Тема 10. Фізіологія органів травлення
- Основні функції системи травлення: секреція, моторика,
всмоктування тощо. Типи травлення: порожнинне, мембранне, внутрішньоклітинне.
Основні принципи і механізми регуляції травлення. Періодична діяльність органів
травлення.
- Травлення в ротовій порожнині. Роль смакової сенсорної системи.
Механічне та хімічне оброблення їжі. Слиновиділення. Склад і властивості слини,
її значення у травленні, механізм секреції, регуляція виділення.
- Секреторна діяльність шлункових залоз. Склад
і властивості шлункового соку, регуляція виділення. Моторна функція шлунка.
Механізм евакуації хімусу зі шлунка в дванадцятипалу кишку.
- Склад і властивості травного секрету підшлункової залози, його роль у травленні. Нервова та гуморальна регуляція панкреатичної секреції.
- Утворення жовчі, її склад,
властивості. Нетравні функції печінки.
- Травлення в тонкій і товстій кишках. Склад і властивості
кишкового соку, регуляція його секреції. Моторна діяльність тонкої та товстої
кишок. Акт дефекації.
- Особливості всмоктування
речовин у відділах травного каналу, його механізм.
Ostatnia modyfikacja: poniedziałek, 30 styczeń 2017, 19:18