Семінар

План 

1. Предмет і коло проблем філософії. 2. Філософія та філософування. Особливості філософського підходу до світу. 3. Філософські категорії. 4. Світогляд і філософія. Світоглядні орієнтації людини. 5. Методи філософії. 6. Функції філософії. Завдання для самостійної роботи Обов’язкове завдання: записати у словник наступні поняття: філософія, рефлексія, релігія, мистецтво, філософування, світогляд, категорії, метод, діалектика, феноменологія, герменевтика, трансцендентальний, міф, релігія, віра, релігійний культ, наука, монізм, дуалізм, плюралізм. 

Підготовка рефератів з наведених тем: 

1. Чому в античності філософія розуміється як «любов до мудрості»? 2. Чому філософію називають вченням про призначення людини? 3. В чому полягає особливість філософського пояснення світу? 4. Філософія і наукова картина світу в ХХ ст. 5. Основні світоглядні орієнтації людини. 6. Особливості сучасного розуміння філософії. 7. Світогляд як спосіб орієнтації людини в світі. 8. Історичні типи світогляду. 9. Філософські типи світогляду. 

 Контрольні запитання та завдання: 

1. «Вічний» характер філософських проблем. 2. Філософування як спроба пояснення світу. 3. Як змінювались уявлення про мудрість? У чому полягає сутність мудрості? 4. Що означає перехід від “міфу” до “логосу”? 5. Що вивчає філософія? 6. Чи можна ототожнювати світогляд і філософію? 7. Що є основою єдності буденного та теоретичного світоглядів? 8. Яка головна функція будь-якого світогляду? 9. Які основні елементи світогляду? 10.Чи існують різні історичні типи світогляду? 

 Проблемні теми для обговорення: 1. Яку роль відіграє філософія в саморозвитку людини? 2. Культурна роль філософії в історії людства. 3. Особливості сучасного розуміння філософії. 4. На що скероване філософське пізнання? 5. Які джерела філософської думки? 6.Основні складові філософії. 7. Особистість філософа (філософія як образ життя). 8. Які особливості людської діяльності викликають формування світогляду? 9. Чи усвідомлює людина процес формування власного світогляду? 10.Чи можливий світогляд без ідеалів? 11. Чи всі люди мають світогляди? 12.Чому виділяють декілька історичних типів світогляду?