ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 8: ДОКАЗУВАННЯ ТА ДОКАЗИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ


СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 10: ДОКАЗУВАННЯ ТА ДОКАЗИ У ЦИВІЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

 

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

 

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Навчальний час: 2 години.

 

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1.Поняття судового пізнання та судового доказування.

2. Характер доказування у сучасному цивільному процесі України та роль суду в ньому

3. Суб’єкти доказування, їхні права та обов’язки з доказування. Підстави звільнення від доказування.

4. Стадії процесу доказування.

5. Предмет доказування.

6. Обставини, що не підлягають доказуванню.

7. Забезпечення доказів.

8. Докази у цивільному процесі. Класифікація (види) доказів.

9. Належність і допустимість доказів у цивільному процесі.

10. Достовірність і достатність доказів.

11. Засоби доказування: поняття і види. Характеристика засобів доказування.

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.):

Проаналізуйте, яка модель доказування цивільного су­ дочинства визначена чинним ЦПК України? Які критерії вико­ ристовуються для визначення різних моделей доказування в цивільному судочинстві?

 

Заслухати теми рефератів та доповідей: Електронні докази.

 

Виконати одне із завдань:

Завдання 1. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рі­ шень ухвали суду про витребування доказів у різних справах. Проаналізуйте підстави та доводи сторін, якими вони обґрунто­ вують наявність труднощів в отриманні доказів. Підготуйте кло­ потання про витребування доказів у справі.

Завдання 2. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень су­ дові рішення, в яких суд вказує на порушення правил належнос­ ті та допустимості доказів. Проаналізуйте положення цих рішень та узагальніть найбільш розповсюджені порушення. Підготуйте клопотання про призначення експертизи у справі про відшкодування шкоди, завданої ДТП, та про судове доручен­ ня про допит свідка, який проживає за межами України.

Завдання 3. 21 серпня 2014 року Захарова Тетяна Борисівна подала до суду позов до Дятла Ігоря Миколайовича про стягнення боргу за розпискою. До позовної заяви додала копію розписки Дятла І. М. проте, що він взяв у борг у Захарової Т. Б. 20 000 грн на термін до 10 серпня 2014 р. У судове засідання Захарова Т. Б. не з’явилась, просила роз­ глянути справу за її відсутності. Відповідач також у судове засі­ дання не з’явився, хоча був повідомлений належним чином, про причини неявки не повідомив. Чи може суд задовольнити позов на підставі наданого позива­ чем доказу? Аргументуйте відповідь.


ბოლო ცვლილება: სამშაბათი, ნოემბერი 30 2021, 4:19