Термінологічний словник


ГЛОСАРІЙ

Абсолютна перевага- здатність країни виробляти товар чи послугу з меншими витратами ресурсів, ніж її торговельні партнери.

Альтернативні витратикількість інших товарів або послуг, від яких необхідно відмовитись, щоб отримати  обраний товар чи послугу.

Акція (лат. асtiо — дія, дозвіл) — вид цінного паперу без встановленого терміну обігу, який засвідчує пайову участь у статутному фонді акціонерного товариства, підтверджує право на участь в управлінні товариством, дає право на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, участь у розподілі майна в разі ліквідації акціонерного товариства.

Амортизація — процес перенесення вартості основних виробничих фондів на готовий продукт в міру фізичного та морального зношування.

Банк ((італ. banco — конторка) — фінансове підприємство, яке виконує комплекс базових функцій (акумулює грошові кошти та інші цінності, надає кредити, випускає в обіг гроші та цінні папери, здійснює грошові розрахунки та інші функції) з метою одержання прибутку.

Безробіття - соціально-економічна ситуація в суспільстві, за якої частина активних працездатних громадян не може знайти роботи, яку вони здатні виконувати, що обумовлено перевищенням пропозиції над попитом на робочу силу.

Біржаце організований, регулярно функціонуючий ринок, на якому укладаються угоди про купівлю-продаж цінних паперів, валюти або масових товарів, що реалізуються за стандартами та зразками, встановленими правилами, з постійним місцем і часом укладання угод.

Бреттон-Вудська система - міжнародна валютна система, створена у 1944 р. базувалася на системі регульовано-фіксованих валютних курсів, золото і долар використовувалися як міжнародні валютні резерви.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) - вартість річного обсягу кінцевих товарів і послуг, вироблених у країні з ресурсів, що належать як резидентам країни, так і іноземцям.

Валовий національний продукт (ВНП)вартість річного обсягу кінцевих товарів і послуг, вироблених із ресурсів, що належать резидентам країни, незалежно від того, де ці ресурси застосовують — у національній економіці чи за кордоном.

Валютний курс - ціна грошової одиниці однієї країни, виражена в грошовій одиниці іншої.

Валютні (лат. valeo — коштую) обмеження — система нормативних правил, встановлених у законодавчому або адміністративному порядку, які спрямовані на обмеження операцій з іноземною валютою, золотом. 

Вартість — втілена в товарах та послугах суспільно необхідна праця, економічні відносини між товаровиробниками, що зумовлені суспільним поділом праці, обміном товарами й послугами.

Вексель (нім. wechsel — розмін) — письмове боргове зобов'язання, яке дає його власнику (векселетримачеві) право вимагати від боржника (векселедавця) зазначену в ньому суму платежу після закінчення встановленого терміну.

Вільна торгівля (фритредерство) - зовнішньоекономічна політика, за якої держава не втручається в торговельні відносини з іншими країнами; відсутні створені урядом бар'єри на шляху торгівлі між окремими особами і фірмами різних країн.

Виробничі відносини — суспільна форма розвитку продуктивних сил, змістом якої є відносини (зв'язки) між людьми у процесі виробництва, обміну, розподілу та споживання матеріальних і духовних благ.

Взаємодоповнюючи товари і послуги - товари або послуги, які споживаються разом (тенісні м'ячі і ракетки, компютер і флешка). Коли ціна на один із товарів знижується (зростає), попит на другий збільшується (зменшується).

Взаємозамінні продукти - товари або послуги, які задовольняють одну й ту саму потребу (курятина і свинина, масло та спрей та ін.). Для цих продуктів існує пряма залежність між ціною на один із них і попитом на другий, тобто коли ціна одного продукту знижується (зростає), попит на інший продукт зменшується (збільшується).

Відрядна форма оплати праці — оплата праці, яка прямо залежить від кількості виробленої продукції.

Вільна конкуренція — конкуренція, для якої характерні велика кількість конкурентів-виробників і конкурентів-покупців, вільний доступ товаровиробників до будь-якого виду діяльності.

Вільно плаваючий валютний курс курси валюти, які визначаються попитом на валюту та її пропозицією, отже, можуть знижуватися і зростати.

Власність економічна — виробничі відносини між людьми з приводу привласнення засобів виробництва, робочої сили, предметів споживання, послуг тощо в усіх сферах суспільного відтворення.

Внутрішні (неявні) витрати витрати на власні ресурси, тобто ресурси, що належать підприємству (фірмі).

Граничні витрати — приріст витрат на виробництво додаткової одиниці продукції (або зменшення витрат, коли виробництво скорочується на одиницю продукції).

Гроші — специфічний товар, який виконує роль загального еквівалента, завдяки чому в ньому виражається вартість усіх інших товарів і встановлюються економічні відносини між суб'єктами господарської діяльності.

Девальвація - зниження курсу  національної валюти.

Демпінг — штучне зниження цін на товари (роботи, послуги) на зовнішніх ринках з метою усунення конкуренції.

Дефляція– падіння загального рівня цін, яке супроводжується зростанням купівельної спроможності грошей.

Дивіденди– платежі, що виплачуються кожному акціонеру з прибутку акціонерного товариства згідно з його часткою в акціонерному капіталі.

Депозит— сума грошей, яку клієнт вносить на зберігання у банк.

Державний бюджет — фінансовий план держави, який складається із доходної та витратної частини.

Дефіцит бюджету — перевищення витрат державного бюджету над його доходами.

Досконала конкуренціяситуація на ринку з великою кількістю продавців і покупців, коли жодна фірма не може впливати на ринкову ціну.

Дохід - потік зарплати, відсотка, прибутку, дивідендів та інших грошових надходжень, які одержує особа, фірма чи країна протягом певного часу (звичайно року).

Економічна категорія - наукове поняття, теоретичний абстрактний вираз реально існуючих економічних явищ і процесів.

Економічне зростання - збільшення реального обсягу продукції в країні (ВВП).

Економічний прибуток - загальний виторг фірми за вирахуванням  економічних витрат.

Економічні закони - внутрішньо необхідні, стали й істотні причинно-наслідкові зв'язки між протилежними сторонами як у середині виробничих відносин економічних процесів і явищ, так і між ними.

Економічна система — сукупність усіх видів економічної діяльності та економічних відносин між людьми у процесі їх взаємодії, спрямованих на виробництво, обмін, розподіл і споживання товарів і послуг, а також на регулювання такої діяльності відповідно до мети суспільства.

Економічні ресурсивсі види ресурсів для  виробництва  матеріальних благ і послуг: земля, робоча сила, капітал, підприємницькі здібності, без яких неможливо будь-що виробити, вони обмежені.

Економічна категорія - наукове поняття, теоретичний абстрактний вираз реально існуючих економічних явищ і процесів.

Екстенсивний тип економічного зростання - збільшення обсягів, що досягається шляхом кількісного приросту факторів виробництва за їх незмінних якісних характеристик.

Емісія грошей - випуск грошей в обіг; одна з основних функцій центрального банку.

Еластичність попиту – реагування величини попиту на зміну ціни товару; відношення процентної зміни величини попиту до процентної зміни ціни.

Євро - єдина валюта держав - членів ЄС, введена згідно з Маастрихтською угодою (1991 р.). До кінця 2001 року всі безготівкові платежі можна було проводить в євро , а з 1 січня 2002 р. почався готівковий рух євро.

Закон зростання потреб — закон, який виражає внутрішньо необхідні, сталі й суттєві зв'язки між розвитком продуктивних сил, суспільним виробництвом, з одного боку, і досягнутим рівнем задоволення потреб, їх кількісно-якісним зростанням і вдосконаленням — з іншого.

Закон грошового обігу — закон, що виражає внутрішньо необхідні, сталі і суттєві зв'язки між кількістю необхідних для обігу грошей і швидкістю їх обігу; цінами товарів, що підлягають реалізації, і вартістю грошей.

Закон Оукена - якщо фактичний рівень безробіття перевищує природний, то кожний 1% такого перевищення викликає втрату економікою 2,5% ВНП.

Закон попитувиражає обернену залежність між ціною і величиною попиту на товар або послугу впродовж певного проміжку часу.

Закон пропозиціївиражає пряму залежність між ціною і величиною пропозиції товару або послуги впродовж певного проміжку часу.

Заробітна плата — грошове вираження вартості й ціни товару робоча сила 

Змінні (прямі) витрати витрати, величина яких змінюється залежно від зміни обсягу виробництва.

Змішана економіка поєднує елементи ринкової та командної економіки, тобто в ній механізм ринку доповнюється активною діяльністю держави.

Імпортні квотикількісні обмеження на ввезення товарів з інших країн. Як і протекціоністське мито, квоти знижують іноземну конкуренцію на внутрішньому ринку.

Інтенсивний тип економічного зростанняце збільшення виробничого потенціалу (ВВП) шляхом вдосконалення техніки і технології.

Інфляція зростання загального рівня цін, яке супроводжується зниженням купівельної спроможності грошей.

Інфляція витрат (пропозиції)– інфляція, яка виникає внаслідок різкого зростання витрат виробництва.

Інфляція попитуінфляція, яка має місце, коли сукупний попит в економіці зростає швидше, ніж її виробничі можливості за умови повної зайнятості.

Іпотечний (грец. hipotheke — застава) кредит — кредит, який банки та спеціалізовані фінансово-кредитні інститути надають у формі довготермінових позичок під заставу нерухомості.

Конвертована валюта — національна грошова одиниця, яка вільно (через купівлю-продаж) обмінюється на іноземні валюти, вільно використовується у міжнародному платіжному обігу для здійснення міжнародних розрахунків.

Командна економікаце економічна система, в якій домінує державна власність на засоби виробництва, колективне прийняття економічних рішень, централізоване керівництво економікою за допомогою державного планування.

Комерційний кредит — кошти, які підприємства (фірми, компанії) надають іншим підприємствам у формі продажу товару з відстрочкою платежу й оформляють векселем з метою отримання позичкового відсотка.

Конкуренція–  суперництво (змагання) між товаровиробниками за найвигідніші сфери прикладання капіталу, ринки збуту продукції, джерела сировини.

Корисністьвластивість товару задовольняти потреби споживача.

Крива Лаффера - крива, яка показує залежність між податковими ставками і податковими надходженнями.

Крива попиту - крива, яка показує кількість товару або послуги, котру хочуть придбати покупці за різними цінами протягом деякого проміжку часу.

Крива пропозиції - крива, яка показує кількість товару або послуги, котру продавці пропонуватимуть за різними цінами впродовж певного часу.

Міжнародний золотий стандартміжнародна валютна система, існувала із 1867 р., базувалася на фіксованих валютних курсах. Кожна країна виражала вартість своєї грошової одиниці в певній кількості золота, підтримувала незмінне співвідношення між своїм золотим запасом і кількістю грошей в обігу та дозволяла вільновивозити та ввозити золото.

Міжнародний валютний фонд - міжнародна асоціація держав, що надає позики в іноземній валюті країнам з тимчасовим дефіцитом платіжного балансу і для підтримання валютних курсів.

Мінімальна заробітна плата - найнижча заробітна плата, яку роботодавці на законній підставі платять за роботу.

Мито— це податок, що встановлюється на імпортні товари. Використання мита, як правило, переслідує такі дві цілі: вилучення доходів для державного бюджету; захист вітчизняних виробників від іноземної конкуренції.

Монополія– наявність на ринку одного продавця певного товару, послуги чи виробничого ресурсу.

Монополістична конкуренція – ситуація на ринку, де багато фірм продають диференційований продукт, який відрізняється один від одного властивостями, складниками, фасоном, кольором.

Нормальний прибуток – мінімальна плата (дохід), яку має отримувати особа за виконання підприємницьких функцій у фірмі.

Натуральне господарство - форма організації економічного життя, коли виготовлені продукти споживаються всередині господарства.

Національний дохід - сума факторних доходів; різниця між чистим національним продуктом (ЧНП) і непрямими податками.

Національне багатство — сукупність створених і нагромаджених у країні працею всього суспільства матеріальних благ, рівня освіти, виробничого досвіду, майстерності, творчого обдарування населення.

Непрямі податки на бізнес - установлюються на товари і послуги (податок на додану вартість, акцизний збір, мито).

Нецінова конкуренція - способи, за допомогою яких фірми намагаються збільшити виробництво і продаж своїх продуктів (диференціація продукту, реклама і заходи у сфері збуту, підвищення якості)

Норма прибутку - відношення прибутку до капіталу або до інвестицій.

Номінальна заробітна плата — грошова сума, яка зафіксована у контракті при продажу своєї робочої сили.

Оборот капіталу — безперервно повторюваний кругообіг капіталу від моменту його авансування  до моменту його повернення  в тій самій грошовій формі.

Облігація– цінний папір, що засвідчує позику капіталу, яку надав його власник корпорації чи державі, придбавши їхню облігацію і має право на отримання через визначений термін своїх грошей разом із процентом, рівень якого теж  обумовлено.

Олігополія – ринкова структура, коли кілька великих фірм подають стандартизований або диференційований продукт і мають обмежений контроль над ціною продукту внаслідок взаємозалежності,вхід нових фірм на цей ринок ускладнений.

Основні виробничі фонди (основний капітал) — частина продуктивного капіталу, яка повністю бере участь у процесі виробництва, але переносить свою вартість на новостворений продукт частинами, в міру свого зношування.

Перехідна економіка – це економічна система, що перебуває на перехідному етапі від одного свого якісного стану до іншого.

Підприємництво– самостійна, ініціативна й ризикована діяльність щодо виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг з метою отримання прибутку.

Підприємницькі здібності - здатність  до ініціативної, ризикованої, новаторської діяльності людей, що використовують її для організації бізнесу та досягнення комерційного успіху. Підприємство первинна ланка економіки, що має економічну і юридичну самостійність у здійсненні підприємницької діяльності.

Податки - обов'язкові платежі фізичних та юридичних осіб у визначеному законодавством країни порядку.

Податок на додану вартість - податок, який установлюють на різницю між вартістю товарів, проданих фірмою, і вартістю матеріалів і послуг, куплених цією фірмою в інших фірм.

Прибуток - результат діяльності суб'єктів господарювання, різниця між виторгом від продажу і витратами на виробництво товарів і послуг.

Приватизаційний сертифікат - цінний папір, що засвідчує право його власника на володіння частиною державної власності, а також на участь у приватизації останньої.

Порівняльна перевага- здатність країни виробляти товар чи послугу з відносно меншими альтернативними витратами у порівняні з іншими торговельними партнерами.

Постійні (непрямі) витрати витрати, величина яких не залежить від зміни обсягу виробництва.

Природна монополія – спроможність однієї фірми за рахунок зростання масштабів виробництва в галузі виробляти продукт за нижчих середніх витрат, ніж кілька фірм.

Природний рівень безробіттявключає структурне та фрикційне безробіття і становить 5,5 -6 %.

Продуктивні сили - сукупність засобів виробництва і працівників з їхніми фізичними й розумовими здібностями, а також досягнення науки, технології, інформації, методи організації та управління виробництвом, що забезпечують створення матеріальних і духовних благ, необхідних для задоволення потреб.

Протекціонізм - економічна політика держави, спрямована на обмеження міжнародної торгівлі та розвиток власної промисловості та торгівля.

Реальна заробітна плата - кількість товарів і послуг, які працівник може придбати за свою номінальну заробітну плату; купівельна спроможність номінальної заробітної плати.

Ревальвація-  підвищення  курсу національної валюти.

Рівень рентабельностівідношення прибутку до вартості основних виробничих фондів і оборотних засобів.

Рівноважна ціна – ціна, за якою обсяг попиту дорівнює обсягу пропозиції.

Рідкість, обмеженість - найважливіша особливість економічних ресурсів: їх недостатність  для  повного задоволення потреб кожної людини.

Ринкова економіка - система організації національної економіки, заснована на товарно-грошових відносинах, різних формах власності, конкуренції, ціни і кількість товарів визначаються на ринку.

Роздержавлення — процес переходу державної власності в інші недержавні форми: приватну, кооперативну, акціонерну та ін.

Середній дохід - характеризує рівень дохідності однієї одиниці продукції та дорівнює ціні товару.

Середні витрати сума постійних і змінних витрат в розрахунку на одиницю продукції.

Система плаваючих (гнучких) валютних курсів —  система, за якою курс валюти країни повністю визначається ринковими силами попиту і пропозиції, підвищується і знижується.

Система національних рахунків (СНР) - система взаємопов'язаних показників та класифікацій, що використовуються для опису та аналізу функціонування національної економіки.

Структурне (технологічне) безробіття виникає у зв’язку із змінами, які відбуваються в структурі попиту на робочу силу та технології.

Структура ринку — сукупність окремих ринків у межах національної економіки,  внутрішнього ринку, світового ринку та його окремих регіонів і взаємодія між ними.

Сукупні (загальні, валові)  витрати це сума постійних та змінних витрат.

Тіньова економіка — вид економічної діяльності, спрямованої на отримання заборонених доходів, на ухилення від різних форм контролю та сплати податків при здійсненні легальних видів діяльності.

Товар- будь - яке економічне благо, що призначене для обміну.

Товарне виробництво - форма організації суспільного господарства, за якої продукти виробляються не для власного споживання їхніми виробниками, а  для обміну, для продажу на ринку.

Традиційна економіка – економічна система, в якій всі ресурси знаходяться у власності племені або общини і розподіляються до давно існуючих традицій.

Фази економічного циклу – це криза, депресія, пожвавлення та піднесення.

Фактори виробництвавикористовувані (діючі) ресурси у процесі виробництва:  земля,  праця,  капітал,  підприємницькі здібності.

Фрикційне безробіття– це тимчасове безробіття, пов’язане з пошуком або очікуванням роботи в найближчому майбутньому

Циклічне безробіття – пов’язане з коливаннями ділової активності, із фазою спаду в економіці.

Центральний банк - державний інститут, який відповідає за пропозицію грошей у країні, контролює комерційні банки, зберігає офіційні золотовалютні резерви та виконує інші функції (в Україні - Національний Банк).

Цінні папери - різні фінансові активи: акції, облігації, векселі тощо, які приносять дохід у вигляді відсотка або дивіденду.

Чек — письмове розпорядження власника поточного рахунка в банку про виплату певній особі зазначеної в ньому суми грошей.

Чиста конкуренція - ситуація на ринку, коли велика кількість фірм продає стандартизований продукт, доступ нових фірм на ринок дуже легкий, індивідуальний продавець неспроможний контролювати ціну продукту.

Чиста монополія – ситуація на ринку, коли одна фірма продає продукт, що не має близького замінника, і має значний контроль над ціною на цей продукт. Доступ на цей ринок закритий.

Чистий експорт – різниця між експортом та імпортом товарів і послуг.

Чистий прибуток – частина прибутку, що залишається фірмі після виплати податків та інших обов’язкових платежів.

Ямайська система - міжнародна валютна система, створена у 1976 р., стала основою нинішньої валютної системи керованого плавання валютних курсів.

 

 


Огляд глосарія за алфавітом

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Всі
В цій секції записів не знайдено