Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)

Мета навчальної дисципліни: формування у студентів чіткого розуміння основ ресторанної справи та місце й роль закладів ресторанного господарства в індустрії готинності.

Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
·     історію виникнення індустрії гостинності та основні історичні етапи розвитку харчових технологій;
·     різницю між виробництвом харчової продукції в ресторанних господарствах та промислових підприємствах, основні види та форми власості ЗРГ;
·     основні законодавчі акти та нормативно-правові документи, що регламентують діяльність рестораторів та основи управлінської діяльності в закладах ресторанного господарства;
·     основи виробництва в закладах ресторанного господарства та виробничу структуру ЗРГ;
·     основні види і форми обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства, принципи складання меню;
·     посадові обов'язки працівників у різних підрозділах: виробництва, обслуговування, управлінської діяльності та технічних працівників.

вміти:
·     класифікувати заклади ресторанного господарства за різними типами й ознаками і надавати їхню характеристику;
·     класифікувати послуги, що надаються в закладах ресторанного господарства, та надавати їхню характеристику;
·     визначати концепцію закладів ресторанного господарства, тобто, основну ідею роботи закладу;
·     визначати виробничі потужності закладів ресторанного господарства та форми обслуговування.

Зміст дисципліни (тематика):
Тема 1. Основи організації роботи закладів ресторанного господарства.  Послуги, що надаються закладами ресторанного господарства. Концепції та фірмовий стиль ЗРГ.
Тема 2. Харчові технології та виробництво, як галузь економічної діяльності, основні види та форми власності ЗРГ.
Тема 3. Законодавчі акти та нормативно-правові документи, що регламентують діяльність рестораторів та основи управлінської діяльності в закладах ресторанного господарства.
Тема 4. Основи виробництва в закладах ресторанного господарства. Виробнича структура закладу.
Тема 5. Меню - як інструмент ефективної діяльності закладу ресторанного господарства.Класифікація страв та принципи складання меню. 

Тема 6. Види, форми і техніка обслуговування споживачів в закладах ресторанного господарства. Приміщення для обслуговування.
Тема 7. Ресторан - як вид архітектурного і дизайнерського мистецтва. Комунікаційні системи заладів ресторанного господарства. 

Основна література:
Організація ресторанної справи
Організація готельно-ресторанної справи
Організація і тхніка обслуговування

1-й семестр: Nie
2-й семестр: Nie