ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ ТЕМА 12: НАКАЗНЕ ПРОВАДЖЕННЯ 03.04.2024


СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ

ТЕМА 15: НАКАЗНЕ ПРОВАДЖЕННЯ

Навчальна мета: спрямована на те, щоб організувати дискусію за попередньо визначеною темою, яка передбачена навчально-методичним комплексом.

 

Виховна мета: удосконалити знання студентів, систематизувати їх, розвивати пам'ять, мислення та формувати гармонійно-розвинуту творчу особистість.

 

Розвивальна мета: активізувати процес мислення студентів шляхом безпосереднього залучення їх до організації та керівництва заняттям, створити таку дидактичну систему, за якої студенти самостійно організовують проведення навчального заняття, розробляють алгоритм управління навчально-творчою діяльністю, що підвищує ефективність процесу засвоєння знань і формування творчого досвіду особистості.

 

Навчальний час: 2 години.

 

Наочні засоби: Цивільний процесуальний кодекс України.

 

Джерела і література:

1. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р. (зі змінами).

2. Курс цивільного процесу: підручник / В.В. Комаров, В.А. Бігун, В.В. Баранков та ін.; за ред. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2011 р. – 1352 с.

3. Практикум з цивільного процесуального права України: Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих навчальних закладів / за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К. : ВД Дакор, 2016. – 348 с.        

4. Цивільний процес України : Підручник / За ред Є.О. Харитонова, О.І. Харитонової, Н.Ю. Голубєвої. — К.: Істина, 2012. — 536 с.

5. Цивільний процес України: Підручник; [за загальною ред. д.ю.н., доцента М. М. Ясинка]. - К.: Алерта, 2014. - 744 с.

6. Цивільне процесуальне право: підручник/ І.С. Ярошенко,  І.О.Ізарова, О.М. Єфімов та ін.; за заг. ред. І.С. Ярошенко. – К.: КНЕУ, 2014. – 519 с.

7. Цивільне процесуальне право України: Навчальний посібник/ за заг. ред. С.С. Бичкової. – К. : Атіка, 2006. – 384 с.

8. Цивільний процес: Навч. посіб. /А. В. Андрушко, Ю. В. Білоусов, Р. О. Стефанчук, О. І. Угриновська та ін. За ред. Ю. В. Білоусова. - К: Прецедент, 2005. - 293 с. (є в бібліотеці)

9. Чорнооченко С.І. Цивільний процес України: Навчальний посібник. — Київ: Центр навчальної літератури, 2004. — 308 с. (є в бібліотеці)

 

Навчальні питання:

1.    Сутність та особливості наказного провадження цивільного судочинства.

2.    Вимоги, що розглядаються в порядку наказного провадження, та його учасники.

2. Процесуальний порядок видачі судового наказу та його скасування.

 

Методичні поради з викладання теми:

Студентам рекомендовано опрацювати додаткову літературу та вести конспект самопідготовки.

 

Завдання для самостійного вивчення (10 год.): Проаналізуйте порядок визначення підсудності у наказно му провадженні та подання заяви про видачу судового наказу.

Які особливості встановлено законом до видачі судового наказу?

Розкрийте підстави повернення або відмови в прийнятті заяви про видачу судового наказу Який порядок скасування судового наказу встановлено законом?

 

Виконати одне із завдань:

Завдання 1. Проаналізуйте судову практику про відмову в прийнятті заяви щодо видачі судового наказу або скасування судового наказу Підготуйте ухвалу суду про відмову у прийнятті заяви щодо видачі судового наказу.

Завдання 2. 06.08.2014 Деснянським районним судом м. Києва видано судовий наказ у справі № 754/18723/ 14-ц про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з Жарова Олександра Івановича на користь Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Деснянського району м. Києва

Під час виконання судового наказу в порядку встановленому Законом України «Про виконавче провадження», було виявлено, що в судовому наказі невірно вказана адреса боржника: замість «м. Київ, вул. Викова, 3, кв. 61» зазначено «м. Київ, вул. Викова, 61, кв. З».

Складіть заяву Комунального підприємства «Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду» Деснянського району м. Києва (адреса: вул. Закревського, 15, м. Київ, 02217) про внесення виправлень до судового наказу.

Завдання 3. 05 серпня 2014 р. Ленінським районним судом м. Донецька видано судовий наказ у справі № 2-н/260/1100/2014 за заявою Комунального підприємства Донецької міської ради «Донецькміськтепломережа» про видачу судового наказу про стягнення з Добролюбової Наталії Іллівни (м. Донецьк, Київський проспект, 17, кв. 42) заборгованості за послуги опалення та гарячого водопостачання в сумі 1793,21 грн.

Добролюбова Н. І. про розгляд справи не знала, оскільки з 05 липня по 15 жовтня 2014 року проживала в м. Львові.

Повернувшись додому, Добролюбова Н. І. дізналась про виконання відповідного судового наказу ВДВС Київського районного управління юстиції у місті Донецьку та вирішила його оскаржити з таких підстав:

— вона не є основним квартиронаймачем квартири:

— основним квартиронаймачем і співвласником квартири є її брат Добролюбов Роман Ілліч:

— вона має статус біженця.

Складіть заяву Добролюбової Н. І. про скасування судового наказу Не забудьте вказати про поважні причини пропуску строку на оскарження судового наказу та клопотати про його поновлення.

Завдання 4. Ємець Дмитро Павлович звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, компенсації за порушення строків її виплати, відшкодування моральної шкоди, завданої затримкою розрахунку, та витрат на правову допомогу з Товариства з обмеженою відповідальністю «БКФ».

З урахуванням п. 12 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.12.2011 № 14«Про практику розгляду судами заявупоряд- ку наказного провадження»63 визначте, які вимоги підлягають розгляду в порядку наказного провадження, а які — ні.

З урахуванням п. 8 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 23.12.2011 № 14 зробіть власний висновок, яке процесуальне рішення має ухвалии суд за результатами розгляду вказаної заяви Ємця Д. П. про видачу судового наказу.

 


Остання версія: п'ятниця, 5 квітень 2024, 11:01