Анотація дисципліни

Програма з дисципліни «Практикум з української мови для видавців та журналістів» відповідає навчальному плану спеціальності «Видавнича справа та редагування» (вибірковий цикл). Розрахована на студентів ІІІ курсу спеціальності. Складається з двох навчальних (чотирьох змістових) модулів.

Мета: вдосконалення орфографічної та пунктуаційної грамотності студентів для поліпшення володіння ними державною мовою.

Завдання: виховання свідомого прагнення до вивчення української мови;

вироблення у студентів компетенції комунікативно виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях;

формування високої духовності студентів, цілісних світоглядних уявлень, загальнолюдських ціннісних орієнтирів, тобто залучення через мову до культурних надбань українського народу  і людства в цілому.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: поняття про графіку та орфографію, їх принципи; український алфавіт, загальні питання правопису; усі формулювання правил української орфографії у зв'язку з фонетикою, морфемікою, морфологією української мови; поняття про пунктуацію, пунктограму, систему розділових знаків, усі формулювання правил української пунктуації у зв'язку з синтаксисом української мови; норми сучасної української літературної мови;

вміти: диференціювати принципи українського правопису і відповідно до них – орфографічні правила; застосовувати практично вивчені правописні визначення за аналогією, а також винятки із правил; давати детальний коментар орфографічним правилам, диференціювати, вимовляти, характеризувати звуки мови; коментувати зміни звуків у потоці мовлення, правопис орфограм тощо; диференціювати принципи української пунктуації і відповідно до них – пунктуаційні правила; застосовувати практично вивчені правописні визначення за аналогією, а також винятки із правил; давати детальний коментар правилам постановки розділових знаків у простих реченнях неускладненої та ускладненої структур,складних реченнях тощо.


1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні