Курс

Кількість годин (кредитів ЄКТС): 90 (3)

 

Мета навчальної дисципліни:  формування знань у майбутніх спеціалістів в галузі про основи раціонального харчування, компетенцій у наданні якісних послуг раціонального харчування різним верствам населення.

Результати навчання за навчальною дисципліною:

знати:

ü  Про сучасні досягнення в області нутриціології та можливості їх використання

ü  для оптимізації харчування.

ü  Про роль та значення білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів

ü  та інших біологічно активних речовин у харчуванні людини.

ü  Наукові основи раціонального харчування.

ü  Диференційоване харчування різних груп населення;

ü  Нутриціологічну та дієтологічну характеристику продуктів тваринного походження.

ü  Нутриціологічну та дієтологічну характеристику продуктів рослинного походження.

ü  Критерії оцінки та білкового та жирового складу продуктів харчування.

ü  Проблеми збалансованості та поєднання нутрієнтів. Способи підвищення засвоюваності нутрієнтів та їх збереження під час технологічного процесу виробництва оздоровчих харчових продуктів.

ü  Основи оптимізації харчування  для профілактики ризику виникнення різних захворювань.

ü  Характеристику раціонів лікувально-профілактичного харчування.

вміти:

ü  Визначати біологічну цінність харчових продуктів, кулінарної продукції і страв.

ü  Набувати практичних навичок роботи у формуванні раціонального харчування із врахуванням вікових особливостей організму.

ü  Складати комплексні обіди і добові раціони харчування, збалансовані за основними компонентами: білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними речовинами.

ü  Аналізувати фактичний стан харчування різних груп населення.

ü  Вирішувати проблеми організації раціонального харчування дітей дошкільного та шкільного віку.

ü  Використовувати способи підвищення засвоюваності мікронутрієнтів у складі нових оздоровчих продуктів та страв.

ü  Користуватися нормативною літературою, пов’язаною із охороною здоров’я, безпекою харчових продуктів.

ü  Працювати з необхідною для роботи науковою літературою, яка дає змогу оперативно використовувати інформацію для вирішування професійних завдань.

 

Зміст дисципліни (тематика):

Тема 1. Наукові основи раціонального харчування. Різновиди харчування та їхня характеристика.

Тема 2. Білки, ліпіди та вуглеводи та їх значення у харчуванні людини.

Тема 3. Вітаміни, мінеральні речовини та їх значення у харчуванні людини. Класифікація,  характеристика, норми споживання. Зв’язок мінерального та водного обміну.

Тема 4. Нутриціологічна характеристика харчової та біологічної цінності продуктів та їхнє значення в оздоровчому харчуванні.

Тема 6. Особливості харчування різних верств населення.

Тема 7. Профілактика хвороб травленням. Проблема ожиріння.

Тема 8. Принципи радіозахисного харчування. Профілактична дія харчових речовин при дії професійних чинників. Характеристика раціонів лікувально-профілактичного харчування.

1-й семестр: Ні
2-й семестр: Ні