Практичне завдання за темою № 6. Аналіз виробництва і реалізації продукції


 

Практичне завдання 1

Проаналізувати динаміку товарної продукції підприємства за остан- ні 5 років;

розрахувати базисні та ланцюгові темпи зростання, середньорічний темп зростання та приросту;

зобразити графічно у вигляді діаграми динаміку товарної продукції; зробити відповідні висновки.

Обсяги товарної продукції за останні 5 років:

1- й рік – 78 950 грн;

2- й рік – 82 350 грн;

3- й рік – 84 520 грн;

4- й рік – 89 965 грн;

5- й рік – 92 586 грн.

 

Практичне завдання 2

Вивчити динаміку обсягів реалізації продукції підприємства за ос- танні 5 років;

зробити відповідні висновки.

Вихідна інформація надана в табл. 17

Таблиця 17

Дані підприємства

 

Показник

1-й рік

2-й рік

3-й рік

4-й рік

Реалізація продукції, тис. грн

1 720

1 500

1 550

1 320

Виробництво продукції, тис. грн

1 815

1 520

1 600

1 250

Залишки нереалізованої продукції на кінець року, тис. грн

106

?

?

?


Практичне завдання 3

Визначити структуру виробничої програми, який вид продукції займає найбільшу, а який найменшу питому вагу;

проаналізувати виконання плану асортименту продукції, використо- вуючи такі способи розрахунку: за середнім процентом асортиментності; за найменшим процентом; за питомою вагою у загальному переліку на ви- бір, за яким виконано план випуску продукції;

розкрити причини недовиконання плану за асортиментом, вказати, які з причин є зовнішніми, а які внутрішніми;

зробити відповідні висновки.

Вихідна інформація надана в табл. 18.

Таблиця 18

Показники, що характеризують виконання виробничої програми

 

Вид продукції

Обсяг виробництва, тис. грн

план

факт

Нерудні будівельні матеріали:

 

щебінь

298,9

305,2

камінь бутовий

28,2

32,5

пісок із відсівів

174,2

154,3

декоративний пісок

75,3

45,3

посипка рубероїдна

21,5

15,5

Облицювальні вироби з граніту

253,6

263,2

Блоки гранітні

301,2

255,5

Разом

?

?

Практичне завдання 4

Проаналізувати асортимент виготовленої продукції;

визначити структуру господарської діяльності і структурні зрушення, які відбулися в її асортименті;

проаналізувати зміни, які відбулися в асортименті за трьома відо- мими вам способами; зробити відповідні висновки.

Вихідна інформація надана в табл. 19.

Таблиця 19

Дані підприємства

 

Вид продукції

Обсяг виробництва в порівнювальних цінах, грн

минулий рік

звітний рік

Костюми жіночі

17 526

15 589

Блузи

10 520

10 980

Спідниці

11 120

10 950

Сукні

14 000

13 860

Пальто

18 959

19 052

Разом

?

?


Практичне завдання 5

Проаналізувати ритмічність виробництва продукції за кварталами: розрахувати коефіцієнт ритмічності та варіації, показник аритмічності,

коефіцієнт виконання плану, а також обсяг продукції, який зараховано у ви- конання плану ритмічності;

визначити втрачені можливості підприємства по випуску продукції у зв’язку з неритмічною роботою за різними методами, оцінити, які з ви- користаних методів розрахунку дають більш точні результати;

вказати причини, які, на вашу думку, призвели до аритмічності, роз- поділити їх на зовнішні та внутрішні;

розробити конкретні заходи з усунення причин неритмічної роботи підприємства.

Вихідні дані наведені в табл. 20.

 

Таблиця 20

 

Показники, що характеризують ритмічність роботи підприємства

 

 

Періоди

Випуск продукції за рік, грн

план

факт

1-й квартал

9 800

10 100

2-й квартал

9 800

9 568

3-й квартал

9 800

9 750

4-й квартал

9 800

9 890

Разом за рік

?

?

 

Практичне завдання за темою № 6. Аналіз виробництва і реалізації продукції

 

Практичне завдання 1

Провести аналіз впливу сортності на виконання виробничої про- грами;

розрахувати середньозважену ціну одиниці продукції, середній ко- ефіцієнт сортності;

визначити збільшення (зменшення) обсягів виробництва внаслідок підвищення сортності;

зробити відповідні висновки.

Вихідна інформація наведена в табл. 21.


Таблиця 21

Показники, що характеризують продукцію, яка виробляється

 

 

Сорт продукції

Ціна за штуку,

грн

План

Фактично

випуск продукції,

тис. шт

вартість випуску,

тис. грн

випуск продукції,

тис. шт

вартість випуску,

тис. грн

Вищий

10

50

500

60

600

Перший

8

30

240

35

280

Другий

6

80

48

5

30

 

Практичне завдання 2

Провести аналіз якості продукції підприємства;

розрахувати коефіцієнт сортності, виконання плану з якості, серед- ньозважену ціну за планом та фактично;

визначити вплив сортового складу продукції на обсяг її виробництва у вартісному вираженні;

розрахувати втрати від браку, втрати товарної продукції підприємства; з’ясувати, в чому причини зниження якості продукції та допущеного

браку;

розробити заходи щодо усунення браку та зниження якості продукції, яка випускається підприємством.

Вихідна інформація наведена в табл. 22.

Таблиця 22

Дані підприємства

 

Сорт продукції

Ціна, грн

Випуск продукції, шт

план

факт

Перший

700

25 200

34 500

Другий

550

15 250

9 830

Третій

300

13 230

5 120

Разом

?

?

?

 

Примітка

Собівартість забракованої продукції – 600 тис. грн. Витрати з виправлення браку – 91 тис. грн.

Вартість браку за ціною можливого використання – 130 тис. грн. Сума утримань з винних осіб – 15 тис. грн.

Вартість товарної продукції у діючих цінах – 250 300 тис. грн. Собівартість товарної продукції – 180 500 тис. грн.


Практичне завдання 3

Проаналізувати динаміку браку і розрахувати резерви зростання обсягу продукції за умови недопущення браку;

зробити відповідні висновки.

Вихідна інформація наведена в табл. 23.

Таблиця 23

Дані підприємства

 

Показник

Минулий рік

Звітний рік

Випуск товарної продукції

2 500

3 000

Фактична виробнича собівартість продукції

2 200

2 600

Величина остаточного браку продукції

70

75

Затрати на виправлення браку

11

9

Сума вирахувань із зарплати винуватців браку

4

2

Загальна величина браку

?

?

Питома вага браку, %

?

?

Разом

?

?

 

Практичне завдання 4

Визначити реалізацію продукції за рік та встановити вплив на неї частинних факторів.

Вихідна інформація наведена в табл. 24.

Таблиця 24

Дані підприємства

 

Залишки нереалізованої продукції

на початок року

Випуск товарної продукції

за рік

Залишки нереалізованої продукції

на кінець року

Реалізація продукції

за рік

база

звіт

база

звіт

база

звіт

база

звіт

700

800

5 700

5 860

450

480

?

?

 

Варіант установлюється збільшенням кожного числа на відсоток, що співпадає з номером студента в списку академічної групи.

 

Методичні рекомендації до виконання завдання

Для вивчення впливу окремих факторів на відхилення за обсягом реалізації продукції необхідно, насамперед, розглянути співвідношення обсягу реалізованої і випущеної товарної продукції за планом та звітом і порівняти заплановану та фактичну зміну за звітний період залишків не- реалізованої продукції. Зміна залишків нереалізованої продукції визна- чається як різниця в обсягах випуску та реалізації продукції.


У ході аналізу доцільно вивчити реальність плану реалізації, його взаємозв’язок із планами виробництва, собівартістю товарної продукції, відвантаженням та залишками нереалізованої продукції. Оцінка цих по- казників проводиться за допомогою балансу товарної продукції.

У тому разі, коли виторг від реалізації продукції визначається за від- вантаженою продукцією, баланс товарної продукції розраховується за фор- мулою [25]:

 

РП ГПп ТП-ГПк,                                               (25)

де РП – реалізована продукція;

ГПп, ГПк – залишки готової продукції на складі відповідно на початок і кінець періоду;

ТП – випуск товарної продукції.


Эта лекция ещё не готова к просмотру.