Курс

Кількість годин (кредитів ЄКТС):  150 (5)

Мета навчальної дисципліни: формування теоретичних знань і практичних навичок у галузі стандартизації, метрології та сертифікації технологічних процесів та видів діяльності у закладах ресторанного господарства, у результаті чого студенти-здобувачі освітньо-кваліфікаційних рівнів "молодший спеціаліст" та "бакалавр" харчових технологій повинні знати: основні одиниці міжнародної системи SI та зв’язок між ними; основні Державні стандарти України в галузі харчових технологій; категорії і види нормативних документів; порядок оформлення нормативно-технологічної документації для забезпечення виробничої діяльності закладів ресторанного господарства; основи діяльності системи сертифікації ХАССП.

 Результати навчання за навчальною дисципліною:

знати:

- визначення понять: стандартизація, метрологія, сертифікція;

- предмет і завдання дисципліни;

- міжнародну систему одиниць;

- види і методики вимірювань;

- засоби вимірювальної техніки;

- категорії і види нормативних документів;

- нормативні документи зі стандартизації галузі.

 вміти:

- називати одиницю вимірювання фізичної величини;

- обробляти результати аналізу (статистичним методом);

- здійснювати органолептичну оцінку якості страв та виробів;

- називати основні засоби вимірювальної техніки.

мати навички:

- розрахунку похибки вимірювань;

- роботи зі "Збірником рецептур страв та виробів у ЗРГ";

- розробки техологічних карт (ТК) на страви та вироби;

- розробки проекту технічних умов (ТУ) на виробництво продукції харчування;

- розробки технологічної інструкції (ТІ) на виготовлення продукції харчування.

Зміст дисципліни (тематика):

Історія розвитку метрології та стандартизації. Предмет і завдання дисципліни. Фізичні величини та їх одиниці. Міжнародна система одиниць. Види та методики вимірювань. Засоби вимірювальної техніки. Законодавча база, що забезпечує діяльність ЗРГ. Державна система стандартизації. Основні терміни і положення. Мета, завдання та об’єкти стандартизації. Категорії і види нормативних документів, вимоги до них. Організація роботи зі стандартизації. Теоретичні і методологічні основи стандартизації. Сучасний стан стандартизації та метрології. Загальні положення про стандарти. Міжнародна організація зі стандартизації ISO. Маркування товарів та штрихове кодування. Стандартизація та метрологія в Європі. Суть сертифікації. Робота системи ХАССП.

 Види робіт: лекції, практичні заняття, самостійна робота студентів,  тести, підготовка рефератів.

1-й семестр: Nie
2-й семестр: Nie