Підсумкова контрольна робота

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ І ЗАХИСТУ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Написання та захист контрольної роботи є складовою частиною та важливим етапом вивчення теорії держави і права у вищому навчальному закладі. Написання контрольної роботи відіграє особливу роль у виробленні творчого мислення студента, вмінні застосувати одер­жані знання на практиці, ставити і успішно вирішувати складні теоретичні і практичні пи­тання. Це одна й форм самостійного, поглибленого оволодіння спеціальними знаннями, що потребує уміння самостійно працювати з літературою, правильно аналізувати та узагальню­вати матеріал, набувати досвіду роботи з нормативно-правовими актами.

Виконання контрольної роботи має на меті не тільки закріплення уже набутих знань, але й розширення та поглиблення їх шляхом детального, всебічного вивчення обраної теми, з'ясування самої суті предмета дослідження. Така самостійна робота сприяє прищепленню навичок наукового дослідження, вчить правильно викладати свої думки при розгляді теоре­тичних питань.

При цьому слід мати на увазі, що сучасна юридична наука — це система різноманітних концепцій, наукових гіпотез, відкритих для обговорення, що породжує багатоманітність на­прямків і течій в науці, плюралізм думок. А тому студент повинен уміти критично аналізува­ти складні явища в політико-правовому житті суспільства, розглядати і співставляти різні то­чки зору, виразно і переконливо аргументувати своє ставлення до тої чи іншої проблеми.

Одним із головних критеріїв, що висуваються до змісту контрольної  роботи є належний теоретичний рівень висвітлення обраної теми. Також дуже важливо, щоб автор роботи вису­нув і обґрунтував принаймні одну власну ідею, навіть просту за змістом, але самостійну.

За своєю композицією найбільш оптимальною структурою роботи є така, яка включає такі складові частини, як вступ, основну частину, висновок по роботі та список використаної літератури. Звертаємо увагу, що в даному разі мова іде не про план роботи, а про смислову роль її складових частин.

У вступі обґрунтовується вибір теми, підкреслюється її актуальність, теоретичне та практичне значення, місце в даній галузі науки. Коротко формулюються мета і завдання ро­боти, під якими відповідно розуміють очікуваний результат та конкретні питання, що підля­гають розгляду. За обсягом це невеликий розділ, приблизно на 2 - 3 аркуші.

В основній частині роботи викладається її зміст. Кожен автор самостійно визначає кількість питань, які повинні сприяти найкращому розкриттю теми. Але у зв'язку із обмеже­ним обсягом роботи кількість питань може коливатися в рамках 3 - 5.

Зміст основної частини роботи викладається детально і ґрунтовно, з оглядом вивченої літератури, співставленням різних точок зору та їх оцінкою. Свої власні висновки необхідно обґрунтовувати, аргументувати. Тут же наводяться нормативний та фактичний матеріал, що виконує ілюстративну функцію щодо теоретичних положень. Обсяг основної частини скла­дає приблизно 15 - 20 аркушів.

У висновку на 2 - 3 аркушах формуються основні положення, що випливають із про­веденого дослідження, до яких автор приходить шляхом власних творчих роздумів. Причо­му, це не є механічне поєднання висновків, що робились при розгляді кожного окремого пи­тання плану, а найбільш важливі, узагальнені підсумки, одержані при системному розгляді всього комплексу конкретних питань.

В кінці роботи наводиться список використаної літератури, який складається відпові­дно до встановлених правил. Так, спочатку наводяться усі використані нормативно-правові акти за їх юридичною силою (закони, далі - підзаконні акти) та у алфавітному порядку. По­тім наводиться навчальна та наукова література у алфавітному порядку. При цьому відповід­но вказуються прізвище та ініціали автора, назва роботи, місце і рік її видання.

Загальний обсяг контрольної роботи складає 20 - 25 аркушів.