Лекція №6 Автоматизовані бібліотечно-інформаційні системи (АБІС)

6. АБІС з відкритим кодом

Програмне забезпечення з відкритим кодом – це спосіб розробки програмного забезпечення, за яким вихідний код створеної програми є загальнодоступним для перегляду та зміни і поширюється безкоштовно. В англомовній літературі для позначення такого програмного забезпечення використовують абревіатури FOSS або F/LOSS (Free / Libre and Open Source Software). Основні принципи вільного відкритого програмного забезпечення були сформульовані Річардом Столлманом в 1988 році у процесі розробки операційної системи GNU і відображені в Універсальній громадській ліцензії:

1.  Свобода запускати програму в будь-яких цілях.

2.     Свобода вивчення роботи програми та адаптації її до особистих потреб. Відкритий доступ до вихідних текстів.

3.  Свобода поширення копій програми.

4.          Свобода    покращувати                  програму   і                           вільно          публікувати її вдосконалення на благо всього суспільства.

Koha – перша вільна автоматизована бібліотечна інформаційна система(АБІС). Розробка АБІС Koha почалась в 1999 році у Новій Зеландії. Першаінсталяція відбулася у січні 2000 року. Назва «koha» означає подарунок, дармовою маорі (Нова Зеландія).


Koha призначена для підтримки традиційних бібліотечних технологічнихпроцесів. Koha створена на основі бібліотечних стандартів та протоколів, щозабезпечує можливість взаємодії між Koha та іншими бібліотечними системами і технологіями.

Серверна частина АБІС Koha написана мовою програмування Perl, клієнтська частина інтерфейсу(електронний каталог) АБІС Koha написана мовою XHTML з використанням CSS 2.0. Інтерфейсдля бібліотекарів потребує налаштування роботи браузера з JavaScript.

Koha має більшість очікуваних можливостей програмного забезпечення АБІС, зокрема:

·        Інтерфейс для бібліотекарів і читачів (відвідувачів)

·        Пошук

·        Проста система контролю надходжень до фонду для маленької бібліотеки, зокрема бюджетні витрати та цінові дані (із списками видавництв і конверсією валют)

·        Модуль каталогізації з вбудованим клієнтом Z39.50

·        Книговидача та керування читачами

·        Здатність працювати з будь-якою кількістю підрозділів, відвідувачів (категорій відвідувачів),примірників (категорій примірників), валют та інших бібліотечних даних

·        Система підтримки періодики (журнали або газети)

·        Списки прочитаного для відвідувачів

У 2005 році компанія Liblime (Огайо) оновила систему Koha, до неї інтегрували підтримку Zebra - високошвидкісної контекстуальної бази даних, що збільшило швидкість пошуку в АБІС Koha та поліпшило масштабованість системи.

Koha має можливості для експорту записів із Amazon та WorldCat.

В Україні система Koha зокрема використовується у таких бібліотеках:

·        Бібліотека Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського


·        Гадяцьке училище культури імені І. П. Котляревського

·        Київська Богословська Семінарія

·        Київський університет імені Бориса Грінченка

·        Львівська Богословська Семінарія

·        Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя

·        Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова

Її адаптація проводилася у 2005–2006 роках. Веб-сторінка адаптації АБІС Koha для України розміщується на сайті http://www.library.lviv.ua/software/koha/.

 

OpenBiblio є простою у використанні системою автоматизації бібліотек, написаною мовою PHP, яка містить функції традиційної АБІС: підтримка онлайнового каталогу, книговидачі, каталогізації та управління персоналом і читачами.

Програмне забезпечення користується популярністю серед малих і сільських бібліотек по всьому світу, завдяки своїй простоті, розширеній підтримці різних мов і детальній документації. Призначена для невеликих бібліотек.

OpenBiblio має такі функціональні можливості:

Підтримка формату записів MARC21 Комплектування

Каталогізація: створення, зміна або видалення бібліографічних записів, у тому числі імпорт записів у форматах MARC і MARCXML

Онлайновий каталог публічного доступу (OPAC)

Адміністрування: налагодження та керування системою, у тому числі бібліотекою, персоналом, документами і налаштуваннями сайту

Статистичні звіти

У той час як OpenBiblio надає всі необхідні функціональні можливості для невеликої або середньої бібліотеки, вона не включає більш складні


функції, у тому числі такі як придбання і керування періодикою, які надають інші інтегровані бібліотечні системи з відкритим вихідним кодом, такі як Koha або Evergreen.