mercredi 3 juillet 2024, 14:42
Site: Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна"
Cours: Криміналістика_Безносюк_vn (Криміналіс.)
Glossaire: Глосарій Криміналістика
З

Зв'язність почерку

це безперервне виконання певної кількості письмових знаків та їх частин у межах одного слова.

Звукозапис у кримінальному судочинстві

додатковий засіб фіксації показань. Про провадження звукозапису допитуваного повідомляють до початку слідчої дії. Не припустимо здійснювати звукозапис тільки частини допиту або показань, спеціально повторених для звукозапису. На фонограмі мають бути зафіксовані: місце і дата провадження слідчої дії, час її початку і закінчення, посада і прізвище особи, яка здійснює слідчу дію, прізвище, ім'я, по батькові кожної особи, які бере участь у її провадженні. По закінченні допиту звукозапис повністю відтворюється, і особа своєю заявою засвідчує його правильність. На фонограму записуються і всі доповнення та поправки до показань. Звукозапис не замінює протоколювання слідчої (судової) дії.

Зґвалтування

 вчинення статевого акту без добровільної згоди одного з партнерів.

Злом

засіб проникнення в помешкання, сховище, сейф з метою отримання інформації або вчинення злочину. З. відбувається за допомогою певних знарядь та інструментів. Існують спеціально виготовлені в злочинних цілях знаряддя 3. і злодійського інвентарю ("гусяча лапа", "фомка" та ін.).

Злочини організовані

найбільш небезпечний різновид групових злочинів. З. о. вчиняються групами. Мають керівні засади злочинної діяльності, внутрішньогрупову ієрархію, зрощування із офіційними структурами, корумповану захищеність, налагоджену систему взаємодії між членами злочинного угруповання. Існують особливості розслідування організованих злочинів.

Злочинна організація, злочинне співтовариство

згуртована організована група, створена для вчинення тяжких чи особливо тяжких злочинів, або об'єднання організованих груп, створених із тією самою метою. Відповідно до ст. 28 КК України злочин визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він вчинений стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації злочинної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої З. о., так і інших злочинних груп.

Змивання

спосіб зміни змісту документа, за якого здійснюється видалення тексту різними розчинниками, що вимивають барвник штрихів. Ознаки 3.: ослаблення блиску; наявність зон розмиву зі слабовираженими пофарбованими межами, покороблєність і шорсткість паперу; залишки барвника видалених штрихів. Для виявлення ознак 3. використовують збільшувальні оптичні засоби й ультрафіолетові освітлювачі.

Знаряддя злому

будь-який твердий предмет (метал¬вий прут, лом, труба, сокира тощо), що може бути використаний для подолання перешкод. Зазвичай застосовуються: різний столярний або слюсарський інструмент, металеві предмети. До особливої групи 3. з. належать спеціально виготовлені зі злочинною метою інструменти та пристрої: "гусяча лапа", "рак", "фомка", "уїститі", "відмички", "балерина", "вудочки" та ін.

Знаряддя злому

- це будь-який твердий предмет (металевий прут, лом, труба, сокира тощо), який може бути використаний для подолання перешкод.

Знаряддя злочину

предмети та речовини, що використовуються злочинцем для досягнення злочинного результату; елемент криміналістичної характеристики злочинів.