Практичне завдання до теми Організаційна діяльність як загальна функція менеджменту

СИТУАЦІЯ

За останні роки у світовій практиці менеджменту (в тому числі і в українській) особлива увага приділяється удосконаленню структур управління підприємством. Це природно, оскільки має велике значення при організації менеджменту. Як відомо, існують різні типи структур управління: лінійна, лінійно-штабна, функціональна, дивізійна, матрична, множинна тощо.

Лінійна структура включає в себе два блока: один зайнятий виробництвом, другий – реалізацією товару. В її межах визначаються права і обов’язки всіх учасників. Вона використовується невеликими фірмами з однорідною та нескладною технологією. Управління здійснюється за схемою: начальник (директор) – керівник з виробництва - майстер виробництва - виконавці (працівники).

Лінійно-штабна структура утворюється шляхом створення спеціалізованих служб (штабів) при кожному лінійному керівникові. Наприклад, при керівнику з виробництва створюються служби (штаби): постачання, збирання, пакування, транспортування і т.д.

Функціональна структура є модифікацією лінійно-штабної структури. Різниця полягає в тому, що персонал штабів функціональної структури наділений не дорадчо-виконавчими правами, а правом керівництва і прийняття відповідальних рішень.

Дивізійна структура будується не за функціональною ознакою, а за продуктами, ринками або групами споживачів, які обслуговуються. Кожний підрозділ розглядається як “центр реалізації”, “центр прибутку”, “центр інвестицій”. Адміністрації фірми підпорядковуються тільки загальні відділи (фінансовий, юридичний та ін.).

Матрична структура складається з постійних управлінських груп (центральна служба фірми, служби функціональних менеджерів) і сформованих груп конкретних нових продуктів або проектів. Вона використовується фірмами, продукція яких має відносно короткий життєвий цикл та часто змінюється. Для вирішення проблеми в такі групи з функціональних відділів направляються співробітники та необхідні ресурси. Після вирішення завдань співробітники повертаються у свої відділи.

Множинна структура використовує одночасно різні організаційні структури управління. Це робиться у великих та багатопрофільних фірмах.

 

Запитання:

1.     Яка структура управління, на вашу думку, є найсучаснішою та найефективнішою?

2.     Які організаційні структури більше підходять до сучасних економічних умов роботи в Україні?

3.     Якщо були б призначені головним менеджером фірми, якій організаційній побудові ви віддали б перевагу і чому?