Завдання 1. Індивідуальна навчально-дослідна робота (ІНДР)

Індивідуальна навчально-дослідна робота (ІНДР) є видом позааудиторної індивідуальної діяльності студента, результати якої використовуються у процесі вивчення програмового матеріалу навчальної дисципліни. Завершується виконання студентами ІНДР прилюдним захистом навчального проекту.

Індивідуальне навчально-дослідне завдання (ІНДЗ) з курсу – це вид науково-дослідної роботи студента, яка містить результати дослідницького пошуку, відображає певний рівень його навчальної компетентності.

Мета ІНДЗ: самостійне вивчення частини програмового матеріалу, систематизація, узагальнення, закріплення та практичне застосування знань із навчального курсу, удосконалення навичок самостійної навчально-пізнавальної діяльності.

Зміст ІНДЗ: завершена теоретична або практична робота у межах навчальної програми курсу, яка виконується на основі знань, умінь та навичок, отриманих під час лекційних, семінарських, практичних та лабораторних занять і охоплює декілька тем або весь зміст навчального курсу.

Тематика ІНДЗ

 

 

1.Поділ витрат на змінні та постійні та його практичне значення.

2. Склад системи витратних норм. Організація нормування витрат на підприємстві.

3. Аналіз ланцюжка створення цінностей додатково навести приклад з підприємства.

4. Витрати як база ціни і фактор прибутковості.

5. Калькуляція витрат повного життєвого циклу.

6. Порядок складання кошторисів місць витрат.

7. Цільове калькулювання.

8. Метод "канбан" та метод "таргет-костинг" в управлінні витратами.

9. Залежність виробничої потужності підприємства від його прибутковості: методи її визначення та напрями підвищення.

10. Калькулювання для безперервного вдосконалення управління витрат на підприємстві.

11. Фактори формування рівня ринкової ціни.

12. Еталонне оцінювання витрат (навести приклад).

13. Ефективність оборотних засобів та способи її підвищення.

14. Аналіз і управління чинниками, які визначають витрати.

15. Структура ціни виробництва, відпускної ціни виробника, ціни оптової та роздрібної торгівлі.

16. Система калькулювання та управління витратами за видами діяльності.

17. Використання нематеріальних активів на підприємствах України.

18. Стратегічне управління витратами на підприємстві.

19. Накладні витрати підприємства, способи їх зниження.

20. Класифікація цін за їх видами.

21. Обмеження традиційного калькулювання витрат.

22. Методи розрахунку собівартості продукції за прямими та повними витратами.

23. Визначення цільового прибутку та включення прибутку в ціну.

24. Звітність в умовах управління доходами і витратами за центрами відповідальності.

25. Сутність і методи калькулювання.

26. Особливості калькулювання в одно- і багато продуктовому виробництвах.

27. Методи розподілу непрямих витрат за калькулювання та сфери їх застосування.

28. Контроль витрат в умовах застосування системи гнучких кошторисів.

29. Форми стимулювання економії ресурсів.

30. Сутність калькулювання за видами діяльності.

31. Обґрунтування меж премії за зниження витрат.

32. Послідовність калькулювання за видами діяльності.

33. Вибір факторів витрат для однорідних сукупностей накладних витрат.

34. Передумови і сфери застосування концепції «витрати-випуск-прибуток».

35. Показники концепції «витрати-випуск-прибуток» та їх роль в оцінюванні роботи підприємства(проекту).

36. Застосування калькулювання за видами діяльності для визначення прибутковості клієнтів.

37. Цінова політика підприємства.

38. Вплив структури витрат на прибутковість підприємства за умов динамічної операційної діяльності.

39. Сутність валових витрат та валового доходу в підприємницькій діяльності.

40. Бюджетування в управлінні витрат.

41. Сутність системи управління витратами за видами діяльності.

42. Оцінка руху виробничих запасів та її вплив на операційні витрати.

43. Сутність адаптації операційної системи та її форми.

44. Витрати на управління якістю.

45. Методи оцінювання вибуття запасів і його вплив на величину виробничих витрат.

46. Амортизаційна політика підприємства на сучасному етапі.

47. Планування собівартості продукції.

48. Економічний механізм та сутність формування доходу підприємства.

49. Калькулювання собівартості продукції на промисловому підприємстві.

50. Основні напрями зниження собівартості продукції підприємства.

51. Сутність та принципи визначення податку на додану вартість.

52. Акцизний збір та основи його формування для сплати на підприємстві.

53. Система «якраз вчасно» в управлінні витратами.

54. Оподаткування суб’єктів малого підприємництва. 55. Класифікація податків і зборів.

56. Стратегічне позиціонування підприємства згідно з моделлю М. Портера.

57. Загальнодержавні податки і збори.

58. Місцеві податки і збори, їх ставка.

59. Сутність стратегічного управління витратами.

60. Сутність системи управління витратами за видами діяльності.

61. Комплекс методів розрахунку собівартості.

62. Методи цілеспрямованого або проактивного формування собівартості таргеткостинг та кайзен-костинг.

63. Концепція управління витратами на якість.

64. Сутність управління витратами на підприємстві.

65. Поняття, види та особливості формування собівартості продукції.

66. Інструменти управління витратами з урахування невизначеності та ризику.

67. Роль і поведінка витрат при обґрунтуванні цінових рішень.

68. Управління затратами і фінансовими результатами на основі розрахунку сум покриття.

69. Оптимізація бізнес-процесів як спосіб зменшення витрат.

70. Модель беззбитковості і розрахунок точки беззбитковості.

71. Управління витратами при виконанні екологічного аудиту.

72. Оптимізація витрат на підприємстві.

73. Методи управління витрат за скороченою собівартістю та методом LCC – аналіз.

74. Методи управління витратами за VCC – ланцюжком споживчої вартості та методом "кост-кіллінг".

75. Управління прибутковістю підприємтсва.

76. Метод "Фіфо" в управлінні витратами.

77. Оцінка діяльності центрів витрат.

78. Контролінг валових витрат підприємства.

Критерії оцінювання та шкалу оцінювання подано відповідно у таблицях нижче.

Критерії оцінювання ІНДЗ

(дослідження у вигляді реферату)

з/п

Критерії оцінювання роботи

Максимальна кількість балів за кожним критерієм

1.

Обґрунтування актуальності, формулювання мети, завдань та визначення методів дослідження

4 бали

2.

Складання плану реферату

2 бал

3.

Критичний аналіз суті та змісту першоджерел. Виклад фактів, ідей, результатів досліджень у логічній послідовності. Аналіз сучасного стану дослідження проблеми, розгляд тенденцій подальшого розвитку даного питання

10 балів

4.

Дотримання правил реферування наукових публікацій

4 бали

5.

Доказовість висновків, обґрунтованість власної позиції, пропозиції щодо розв’язання проблеми, визначення перспектив дослідження

6 бали

6.

Дотримання вимог щодо технічного оформлення структурних елементів роботи (титульний аркуш, план, вступ, основна частина, висновки, додатки (якщо вони є), список використаних джерел, посилання

4 бали

Разом

30 балів

 

 

Оцінка за ІНДЗ у вигляді реферату: шкала оцінювання національна та ECTS

Оцінка за 100-бальною системою

Оцінка за національною шкалою

Оцінка за шкалою ECTS

24 – 30

відмінно

5

A

відмінно

16 – 23

добре

4

добре

8 – 15

задовільно

3

задовільно

0 – 7

незадовільно

2

FX

незадовільно з можливістю повторного виконання