Практичне завдання до теми Теорія і практика мотивації

СИТУАЦІЇ

Історія менеджменту зберігає імена видатних менеджерів. Ці люди, володіючи неабиякими якостями, талантом та енергією домагалися значних результатів в організації компаній та управління ними.

Одним з таких менеджерів є Лі Якокка. Керуючи автомобілебудівною компанією “Форд”, він багато в чому сприяв її процвітанню, однак в результаті був безпідставно звільнений власником цього підприємства Генрі Фордом, який заздрив авторитету Лі Якокки та не міг терпіти поряд з собою таку сильну особистість.

Лі Якокка хворобливо переживав своє звільнення і лише через деякий час, заспокоївшись, прийняв пропозицію керівництва компанії “Крайслер” очолити її.

Між тим фінансово-економічне положення цієї компанії було катастрофічним. “Крайслер” по усіх статтях поступався своїм основним конкурентам на автомобільному ринку США: фірмам “Дженерал Моторс” і “Форд”.

Володіючи багатим досвідом, неабияким талантом, енергією та іншими притаманними сучасному менеджеру якостями, Лі Якокка прийнявся за, здавалося б, безнадійну справу.

Були проведені заходи по удосконаленню системи управління виробництвом, пошуку необхідних фінансових засобів, посилення взаємодії збутових служб компанії з виробничими підрозділами, запроваджений посилений контроль за роботою.

Лі Якокка встановив собі символічну заробітну плату в 1 долар аж до стабілізації положення компанії, яке в результаті через кілька місяців дійсно виправилося і “Крайслер” знову зайняла своє міцне положення на автомобільному ринку.

Запитання:

1.     В чому ви бачите заслугу Лі Якокка як менеджера в стабілізації положення компанії “Крайслер”?

2.     Як можна оцінювати дії Лі Якокка по встановленню собі символічного рівня оплати праці:

-   гарний жест;

-   не досить виважене рішення;

-   добре прорахований крок менеджера.

Аргументуйте свої відповіді.