Курс
Кількість годин (кредитів ЄКТС): 150 (5)
Мета навчальної дисципліни: формування теоретичних знань і практичних навичок у галузі стандартизації, метрології та сертифікації технологічних процесів та видів діяльності у закладах ресторанного господарства, у результаті чого студенти-здобувачі освітньо-кваліфікаційних рівнів "молодший спеціаліст" та "бакалавр" харчових технологій повинні знати: основні одиниці міжнародної системи SI та зв’язок між ними; основні Державні стандарти України в галузі харчових технологій; категорії і види нормативних документів; порядок оформлення нормативно-технологічної документації для забезпечення виробничої діяльності закладів ресторанного господарства; основи діяльності системи сертифікації ХАССП.
Результати навчання за навчальною дисципліною:
знати:
- визначення понять: стандартизація, метрологія, сертифікція;
- предмет і завдання дисципліни;
- міжнародну систему одиниць;
- види і методики вимірювань;
- засоби вимірювальної техніки;
- категорії і види нормативних документів;
- нормативні документи зі стандартизації галузі.
вміти:
- називати одиницю вимірювання фізичної величини;
- обробляти результати аналізу (статистичним методом);
- здійснювати органолептичну оцінку якості страв та виробів;
- називати основні засоби вимірювальної техніки.
мати навички:
- розрахунку похибки вимірювань;
- роботи зі "Збірником рецептур страв та виробів у ЗРГ";
- розробки техологічних карт (ТК) на страви та вироби;
- розробки проекту технічних умов (ТУ) на виробництво продукції харчування;
- розробки технологічної інструкції (ТІ) на виготовлення продукції харчування.
Зміст дисципліни (тематика):
Історія розвитку метрології та стандартизації. Предмет і завдання дисципліни. Фізичні величини та їх одиниці. Міжнародна система одиниць. Види та методики вимірювань. Засоби вимірювальної техніки. Законодавча база, що забезпечує діяльність ЗРГ. Державна система стандартизації. Основні терміни і положення. Мета, завдання та об’єкти стандартизації. Категорії і види нормативних документів, вимоги до них. Організація роботи зі стандартизації. Теоретичні і методологічні основи стандартизації. Сучасний стан стандартизації та метрології. Загальні положення про стандарти. Міжнародна організація зі стандартизації ISO. Маркування товарів та штрихове кодування. Стандартизація та метрологія в Європі. Суть сертифікації. Робота системи ХАССП.
Види робіт: лекції, практичні заняття, самостійна робота студентів, тести, підготовка рефератів.
- Викладач: Любенок Олена Борисівна
- Викладач: Любенок Олена Борисівна ІТІ