Семінарське заняття №7 (Лекція 13. Адміністративне правопорушення та його юридичний склад)

Шановні здобувачі освіти у теку для відповідей відсилаєте у письмовому форматі :
  • Опрацювання всіх питань плану які наявні.
• виконання усіх задач. 
Оцінювання виконання завдань здійснюється за такими критеріями (у % від кількості балів, виділених на завдання із заокругленими до цілого числа) отримати можна від 6 до 12 балів за виконання семінарського заняття.

СЕМІНАР №7. ТЕМА 13. АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ ТА ЙОГО ЮРИДИЧНИЙ СКЛАД

План

1.       Поняття «адміністративне правопорушення», його відмінність від інших правопорушень.

2.       Ознаки адміністративного правопорушення

3.      Склад адміністративного правопорушення.

4.      Елементи складу адміністративного правопорушення

 

Практичні завдання:

1.       За рішенням державного інспектора рибоохорони гр. П. притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення правил рибальства. У постанові про накладення адміністративного стягнення зафіксовано, що гр. П. у незаконний спосіб, використовуючи сітку, ловив рибу у ставку, орендованому ТОВ «Світанок». Юрист К. підрозділу рибоохорони з рішенням не погодився. Він зауважив, що гр. П, на його думку, повинен відповідати за дрібне викрадення чужого майна.

Порівняйте склади правопорушень, про які йдеться у завданні, висловте свою точку зору щодо обґрунтованості позиції юрисконсульта.

2.       Під час складання протоколу гр. Т. дав пояснення по справі про дрібне хуліганство як свідок. При розгляді справи в суді гр. Т. відмовився від пояснень, мотивуючи тим, що він нічого не пам’ятає.

Чи є в діях гр. Т. прояв неповаги до суду? Для обґрунтування Вашої позиції проаналізуйте склад правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 185-3.

3.          Громадянин К., який перебував на відпочинку у Єгипті, прибувши 10 липня 2020 року в Україну та встановивши додаток «Дія», зобов’язався перебувати на самоізоляції за місцем свого проживання. Проте 11 липня 2020 року він самовільно залишив місце самоізоляції і поїхав гостити до своїх батьків, чим порушив правила карантину, про що було складено поліцейським протокол. Громадянин К., не визнавши свою вину, вирішив оскаржити дії поліцейського.

Проаналізуйте ситуацію й визначте, як треба кваліфікувати дії громадянина К.? До якого виду відповідальності можна притягнути громадянина К.? Свою відповідь обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство.

4.        Гр. П. 30 грудня 2019 р. о 3 год. 15 хв, керуючи транспортним засобом Hyundai Solaris, на автодорозі Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв не обрала безпечної швидкості руху, не врахувала дорожньої обстановки і допустила з’їзд на праве узбіччя, що призвело до пошкодження транспортного засобу, щитової та дорожнього знака 1.4.1.

У судовому засіданні гр. П. пояснила, що дійсно 30 грудня 2019 р. близько 3 години ночі керувала транспортним засобом Hyundai Solaris, на автодорозі Олександрівка-Кіровоград-Миколаїв та перед поворотом до смт. Олександрівка на смугу її руху назустріч виїхав великогабаритний транспортний засіб, у результаті чого їй необхідно було вжити будь-яких заходів із метою забезпечення особистої безпеки й безпеки інших осіб.

Проаналізуйте ситуацію й визначте, чи можна притягнути до адміністративної відповідальності гр. П.? Свою відповідь обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство.

5.                 На території дитячого садочка гр. А. вигулював свого собаку. Дільничний інспектор склав стосовно гр. А. протокол про порушення правил тримання собак. Рішенням адміністративної комісії при виконкомі міської ради гр. А. притягнуто до відповідальності за ч. 1 ст. 154 КУпАП.

Через деякий час гр. А. вигулював собаку, останній накинувся на перехожого й покусав його.

Як слід кваліфікувати дії гр. А.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на нормативні положення.

6.                 Сімнадцятирічний гр. С. і дванадцятирічний гр. К., які їхали в трамваї разом зі своїм батьком, не заплатили за проїзд. Факт безквиткового проїзду виявив контролер комунального підприємства “Міськелектротраспорт” і запропонував гр. С. і гр. К. сплатити штраф на місці вчинення правопорушення. Зробити це вони відмовилися, посилаючись на те, що не мають грошей і взагалі не можуть нести відповідальності, адже не досягли віку, з якого вона настає.

Проаналізуйте ситуацію й визначте, хто в даному випадку має нести відповідальність. З якого віку настає адміністративна відповідальність? Які особливості притягнення до адміністративної відповідальності неповнолітніх осіб?

7.                 До Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшла скарга від гр. А. щодо порушення Департаментом містобудування та архітектури його права на доступ до публічної інформації. За результатами перевірки скарги встановлено, що начальник відділу Департаменту містобудування та архітектури В. не надав відповіді на запит громадянина А. щодо використання бюджетних коштів.

Яким чином слід кваліфікувати дії начальника відділу В.? Відповідь обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство.

8.                 Інспектором з паркування Інспекції з питань контролю за паркуванням Дніпровської міської ради було зафіксовано, що гр. П. користувався платним майданчиком для паркування 27.10.2019 року з 14 год. 55 хв по 15 год. 08 хв, тобто більше 10 хвилин, однак без здійснення оплати вартості послуг, про що свідчать фотознімки автомобіля. Беручи це до уваги, 03.12.2020 р. складено постанову про притягнення до відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів. Гр. П. не погодився з вказаною постановою, обґрунтовуючи свої доводи тим, що до постанови не надано належних і допустимих доказів, на підставі яких встановлено, що ним не сплачено користування платного паркування. Крім того, на думку гр. П., паркування на вул. Липінського у м. Дніпро ним здійснено 27.10.2019 року у вихідний день, а відповідно до знака на початку паркувальні місця є безоплатними у вихідний день.

Надайте обґрунтований юридичний висновок стосовно законності прийнятого рішення інспектором із паркування. Свою відповідь обґрунтуйте, посилаючись на чинне законодавство.

Список нормативно-правових
актів і літератури

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80732-10

Про Національну поліцію: Закон України від 02.07.2015 р. Офіційний вісник України. 2015. № 63. Ст. 2075.

Про тваринний світ: Закон України від 13.12.2001 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2894-14

Про ветеринарну медицину: Закон України від 25.06.1992 р.

URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2498-12

Про міський електричний транспорт: Закон України від 29.06.2004 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1914-15

Про правила дорожнього руху: постан. КМУ від 10.10.2001 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1306-2001

Правила тримання собак, котів і хижих тварин у населених пунктах Української РСР. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/ show/n0001303-80

Бєлікова О. В. Юридичний склад адміністративного правопорушення. Держава та регіони: Серія Право. 2013. № 3. С. 28-31.

Гаврилова О. І. Особливості адміністративної відповідальності іноземців та осіб без громадянства. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2015. Вип. 5. Т. 2. С. 99-102.

Горкава В. Ю. Розгляд справ про адміністративні правопорушення у сфері дорожнього руху у Німеччині. Економіка, фінанси, право. 2020. № 2. С. 22-27.

Гуржій А. В. Об'єкт правопорушення як критерій структуризації адміністративно-деліктного законодавства. Юридична наука : наук. юрид. журн. 2015. № 4. С. 14-19.

Демський Е., Добрянська Н. Адміністративна відповідальність юридичних осіб. Вісник прокуратури. 2012. № 1. С. 119-128.

Кандуев Д. Административная ответственность военнослужащих вооруженных сил Украины: основные спорные моменты. Legea siviata. Mai 2016. С. 32-36.

Лютиков П. С. Адміністративна відповідальність юридичних осіб: Теоретико-правовий аналіз. Форум права. 2013. № 1.

С. 635-641.

Рябенко Г. Питання притягнення військовослужбовців до відповідальності за вчинення військових адміністративних правопорушень. Вісник прокуратури. 2015. №7. С. 57-62.