Структура за темами

  • Загальне

       

    АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ГРОМАДСЬКІ ОБ'ЄДНАННЯ В УКРАЇНІ»

    Загальні теоретичні відомості про навчальну дисципліну

    Після проголошення незалежності держава Україна стала на шлях побудови правової держави та громадянського суспільства. Складовим елементом європейської, демократичної та правової держави є розвинута система громадських об’єднань.

    Предметом вивчення спеціального курсу «Громадські об’єднання в Україні» є організаційно - правові основи створення та діяльності громадських об’єднань в Україні, які діють без мети отримання прибутку, особливості їх юридичного статусу та їх місця і ролі у сфері взаємодії держави та суспільства.

    Об’єктом навчальної дисципліни є закономірності виникнення, розвитку та функціонування громадських об’єднань як елементу правової держави та громадянського суспільства, відносини між громадськими об’єднаннями з одного боку та органами державної влади з іншого.

    Мета навчальної дисципліни «Громадські об’єднання в Україні» - вивчення поняття та видів громадських об’єднань, порядку їхнього створення, реєстрації, внутрішньої структури, їх ролі в суспільстві, а також порядку здійснення державного контролю за їх діяльністю.

    До мети згаданої вище навчальної дисципліни належить також формування певних навичок та умінь щодо практичного аналізування діяльності громадських об’єднань.

    Завданням навчальної  дисципліни є аналіз діяльності громадських об’єднань та політичних партій у сфері організації державного управління щодо реформування вищих органів державної влади та місцевого самоврядування.

    Предметом вивчення навчальної дисципліни «Громадські об’єднання в Україні» є організаційно - правові основи створення та діяльності громадських об’єднань в Україні, особливості їх юридичного статусу та їх місця і ролі у сфері взаємодії держави та суспільства та значення у побудові правової держави та громадянського суспільства.

    Міждисциплінарні зв’язки: навчальна дисципліна «Громадські об’єднання в Україні» є спеціальним курсом міжгалузевого характеру, який пов'язаний із теорією держави та права, історією держави та права України; історією держави та права зарубіжних країн; історією учень про державу та право.

    Крім того навчальна дисципліна «Громадські об’єднання в Україні» розкриває студентам первинні юридичні знання, які потім ґрунтовно розвиваються до рівня практичного застосування наступними юридичними науками: конституційним правом, цивільним правом, адміністративним правом,  трудовим правом та ін.

    Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

    Право громадян на свободу об’єднання. Окремі види громадських організацій та особливості їх правового статусу.

    Благодійні організації, громадські формування з охорони громадського порядку та державного кордну, релігійні організації та творчі спілки у галузі культури та мистецтва як особливі види громадських об’єднань в Україні.

    «Громадські об’єднання в Україні» є вивчення сутності і змісту конституційного права на свободу об'єднання, порядок та форми його реалізації, особливості правового статусу громадських об'єднань та видів громадських об’єднань, порядку їхнього створення, реєстрації, внутрішньої структури, їх ролі в суспільстві.

    Основними завданнями вивчення дисципліни «Громадські об’єднання в Україні» є:

    1). забезпечення засвоєння сукупності юридичних норм, які закріплюють конституційно-правовий статус громадських об'єднань в Україні, визначають порядок їх створення, принципи діяльності, повноваження, напрямки взаємодії з органами державної влади та місцевого самоврядування, відповідальність;

    2). формування самостійного мислення, навичок аналізу нормативно-правових актів, що регулюють діяльність громадських об'єднань в Україні, вміння порівнювати та зіставляти їх з аналогічними нормативно-правовими актами зарубіжних країн;

    3). формування понятійного апарату, що пов'язаний з діяльністю громадських об'єднань, вміння ним користуватися;

    4). поглиблення знань прикладного характеру;

    5). розвиток загальної політико-правової культури студентів.

    Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати :

    1)                 джерела правового регулювання права на свободу об'єднання, зокрема, зміст законодавства, що регулює діяльність громадських об'єднань;

    2)                 конституційно-правові принципи організації та функціонування громадських об'єднань як інститутів громадянського суспільства;

    3)                 функції громадських об'єднань, їх значення для суспільства й держави;

    4)                 види громадських об'єднань та особливості їх правового статусу;

    5)                 підстави та порядок вирішення питання про відповідальність громадських об'єднань, міри відповідальності;

    6)                 порядок створення, легалізації, реорганізації та ліквідації громадських об'єднань, особливості членства в громадських об'єднаннях;

    7)                 права та обов'язки громадських об'єднань;

    8)                 принципи та напрямки взаємодії громадських об'єднань і держави.

    9)                 систему, устрій та порядок державної реєстрації громадських об’єднань;

    10)             статус і функції громадських об’єднань;

    11)             засади організації діяльності політичних партій, громадських об’єднань (товариств, фондів, спілок, рухів) та ін..;

    12)             форми і методи взаємовідносин органів державної влади і громадських об’єднань;

    вміти :
    1).  виявляти основоположні цінності, які притаманні розвинутій демократичній державі і громадянському суспільству;

    2).  аналізувати джерела конституційного права, використовуючи різні наукові методи;

    3).  самостійно прогнозувати розвиток громадських об'єднань;

    4).  використовувати на практиці набутий під час вивчення курсу досвід.

    5).  орієнтуватися у законодавстві, статутах, положеннях про організацію та діяльність громадських об’єднань, правильно їх застосовувати;

    6).  визначати законність дій громадських об’єднань, їх рішень;

    7).  сприяти належній взаємодії органів державної влади і громадських об’єднань у діяльності органів державної влади.

     

                   

  • Тема 1

    Змістовий модуль 1.
    Право громадян на свободу об’єднання. Окремі види громадських організацій та особливості їх правового статусу.
    Тема 1. Вступ до вивчення навчальної дисципліни «Громадські об’єднання в Україні»
    Лекція 1. Предмет, об’єкт, мета та завдання вивчення спеціального курсу «Громадські обєднання в Україні». Право громадян на свободу об'єднання як невід'ємне право людини і громадянина.
    Тема 2. Правові засади організації та діяльності політичних партій в Україні.
    Лекція 2. Поняття політичної партії та порядок її реєстрації. Права та обов’язки політичної партії. Членство у політичних партіях. Кошти та інше майно політичних партій.
    Тема 3. Особливості правового статусу громадських організацій та громадських спілок.
    Лекція 3. Визначення понять організаційно – правових форм громадських організацій. Утворення громадських організацій та громадських спілок. Права громадських організацій та громадських спілок. Власність громадських організацій та громадських спілок.
    Тема 4. Правові основи організації та діяльності професійних спілок в Україні.
    Лекція 4. Особливості правового регулювання, засади створення, права та гарантії діяльності професійних спілок. Право на об'єднання у профспілки. Членство у профспілках. Право профспілок, їх об'єднань представляти і захищати права та інтереси членів профспілок. Право профспілок, їх організацій на створення об'єднань. Статус професійних спілок. Легалізація профспілок, їх об'єднань. Припинення діяльності профспілок, їх об'єднань. Припинення діяльності профспілок, їх об'єднань.
    Тема 5. Нормативне регулювання організації та функціонування організацій роботодавців та їх об'єднань.
    Лекція 5. Поняття та мета і завдання організацій роботодавців, їх об'єднань. Основні засади діяльності організацій роботодавців, їх об'єднань. Статус організацій роботодавців, їх об'єднань. Порядок утворення та припинення діяльності організацій роботодавців, їх об'єднань. Повноваження організацій роботодавців, їх об'єднань.


  • Тема 2

    Змістовий модуль 2.
    Тема 6. Поняття та види благодійних організацій та волонтерських організацій і правові умови їх діяльності. Особливості правового статуту Товариства Червоного Хреста України.
    Лекція 6. Загальні засади благодійної діяльності в Україні. Правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності, утвердження гуманізму і милосердя. Засади утворення і діяльності благодійних організацій.
    Порядок надання та позбавлення юридичних осіб статусу волонтерської організації. Особливості правового статусу волонтерів та діяльності волонтерських організацій.
    Правовий статус та правові засади діяльності Товариства Червоного Хреста України (далі - ТЧХУ). Основні напрями діяльності ТЧХУ. Власність та господарська діяльність ТЧХУ.
    Тема 7. Особливості правого статусу громадських формування з охорони громадського порядку і державного кордону.
    Лекція 7. Конституційне право громадян на створення в установленому чинним законодавством порядку громадські об'єднання для участі в охороні громадського порядку і державного кордону.
    Порядок створення громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону та їх засновницькі документи.
    Права та основні завдання громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону. Форми і методи роботи громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону.
    Членство у громадських формуваннях з охорони громадського порядку і державного кордону. Обов'язки і права членів громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону.
    Умови та порядок застосування заходів фізичного впливу і спеціальних засобів членами громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону.
    Тема 8. Правовий статус релігійних організацій.
    Лекція 8. Право кожного громадянина в Україні на свободу совісті та право на сповідування будь – якої релігії або не сповідування жодної. Поняття та види релігійних організацій. Релігійна громада. Релігійні управління і центри. Монастирі, релігійні братства і місії. Духовні навчальні заклади.
    Порядок державної реєстрації створення та припинення діяльності релігійних організацій. Права релігійних організацій пов’язані із здійсненням свободи віро сповідування.
    Тема 9. Правове регулювання діяльності творчих спілок у галузі культури та мистецтва.
    Лекція 9. Правовий статус професійних творчих працівників. Правові, соціальні, економічні та організаційні засади діяльності творчих спілок у галузі культури та мистецтва.
    Принципи та основні напрями діяльності творчих спілок. Порядок заснування та припинення діяльності творчих спілок.
    Керівні органи творчих спілок: загальні збори (з'їзд, конференція), правління, президія (рада тощо) та голова правління. Ревізійна комісія творчої спілки в Координаційна та фахові ради творчих спілок.
    Правові аспекти майнових питаннь та господарської діяльності творчих спілок.

    Благодійні організації, громадські формування з охорони громадського порядку та державного кордну, релігійні організації та творчі спілки у галузі культури та мистецтва як особливі види громадських об’єднань в Україні.