ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 11: СУДОВИЙ РОЗГЛЯД


СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 13: СУДОВИЙ РОЗГЛЯД

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

 

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

 

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Навчальний час: 2 години.

 

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1. Поняття і значення стадії судового розгляду цивільних справ.

2. Строки розгляду цивільних справ у суді.

3. Правовий статус головуючого у судовому засіданні.

4. Правила поведінки у судовому засіданні.

5. Порядок проведення судового розгляду цивільних справ: підготовчий етап, розгляд справи по суті, судові дебати, ухвалення та проголошення рішення суду.

6. Тимчасові ускладнення судового розгляду цивільних справ: оголошення перерви, відкладення розгляду справи, зупинення провадження у справі.

7. Закінчення провадження у справі без ухвалення рішення суду: закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду.

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.):

Порядок заочного розгляду справи та зміст заочного рішення суду. Особливості оскарження, перегляду та скасування заочного рішення суду.

 

Заслухати теми рефератів та доповідей: 1. Фіксування цивільного процесу.

                                                                          2. Поняття та умови заочного розгляду.

 

Виконати одне із завдань:

Завдання 1. Підготуйте клопотання про відвід судді, що розглядає справу, на підставі:

a) наявності близьких зв’язків з відповідачем у справі:

b) його знайомства із експертом, який бере участь у справі:

c) його некомпетентності у справах, що випливають із трудових відносин.

Які підстави та умови відводу судді в цивільному судочинстві? Хто розглядає клопотання про відвід судді?

Завдання 2. Проаналізуйте кілька судових промов. Які важливі елементи судової промови можна виділити? Підготуйте судову промову в одній із запропонованих справ: про захист прав споживачів, про захист честі та гідності особи або про захист права власності.

Завдання 3. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень кілька заочних рішень суду та проаналізуйте підстави й умови їх ухвалення. Чи можна оскаржити вказані рішення? Якщо так, то на яких підставах і в якому порядку?

Завдання 4.  Підготуйте клопотання про оголошення перерви у судовому засіданні у зв’язку з необхідністю подання нових доказів і неможливістю продовження розгляду справи на час, потрібний для цього. Чи можуть особи, які беруть участь у справі, заперечувати проти задоволення судом такого клопотання? Проаналізуйте судову практику й узагальніть мотиви та причини, з яких докази подаються учасниками процесу з порушенням встановленого порядку.

Задання 5. Підготуйте ухвалу про залишення заяви без розгляду, оскільки особа, в інтересах якої у встановлених законом випадках відкрито провадження у справі за заявою іншої особи, не підтримує заявлених вимог і від неї надійшла відповідна заява.

Завдання 6. Знайдіть у Єдиному державному реєстрі судових рішень ухвали про зупинення провадження у справі та про закриття провадження у справі, порівняйте їх. Проаналізуйте кілька судових рішень про зупинення провадження у справі до вирішення іншої справи у порядку господарського, кримінального або конституційного провадження.

Завдання 7. У провадженні Пустомитівського районного суду Львівської області знаходиться цивільна справа за ПАТ «Астра Банк» (м. Київ, вул. Велика Житомирська, 5) в особі Львівського регіонального управління ПАТ «Астра Банк» (м. Львів, просп. Шевченка, 2) до П’яти Сергія Івановича (м. Пустомити, вул. І. Франка, 3-а) про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Завдання 8. Складіть заяву позивача до суду про проведення судового засідання у режимі відеоконференції. Заяву мотивуйте так: представник банку не має можливості прибути у судове засідання у зв’язку з тим, що внаслідок ситуації, яка склалася в державі, та фінансові труднощі в ПАТ «Астра Банк» відбулися масові скорочення, і юристи банку, яким надано право представляти інтереси банку в судових засіданнях, на даний час працюють лише у центральному відділенні банку в м. Києві. Найближчим судом, до якого може прибути представник банку для участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції, є Шевченківський районний суд м. Києва.

Завдання 9. Крамаров Сергій Павлович звернувся до суду з позовом до Черепахіної Ганни Іванівни про стягнення боргу в розмірі 20 000 грн. У судовому засіданні у справі сторони вирішили укласти мирову угоду та пояснили суду що вони домовились про те, що відповідач виплачуватиме позивачу (надсилати на його адресу поштовим переказом) щомісячно, починаючи з серпня 2014 р., по 2000 грн до 10 числа кожного місяця протягом 10 місяців поспіль.

Вислухавши пояснення сторін, суд своєю ухвалою затвердив зазначену мирову угоду сторін.

Але 10 серпня 2014 р. перші 2000 грн Крамарову Сергію Павловичу від Черепахіної Ганни Іванівни не надійшли, внаслідок чого 11 серпня 2014 р. Крамаров Сергій Павлович знову звернувся до суду з позовом до Черепахіної Ганни Іванівни про стягнення боргу в розмірі 20 000 грн.

Проаналізуйте дії Крамарова Сергія Павловича. Що би ви порекомендували зробити Крамарову С. П. у ситуації, що склалася?

Завдання 10.  Чи є підстави для ухвалення заочного рішення у таких справах:

1) у справі про розірвання шлюбу позивачка у судове засідання не з’явилась, надіслала до суду заяву з проханням розглядати справу за її відсутності: відповідач у судове засідання не з’явився, направлена йому судова повістка про виклик повернулася до суду з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання»;

2) у справі про розірвання шлюбу позивачка у судове засідання не з’явилась, надіслала до суду заяву з проханням розглядати справу за її відсутності: відповідач у судове засідання не з’явився, надіслав до суду заяву з проханням розглядати справу за його відсутності;

3) у справі про розірвання шлюбу позивачка у судове засідання двічі не з’явилась, жодних заяв не подавала: відповідач у судове засідання не з’явився, двічі направлені йому судові повістки про виклик повернулися до суду з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання»:

4) у справі за позовом Коновалова Олександра Івановича до Коновалова Олега Івановича та Коновалової Наталії Іванівни про виділення частки із спільного майна Коновалова Наталія Іванівна у судове засідання не з’явилась, двічі направлені їй судові повістки про виклик повернулися до суду з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання»;

5) у справі за позовом банку «Верховина» до Кайлюка Віталія Станіславовича про стягнення заборгованості за кредитним договором відповідач клопотав про призначення у справі судової почеркознавчої експертизи і зупинення у зв’язку з цим розгляду справи. Суд задовольнив його клопотання. Але після проведення експертизи і поновлення провадження у справі відповідач більше не з’являвся в судові засідання. Двічі направлені Кайлюку В. С. судові повістки про виклик за зареєстрованою адресою його проживання поверталися до суду з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання».


ბოლო ცვლილება: კვირა, აპრილი 3 2022, 5:25