загальні положення криміналістичної методики.

    Поняття та сутність криміналістичної методики. Криміналістична методика як розділ науки. Принципи криміналістичної методики. Джерела формування й розвитку криміналістичної методики.

    Класифікація та структура окремих методик розслідування злочинів.

    Етапи розслідування та їх характеристика.

    Поняття та зміст криміналістичної характеристики злочинів. Практична значущість криміналістичної характеристики злочинів. Виявлення кореляційних зв’язків елементів криміналістичної характеристики певного виду злочинів як умова її інформаційного і методичного значення для розслідування злочинів.

     

    Тема 22. Розслідування злочинів проти життя та здоров’я особи.

    Криміналістична характеристика вбивств та заподіяння тілесних ушкоджень. Спосіб учинення. Спосіб приховування. Час та місце вчинення. Типова «слідова картина». Особа злочинця. Особа потерпілого.

    Початковий етап розслідування вбивств та заподіяння тілесних ушкоджень. Завдання розслідування. Типові слідчі ситуації початкового етапу

    розслідування. Система першочергових слідчих (розшукових) дій та інших заходів. Типові версії під час розслідування кримінальних проваджень про вбивства та заподіяння тілесних ушкоджень.

    Проведення окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування вбивств та заподіяння тілесних ушкоджень. Огляд місця події і трупа. Допит свідків та потерпілих. Допит підозрюваних. Призначення судових експертиз.

     

    Тема 23. Розслідування злочинів проти власності.

    Криміналістична характеристика крадіжок, грабежів та розбоїв. Спосіб учинення. Типова «слідова картина». Особа злочинця. Особа потерпілого. Типовий час учинення.

    Початковий етап розслідування крадіжок, грабежів та розбоїв. Завдання розслідування. Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування. Система першочергових слідчих (розшукових) дій та інших заходів. Типові версії під час розслідування кримінальних проваджень про крадіжки, грабежі та розбої.

    Проведення окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування крадіжок, грабежів та розбоїв. Огляд місця події. Допит потерпілих. Допит підозрюваних. Призначення судових експертиз.

     

    Тема 24. Розслідування злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканності особи.

    Криміналістична характеристика зґвалтувань. Спосіб учинення зґвалтування. Місце вчинення зґвалтування. Типова «слідова картина». Особа злочинця. Особа потерпілого.

    Початковий етап розслідування зґвалтувань. Завдання розслідування. Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування. Система першочергових слідчих (розшукових) дій та інших заходів. Типові версії під  час розслідування кримінальних проваджень про зґвалтування.

    Проведення окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування зґвалтувань. Огляд місця події. Допит потерпілих. Допит підозрюваних. Призначення судових експертиз.