Практичне завдання за темою № 6. Аналіз виробництва і реалізації продукції
Практичне завдання 1
Проаналізувати динаміку товарної продукції підприємства за остан- ні 5 років;
розрахувати базисні та ланцюгові темпи зростання, середньорічний темп зростання та приросту;
зобразити графічно у вигляді діаграми динаміку товарної продукції; зробити відповідні висновки.
Обсяги товарної продукції за останні 5 років:
1- й рік – 78 950 грн;
2- й рік – 82 350 грн;
3- й рік – 84 520 грн;
4- й рік – 89 965 грн;
5- й рік – 92 586 грн.
Практичне завдання 2
Вивчити динаміку обсягів реалізації продукції підприємства за ос- танні 5 років;
зробити відповідні висновки.
Вихідна інформація надана в табл. 17
Таблиця 17
Дані підприємства
Показник |
1-й рік |
2-й рік |
3-й рік |
4-й рік |
Реалізація продукції, тис. грн |
1 720 |
1 500 |
1 550 |
1 320 |
Виробництво продукції, тис. грн |
1 815 |
1 520 |
1 600 |
1 250 |
Залишки нереалізованої продукції на кінець року, тис. грн |
106 |
? |
? |
? |
Практичне завдання 3
Визначити структуру виробничої програми, який вид продукції займає найбільшу, а який найменшу питому вагу;
проаналізувати виконання плану асортименту продукції, використо- вуючи такі способи розрахунку: за середнім процентом асортиментності; за найменшим процентом; за питомою вагою у загальному переліку на ви- бір, за яким виконано план випуску продукції;
розкрити причини недовиконання плану за асортиментом, вказати, які з причин є зовнішніми, а які внутрішніми;
зробити відповідні висновки.
Вихідна інформація надана в табл. 18.
Таблиця 18
Показники, що характеризують виконання виробничої програми
Вид продукції |
Обсяг виробництва, тис. грн |
|
план |
факт |
|
Нерудні будівельні матеріали: |
|
|
щебінь |
298,9 |
305,2 |
камінь бутовий |
28,2 |
32,5 |
пісок із відсівів |
174,2 |
154,3 |
декоративний пісок |
75,3 |
45,3 |
посипка рубероїдна |
21,5 |
15,5 |
Облицювальні вироби з граніту |
253,6 |
263,2 |
Блоки гранітні |
301,2 |
255,5 |
Разом |
? |
? |
Практичне завдання 4
Проаналізувати асортимент виготовленої продукції;
визначити структуру господарської діяльності і структурні зрушення, які відбулися в її асортименті;
проаналізувати зміни, які відбулися в асортименті за трьома відо- мими вам способами; зробити відповідні висновки.
Вихідна інформація надана в табл. 19.
Таблиця 19
Дані підприємства
Вид продукції |
Обсяг виробництва в порівнювальних цінах, грн |
|
минулий рік |
звітний рік |
|
Костюми жіночі |
17 526 |
15 589 |
Блузи |
10 520 |
10 980 |
Спідниці |
11 120 |
10 950 |
Сукні |
14 000 |
13 860 |
Пальто |
18 959 |
19 052 |
Разом |
? |
? |
Практичне завдання 5
Проаналізувати ритмічність виробництва продукції за кварталами: розрахувати коефіцієнт ритмічності та варіації, показник аритмічності,
коефіцієнт виконання плану, а також обсяг продукції, який зараховано у ви- конання плану ритмічності;
визначити втрачені можливості підприємства по випуску продукції у зв’язку з неритмічною роботою за різними методами, оцінити, які з ви- користаних методів розрахунку дають більш точні результати;
вказати причини, які, на вашу думку, призвели до аритмічності, роз- поділити їх на зовнішні та внутрішні;
розробити конкретні заходи з усунення причин неритмічної роботи підприємства.
Вихідні дані наведені в табл. 20.
Таблиця 20
Показники, що характеризують ритмічність роботи підприємства
Періоди |
Випуск продукції за рік, грн |
|
план |
факт |
|
1-й квартал |
9 800 |
10 100 |
2-й квартал |
9 800 |
9 568 |
3-й квартал |
9 800 |
9 750 |
4-й квартал |
9 800 |
9 890 |
Разом за рік |
? |
? |
Практичне завдання за темою № 6. Аналіз виробництва і реалізації продукції
Практичне завдання 1
Провести аналіз впливу сортності на виконання виробничої про- грами;
розрахувати середньозважену ціну одиниці продукції, середній ко- ефіцієнт сортності;
визначити збільшення (зменшення) обсягів виробництва внаслідок підвищення сортності;
зробити відповідні висновки.
Вихідна інформація наведена в табл. 21.
Таблиця 21
Показники, що характеризують продукцію, яка виробляється
Сорт продукції |
Ціна за штуку, грн |
План |
Фактично |
||
випуск продукції, тис. шт |
вартість випуску, тис. грн |
випуск продукції, тис. шт |
вартість випуску, тис. грн |
||
Вищий |
10 |
50 |
500 |
60 |
600 |
Перший |
8 |
30 |
240 |
35 |
280 |
Другий |
6 |
80 |
48 |
5 |
30 |
Практичне завдання 2
Провести аналіз якості продукції підприємства;
розрахувати коефіцієнт сортності, виконання плану з якості, серед- ньозважену ціну за планом та фактично;
визначити вплив сортового складу продукції на обсяг її виробництва у вартісному вираженні;
розрахувати втрати від браку, втрати товарної продукції підприємства; з’ясувати, в чому причини зниження якості продукції та допущеного
браку;
розробити заходи щодо усунення браку та зниження якості продукції, яка випускається підприємством.
Вихідна інформація наведена в табл. 22.
Таблиця 22
Дані підприємства
Сорт продукції |
Ціна, грн |
Випуск продукції, шт |
|
план |
факт |
||
Перший |
700 |
25 200 |
34 500 |
Другий |
550 |
15 250 |
9 830 |
Третій |
300 |
13 230 |
5 120 |
Разом |
? |
? |
? |
Примітка
Собівартість забракованої продукції – 600 тис. грн. Витрати з виправлення браку – 91 тис. грн.
Вартість браку за ціною можливого використання – 130 тис. грн. Сума утримань з винних осіб – 15 тис. грн.
Вартість товарної продукції у діючих цінах – 250 300 тис. грн. Собівартість товарної продукції – 180 500 тис. грн.
Практичне завдання 3
Проаналізувати динаміку браку і розрахувати резерви зростання обсягу продукції за умови недопущення браку;
зробити відповідні висновки.
Вихідна інформація наведена в табл. 23.
Таблиця 23
Дані підприємства
Показник |
Минулий рік |
Звітний рік |
Випуск товарної продукції |
2 500 |
3 000 |
Фактична виробнича собівартість продукції |
2 200 |
2 600 |
Величина остаточного браку продукції |
70 |
75 |
Затрати на виправлення браку |
11 |
9 |
Сума вирахувань із зарплати винуватців браку |
4 |
2 |
Загальна величина браку |
? |
? |
Питома вага браку, % |
? |
? |
Разом |
? |
? |
Практичне завдання 4
Визначити реалізацію продукції за рік та встановити вплив на неї частинних факторів.
Вихідна інформація наведена в табл. 24.
Таблиця 24
Дані підприємства
Залишки нереалізованої продукції на початок року |
Випуск товарної продукції за рік |
Залишки нереалізованої продукції на кінець року |
Реалізація продукції за рік |
||||
база |
звіт |
база |
звіт |
база |
звіт |
база |
звіт |
700 |
800 |
5 700 |
5 860 |
450 |
480 |
? |
? |
Варіант установлюється збільшенням кожного числа на відсоток, що співпадає з номером студента в списку академічної групи.
Методичні рекомендації до виконання завдання
Для вивчення впливу окремих факторів на відхилення за обсягом реалізації продукції необхідно, насамперед, розглянути співвідношення обсягу реалізованої і випущеної товарної продукції за планом та звітом і порівняти заплановану та фактичну зміну за звітний період залишків не- реалізованої продукції. Зміна залишків нереалізованої продукції визна- чається як різниця в обсягах випуску та реалізації продукції.
У ході аналізу доцільно вивчити реальність плану реалізації, його взаємозв’язок із планами виробництва, собівартістю товарної продукції, відвантаженням та залишками нереалізованої продукції. Оцінка цих по- казників проводиться за допомогою балансу товарної продукції.
У тому разі, коли виторг від реалізації продукції визначається за від- вантаженою продукцією, баланс товарної продукції розраховується за фор- мулою [25]:
РП ГПп ТП-ГПк, (25)
де РП – реалізована продукція;
ГПп, ГПк – залишки готової продукції на складі відповідно на початок і кінець періоду;
ТП – випуск товарної продукції.