Практичне завдання до теми Організації як об’єкти управління

Ситуації

№ 1

Сьогодні жодна організація не функціонує відокремлено від зовнішнього середовища. Умовно фактори зовнішнього середовища прийнято поділяти на прямої та непрямої дії. Перші безпосередньо впливають на діяльність організації і залежать від цієї діяльності. Другі впливають на організацію опосередковано, через певні механізми та взаємовідносини.

До факторів зовнішнього середовища належать наступні: конкуренти, стан економіки, стан техніки та технології, споживачі, посередники, соціально-культурні чинники, система економічних відносин в державі, політичні обставини, постачальники, політичні та громадські організації, міжнародне оточення, законодавство, науково-технічний прогрес, міжнародні події, особливості економічних відносин, акціонери тощо.

Завдання: Згрупуйте перераховані чинники у дві колонки. До першої віднесіть фактори прямої дії зовнішнього середовища, до другої – фактори непрямої дії.

№ 2

Не зважаючи на значний потенціал вітчизняного ринку, зарубіжні підприємці досить обережно ставляться до розвитку бізнесу в нашій країні. Серед багатьох недоліків, характерних для українського ринку, зазначаються або повна відсутність, або низька кваліфікація вітчизняних менеджерів.

Перебування ж західних менеджерів (професіоналів організації та управління) є дорогим задоволенням для зарубіжних компаній, що діють на нашому ринку. Окрім того, присутність зарубіжних спеціалістів на спільних підприємствах нерідко призводить до конфліктних ситуацій між ними і українським персоналом, який вважає, що у перших  незрівнянно завищений рівень оплати праці. Така практика є характерною для всіх країн колишнього СРСР.

На цьому фоні незвично виглядають результати аналізу діяльності кількох десятків спільних підприємств в Росії, здійсненого співробітниками Гарвардської школи бізнесу в США. Коротко їх суть полягає у наступному:

Переваги

Недоліки

Уявлення про те, що в СРСР не було ефективного менеджменту, є хибним

Українські менеджери невірно розуміють зв’язок між владою та відповідальністю (прагнуть до більшої влади з малою відповідальністю)

В сучасній Україні багато талановитих та досвідчених менеджерів

В Україні є значні можливості для підприємництва

Об’єктивні труднощі в роботі українських менеджерів:

-         постійні зміни в законодавчій базі;

-         труднощі забезпечення підприємства ресурсами;

-         обмежена конвертованість валюти.

Українські менеджери надають питанням якості продукції таке ж значення, як і на Заході

Труднощі, з якими мають справу українські менеджери (нестабільність економіки, грошової одиниці та ін.), можна перетворити в переваги

 

Запитання:

1.      Чи погоджуєтесь Ви з оцінкою стану вітчизняного менеджменту, яку здійснили американські спеціалісти?

2.      Чи не свідчить їх позиція про недостатнє знання особливостей проблем організації та управління в Україні?

3.      Як динамічно, на Вашу думку, змінюються об’єктивні умови для роботи вітчизняних менеджерів?