Глосарій дисципліни


А

Адміністру-вання

поняття, що поширюється на управління державними установами або для позначення процесів керування діяльністю апарата управління підприємств

Актив

сукупність майнових прав (майна), що належать фізичній або юридичній особі у вигляді основних засобів, нематеріальних активів, матеріальних виробничих запасів, грошових коштів, фінансових вкладень, а також грошових вимог до інших фізичних або юридичних осіб.

Акціонерне товариство

господарське товариство, яке має статутний капітал, поділений на визначену кількість акцій однакової номінальної вартості, та несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства, а акціонери несуть ризик збитків, пов'язаних із діяльністю товариства, у межах вартості належних їм акацій.

Акція

цінний папір без установленого строку обігу, що засвідчує пайову участь у статутному капіталі акціонерного товариства, підтверджує членство в акціонерному товаристві та право на участь в управлінні ним, дає право його власникові на одержання частини прибутку у вигляді дивіденду, а також на участь у розподілі майна при ліквідації акціонерного товариства.

Асоціації

договірні об'єднання, створені з метою постійної координації господарської діяльності. Асоціація не має права втручатися у виробничу і комерційну діяльність будь-якого з її учасників.

Аудит

незалежна формальна верифікація фінансових звітів і операційних видів діяльності організації.

Б

Багатонаціо-нальна (або багаторегіо-нальна) конкуренція

це конкуренція яка, що має місце в рамках „країна-країна”.

 

Базові параметри робіт (за Р. Хекманом)

1) сполучення навичок – ступінь, у якому робота вимагає варіювання різних дій для використання різних навичок та здібностей; 2) визначеність – ступінь, у якому робота вимагає завершеності або ідентифікації окремих частин; 3) значущість – ступінь, у якому робота впливає на діяльність інших співробітників організації; 4) самостійність (автономність) – ступінь, у якому робота забезпечує незалежність працівника у встановленні графіку роботи та процедур її виконання; 5) зворотній зв’язок – ступінь, у якому робота вимагає отримання чіткої інформації про ефективність її виконання.

Банкрутство

неспроможність підприємства платити за своїми борговими зобов’язаннями. Банкрутство може бути зумовлене конкуренцією, некомпетентним управлінням, біржовими спекуляціями тощо.

Бенчмаркинг

підхід до планування діяльності компанії, що передбачає безперервний процес оцінки рівня продукції, послуг

і методів роботи, що відкриває, вивчає і оцінює все краще в інших підприємствах з метою використання отриманих знань у роботі свогопідприємства.

Бізнес

(з англійської - справа) ініціативна економічна діяльність, здійснюємо за рахунок власних або позичених засобів на свій ризик і під свою відповідальність, головна мета діяльності - отримання прибутку і розвиток власної справи.

Боргові цінні папери

опосередковують відносини позики, є борговими зобов’язаннями (облігації, векселі).

Бюджет

планові або фактичні показники витрат (грошові кошти, активи, сировина і ресурси, заробітна плата) структурних одиниць організації.

В

Валюта

це грошова одиниця, що використовується для вимірювання вартості товару.

Валютна система

це сукупність інститутів, механізмів і міжнародних організацій, за допомогою яких здійснюються розрахунки в межах рамках світового господарства.

Валютний курс

це ціна національної грошової одиниці виражена в грошових одиницях інших країн.

Валовий внутрішній продукт

це загальна ринкова вартість усіх кінцевих товарів та послуг, створених на території певної країни протягом визначеного періоду ( найчастіше це один рік ).

Валовий національний продукт

це сукупна ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, вироблених за участю лише національних факторів виробництва ( належать даній країні та її громадянам ) як у межах своєї країни так і за кордоном.

Валовий дохід

це загальна виручка продавця від продажу всього обсягу продукції.

Вексель

вид цінних паперів, письмове боргове зобов’язання строго установленої форми, яке дає власнику право вимагати з боржника виплати обумовленої суми після закінчення строку.

Внутрішне середовище

це сукупність компонентів, пов’язаних між собою за допомогою певних структур у межах організації.

Виробничий потенціал

це всі об’єкти, споруди , машини, підприємства ,які визначають могутність країни.

Витрати

зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу між власниками).

Витрати  виробництва

сукупність  витрат  живої  праці та  праці,  уречевленої в  засобах виробництва, на всіх стадіях створення продукції. Витрати виробництва є основною складовою ціни на продукцію підприємства, визначають її собівартість.

Витрати непродук-тивні

витрати на невиробничу діяльність і непланові витрати, які виникають внаслідок поганої організації виробництва та праці. До них належать, оплата простоїв, доплаті за понаднормову роботу, понаднормові витрати від браку та псування матеріалів, збитки від списання недоамортизованих основних фондів, від стихійних лих. штрафи та інші сплачені економічні санкції, втрати від списання безнадійних боргів тощо.

Витрати операційні

витрати, пов’язані з операційною (основною) діяльністю підприємства (адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати).

Витрати   адміністра-тивні

загальногосподарські   витрати,   пов’язані   з   управлінням   та обслуговуванням підприємства.

 

Витрати на збут

витрати, пов’язані з реалізацією продукції (товарів): витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції (товарів), рекламу, доставку продукції споживачам тощо.

Витрати інші операційні

включають сумнівні (безнадійні) борги та втрати від уцінки товарів; втрати  від  операційних  курсових  різниць;   визнані  економічні  санкції;   відрахування  для забезпечення наступних операційних витрат, а також інші операційні витрати окрім тих, що включаються до собівартості продукції (товарів, робіт, послуг).

Витрати операційні змінні

витрати матеріальних і трудових ресурсів на виробництво і реалізацію продукції (товарів, робіт, послуг), що змінюються пропорційно обсягові виробництва і реалізації продукції (товарів, робіт, послуг).

Витрати операційні умовно-постійні

витрати матеріальних і трудових ресурсів на виробництво і реалізацію продукції (товарів, робіт, послуг), що не залежать від обсягів виробництва, а зумовлені тільки структурою та організацією управління виробництвом. До них відносяться адміністративні витрати, витрати на утримання основних засобів та інших необоротних активів і умовно 50 % інших операційних витрат.

Г

Глобалізація

це складний багатогранний процес, який поширюється на всі явища суспільного розвитку пов'язаний з поглибленням інтернаціоналізації світової економіки, зростанням взаємозалежності національних держав, умовлених прискореним рухом міжнародних переміщень товарів, послуг, капіталу, високих технологій.

Глобалізація конкуренції

це результат еволюції процесів диференціації й інтеграції, які підкріплюються тенденцією стирання економічних границь.

Глобальна стратегія

це корпоративна стратегія підприємства однакова для всіх країн

Грошова маса

це обсяг випущених в обіг грошей і кошти на депозитах в комерційних банках.

Гроші

це специфічний товар, який виконує роль загального еквівалента, завдяки чому в ньому виражається вартість усіх інших товарів і встановлюються економічні відносини між суб'єктами господарської діяльності

Гранична норма заміщення

це та кількість товару, від якого відмовиться даний споживач, для того щоб отримати інший задля того, щоб зберегти сталий рівень загальної корисності

Д

Державні цінні папери

випущені або гарантовані урядом від імені держави, міністерствами, відомствами та муніципальними органами влади.

Державна реєстрація фізичних і юридичних осіб

підприємців вважається засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших; реєстраційних дій, які передбачені Законом, шляхом внесення відповідних записів до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Девальвація

це знецінення грошової одиниці порівняно з іноземною валютою.

Дивіденд

частина прибутку акціонерного товариства, що розподіляється щорічно між акціонерами у вигляді доходу на належні їм акції.

Диверсифіка-ція

процес розширення сфеи діяльності підприємства. Основною метою такого кроку є розподіл ризиків та скорочення залежності підприємства від одного ринку або одного асортименту продукції. Диверсифікація може здійснюватися декількома способами, не виключаючи придбання інших підприємств, які вже обслуговують цільові ринки.

Діяльність звичайна

будь-яка діяльність, що здійснюється підприємством згідно його статуту. Наприклад; виробництво і реалізація продукції, товарів, виконання робіт, надання послуг. Вона включає в себе операційну та іншу діяльність.

Діяльність  операційна

це будь-яка основна діяльність підприємства, яка приносить дохід, а також інші види діяльності, котрі не є інвестиційною чи фінансовою.

Діяльність основна

пов'язана з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), то є головною метою створення підприємства і забезпечує основну частку його доходу.

Діяльність інша операційна

включає реалізацію іноземної валюти, інших оборотних активів (крім фінансових  інвестицій),  операційну  оренду  активів,  операції  з  операційними  курсовими різницями, створення резервів сумнівних боргів, одержання або сплату санкцій тощо.

Діяльність фінансова

діяльність, яка призводить до зміни величини, складу власного та позичкового капіталу. Вона пов’язана з формуванням, розміщенням і використанням власного капіталу,  залученням  і  використанням  коштів зі сторони,  сплатою відсотків за позички. отриманням відсотків по депозитах, дивідендів тощо.

Договір

угода між двома або більше сторонами, направлена на встановлення, зміни або припинення цивільних прав і обов’язків.

Додана вартість

це вартість прирощена на певному підприємстві.

Дотація

це допомога держави у грошовій формі, яка надається виробнику за кожну вироблену одиницю продукції.

Дохід (виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

кошти за продану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), які надійшли на рахунок підприємства в банку чи до його каси.

 

Е

Еквіваленти грошових коштів

короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються у певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості.

Економічна вигода

потенційна можливість отримання підприємством грошових доходів від використання активів.

Економічний цикл

це послідовність піднесень і спадів ділової економічної ефективності протягом декількох років або десятиліть. Це рух суспільного виробництва від одного кризового явища до іншого, який постійно повторюється.

Еластич-ність товару

це здатність товару не змінювати свій попит при різних чинниках.

Емісія

випуск в обіг банкнот, паперових грошей і цінних паперів.

З

Засоби праці

це річ або комплекс речей, за допомогою яких людина діє на предмети праці ( машини, механізми, природні ресурси).

Загальна корисність

це вся корисність, яку отримує споживач від використання товару загалом. Загальна корисність характеризує суму усіх граничних корисностей.

Збитки

перевищення витрат підприємства над його доходами. Збитки призводять до зменшення власного капіталу.

Знос основних фондів

часткова або повна втрата основними фондами споживчих властивостей і вартості в процесі експлуатації, а також внаслідок технічного прогресу чи впливу навколишнього середовища. Розрізняють фізичний і моральний знос основних фондів.

 

Зовнішнє середовище

правила і норми здійснення і обмежень діяльності суб’єктів господарювання, продиктовані галуззю, регіоном, країною, світом, на яких підприємство не може мати прямої дії.

І

 

Індекс споживчих цін

це індекс Лайспейреса, розрахований для «кошика» споживчих товарів та послуг на основі якого визначається величина прожиткового мінімуму

Імпорт

ввезення із-за закордону товарів, технології, капіталів.

Інфляція

це знецінення грошей унаслідок перевищення кількості грошових знаків, що перебувають в обігу, суми товарних цін, що виявляється у зростанні цін.

Інтелектуальна власність

включає права, що відносяться до літературних, художніх і наукових творів, виконавської діяльності артистів, звукозапису, радіо- і телепередач (авторські права); науковим відкриттям, винаходам та іншим правам, пов’язаним з різними видами промислової власності, а також із захистом від недобросовісної конкуренції.

Інвестиції

сукупність затрат. Які реалізуються у формі довгострокових вкладень приватного чи державного капіталу в різні галузі національної та зарубіжної економіки з метою отримання прибутку: грошові засоби, банківські вклади, паї, ліцензії, машини, технології, цінні папери і т. п.

Індивідальна собівартість

це собівартість. яка характеризує витрати виробництва і збут продукції в умовах конкретного підприємства.

К

Капітал

всі засоби виробництва, створені людиною у попередніх виробничих процесах і можуть бути застосовані для подальшого їх використання.

Капітал акціонерний

капітал фірми, сформований на базі пайових внесків акціонерів.

Капітал власний

власні грошові ресурси, що використовуються на підприємстві.

Капітал власний оборотний

частина продуктивного капіталу, сформована за рахунок власних оборотних коштів (див. капітал оборотний).

Капітал вкладений

кошти, вкладені в активи підприємства в обмін на акції, що складають частину власного капіталу акціонерного товариства; кошти, вкладені засновниками (учасниками) в активи підприємства.

Капітал вилучений

собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених товариством у його учасників, та зміни неоплаченого капіталу в результаті збільшення або зменшення дебіторської заборгованості учасників за внесками до статутного капіталу підприємства. Вилучений капітал зменшує величин) власного капіталу.

Капітал додатковий

капітал, отриманий внаслідок додаткової емісії акцій чи їх продажу за ціною, вищою від номінальної. Інший додатковий капітал – капітал, отриманий від дооцінки необоротних активів; вартість необоротних активів, безкоштовно отриманих від інших юридичних або фізичних осіб, та інші види додаткових надходжень капіталу.

Капітал дотаційний

частина капіталу, що надається акціонерним товариствам на користь свого філіалу.

Капітал залучений

кошти, залучені підприємством зі сторони.

Капітал неоплачений

заборгованість власників (учасників) за внесками до статутного капіталу.

Капітал оборотний

частина продуктивного капіталу, яка переносить свою вартість на новостворену продукцію і повертається до виробника у грошовій формі в кінці кожного обороту капіталу.

Капітал пайовий

сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності.

Капітал позиковий

грошовий капітал, що надається в позику на умовах повернення і плати у формі процентів.

Капітал  позичений

грошовим  капітал,  наданий у  позик)   на  принципах забезпеченості повернення, строковості. платності і цільового спрямування.

Капітал резервний

капітал підприємства, створений відповідно до чинного законодавства та установчих документів за рахунок чистого прибутку.

Капітал статутний

зафіксована в установчих документах загальна величина внесків засновників і учасників у майно суб'єкта господарювання (підприємства, організації, установи), необхідна для його заснування та забезпечення його функціонування. Статутний капітал є джерелом власних коштів підприємства, призначених для формування вагомої частки необоротних і оборотних активів.

Капітал сукупний

авансований у господарську діяльність капітал власний, позичений і залучений у сукупності. Величина капіталу сукупного на дату складання балансу дорівнює валюті балансу. (підсумку пасиву балансу).

Картель

(з французької - папір, документ): 1) одна і форм капіталістичних монополій; 2) об'єднання підприємств, на яких виробляють переважно однорідну продукцію. Картелі укладають угоду про поділ ринків збуту, розміри виробництва, рівень цін на продукцію. Підприємства зберігають виробничу і комерційну самостійність. Фактично - це монопольна угода. Є такі види картелів: виробничий, грошовий, закупівельний, калькуляційний, кризовий, частковий.

Кінцеві дивіденди

оголошуються річними Зборами акціонерів за результатами року з урахуванням виплати проміжних дивідендів.

Кінцевий продукт

це товари та послуги, придбані для споживання, а не з метою подальшої обробки, переробки чи продажу.

Комерційні папери

цінні папери на пред’явника, емісія яких дозволяється певним великим фірмам і що дає право на отримання частки дивідендів.

Комерційний ризик

можливе зниження або втрата доходів, пов’язане із ухваленням рішень або діями в умовах невизначеності, відсутності достовірної інформації про шляхи розвитку процесу або про стан ринку.

Комісіонер

(з латинської - доручення) посередник в угоді; фізична або юридична особа. Яка здійснює за певну винагороду операції в користь і за рахунок комітента, але від свого імені.

Конгломерат

організаційна форма інтеграції суб’єктів

господарювання, що об’єднує під єдиний фінансовий контроль мережу

різнорідних підприємств, не зв’язаних виробничим ланцюгом.

 

Консорціуми

 тимчасові статутні об’єднання промислового і банківського капіталу для досягнення спільної мети.

Концерни

статутні об’єднання підприємств промисловості, наукових організацій, транспорту, банків, торгівлі тощо на основі повної фінансової залежності від одного або групи підприємців.

Конкурентні стратегії

це потенційно складна для вивчення область,

яка включає всі види діяльності підприємства, направлені на збереження

конкурентної переваги на ринку.

 

Кооперативні стратегії

включають конкурентні стратегії, побудовані на взаємодопомозі між підприємствами.

До стратегій такого типу відносяться:

- погодження або союзи між двома або декількома підприємствами;

- прагнення виконувати поставлені завдання;

- факт, що союз є взаємовигідним.

Корпорації

договірні об’єднання, створені на основі поєднання виробничих, наукових та комерційних інтересів, з делегуванням окремих повноважень централізованого регулювання діяльності кожного з учасників.

Корисність товару

це здатність товару задовольняти споживача і приносити йому певну корисність. Не можна корисність порівнювати з користю.

Л

Лізинг

довгострокова оренда машин і устаткування, транспортних засобів, споруд виробничого призначення тощо. Одна із форм кредитування експорту товарів тривалого використання.

Ліквідність підприємства

здатність підприємства розраховуватися за своїми фінансовими зобов’язаннями шляхом перетворення активів на гроші.

Ліцензія

дозвіл, який надається державними органами юридичним і фізичним особам на здійснення певних видів суспільно корисної діяльності, у тому числі зовнішньоекономічної.

М

Мале підприєм-ництво

це самостійна, систематична діяльність малих підприємств та громадян – підприємців на власний ризик з метою реалізації економічного інтересу – отримання прибутку (підприємницького доходу). При визначенні поняття «мале підприємництво» слід враховувати не стільки кількісні показники, скільки якісну характеристику, зокрема єдність права власності та безпосереднього управління підприємством, повну відповідальність за результати господарювання тощо.

Марка виробнича

клеймо (штамп), що проставляється на виробах, які випускають підприємства або на їх упаковці в цілях індивідуалізації виробника.

Маркетингова стратегія

відноситься до окремих процесів, які приймаються маркетинговими підрозділами підприємства, щоб досягти специфічних цілей або виконати конкретні завдання.

Материнська компанія

компанія, що володіє часткою капіталу (контрольним пакетом акцій) іншої компанії (дочірньої) і контролює її діяльність.

Міжнародна економічна інтеграція

це правове оформлення процесу зближення та взаємопроникнення в національні господарства спрямованих на створення єдиного господарського комплексу.

Мінімальна заробітна  платня

це грошовий еквівалент, що забезпечує задоволення потреб на рівні простого відтворення робочої сили найнижчої кваліфікації, за умови здійснення трудового процесу в межах суспільно-нормативної інтенсивності праці.

Місія

це генеральна мета підприємства, чітко виражена причина його існування, яка стосується його довгострокової орієнтації на будь-який вид діяльності й відповідне місце на ринку. Місія формується перш за все з точки зору підвищення соціальної ролі підприємства.

Механізм фінансовий

сукупність форм і методів створення та використання фінансових ресурсів з метою забезпечення різноманітних потреб державних структур, суб'єктів господарювання і населення. За допомогою фінансового механізму згідно з основними положеннями фінансової політики здійснюється розподіл і перерозподіл валового внутрішнього продукту.

Метод ідеалізації

полягає у створенні на думку підприємця ідеального продукту чи послуги, який буде задовольняти всі можливі потреби споживача.

Метод інверсії

це метод, який передбачає такі підходи до вирішення проблеми коли вже відоме рішення розглядають з протилежного боку, догори ногами.

Метод аналогії

передбачає використання чогось подібного до вже відомого рішення, продукту, послуги.

Метод колективного блокноту

об'єднує індивідуальні висунення ідеї з її колективною оцінкою, це означає, що керівник групи спеціалістів, які приймають участь, видає блокноти з метою щоб кожний з них у визначений термін записував власні ідеї, які допоможуть у вирішенні проблеми.

Метод «мозкового штурму»

передбачає творчу співпрацю групи спеціалістів щодо пошуку ідеї шляхом дискусій не допускаючи критики і негативних коментарів.

Метод фокальних об'єктів

полягає у перенесенні ознак випадково обраних об'єктів на об’єкт, що потребує вдосконалення і знаходиться в центрі (фокусі).

Метод контрольних запитань

полягає в тому, що в процесі обговорення підприємницької ідеї певної групи спеціалістів, задаються на перед підготовленні контрольні запитання, які допоможуть обґрунтувати правильність обраної підприємницької ідеї.

Метод наукової абстракції

заснований на тому, що під часу дослідження економічних процесів та фактів, їх випадкові швидкоплинні ознаки відділяються від стійких або типових.

 

Можливості

позитивні тенденції і явища зовнішнього середовища,

які можуть привести до збільшення обсягів продажів і прибутку (зниження податків, зростання доходів населення і підприємств, ослаблення позицій конкурентів).

Н

Недержавні цінні папери

корпоративні, які випускаються підприємствами, структурами.

Неліквіди

зайві або непотрібні підприємству (організації) товарно-матеріальні цінності, що значаться на його балансі.

Необігові цінні папери

інструменти, які не можуть бути об’єктом купівлі-продажу (при випуску емітент ставить умову, що деякі цінні папери не можуть бути перепродані і можуть бути викуплені тільки самим емітентом).

Непокритий збиток

величина, яка зменшує власний капітал.

 

Нерозподі-лений прибуток

прибуток, реінвестований у господарську діяльність підприємства.

Номінальна заробітна плата

це сума грошей, яку отримує найманий працівник за годину, день тощо використання його праці працедавцем.

Нормальні товари

це такі види товарів, які споживач споживає найчастіше тоді, коли зростає реальний його дохід. В такому випадку крива дохід - споживання матиме зростаючий характер.

Облігація

вид цінних паперів з фіксованим прибутком, які випускаються підприємствами або державою, акціонерними товариствами, фондами як боргове зобов’язання, за якого емітент зобов’язаний виплатити держателю фіксовану готівкову суму в певний момент або виплачувати процент кожні півроку або щорічно.

Оборотні засоби

сукупність оборотних виробничих фондів і фондів обігу у вартісному виразі.

Оборотні кошти

грошові ресурси, вкладені в оборотні виробничі фонди і фонди обігу. До них відносяться власні оборотні кошти, короткострокові кредити банк) та залучені кошти інших кредиторів.

Оборотні кошти власні

власний і прирівняний до нього капітал, авансований на формування оборотних виробничих фондів і фондів обігу.

Операційний цикл

проміжок часу  між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів, робіт і послуг.

Опціон

стандартизований терміновий біржовий контракт, що засвідчує право однієї особи придбати у іншої особи чи продати іншій особі визначену кількість цінних паперів у визначений в контракті строк у майбутньому з фіксацією ціни під час укладання контракту.

Організація

сукупність процесів або дій, що зумовлюють об'єднання елементів, частин у ціле, утворення життєздатної стійкої системи; внутрішня впорядкованість, взаємодія відносно незалежних частин цілого, зумовлена його будовою.

Оренда

надання якого-небудь майна (землі, устаткування, приміщення тощо) у тимчасове користування за певну плату на основі орендного договору (регулюється державним законодавством).

Основні виробничі фонди

засоби праці, які багаторазово беруть участь у виробничих процесах. зберігають при цьому натуральну форму. поступово в міру зносу переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції та служать більше одного року. Основні виробничі фонди поділяються на активні і пасивні.

Основні засоби

основні фонди у вартісному виразі. Основні засоби - термін бухгалтерського обліку.

Оферта

пропозиція укласти договір, що містить всі його умови, як правило, адресується певній особі.

П

Пай

внесок кожного учасника підприємства (кооперативу), що свідчить про його членство і право участі в управлінні підприємством.  Від величини паю залежить дохід (дивіденди) отриманий пайовиком, і частина майна чи коштів, які він має отримати у разі ліквідації підприємства (кооперативу). З пайових внесків формується пайовий капітал підприємства.

Первинні цінні папери

акції, облігації, векселі, ощадні сертифікати, інші, що посвідчують права на майно, грошові засоби, продукцію, землю та інші первинні ресурси.

Переказний вексель (тратта)

містить письмовий наказ кредитора платникові по векселю сплатити вказану у векселі суму третій особі - ремітенту.

Персональний розподіл доходів

це розподіл доходів між окремими фізичними особами, сім'ями або домогосподарствами.

Планові оборотні засоби

запаси товарів (сировини, матеріалів, готової продукції, палива та інших товарно-матеріальних цінностей), кошти в розрахунках з дебіторами за товари (продукцію. послуги), строк сплати яких не настав, готівка в касі і в дорозі (в межах ліміту). Вони необхідні для безперервної роботи підприємства, виконання ним запланованих обсягів діяльності.

Платоспро-можність

здатність підприємства своєчасно розраховуватися за своїми зобов’язаннями. Підприємство, яке достатньо забезпечене власним капіталом (зокрема робочим капіталом) і працює рентабельно, здатне покрити витрати за рахунок власних грошових надходжень, а при їх недостатності - за рахунок короткострокового кредиту банку.

Повна собівартість

це така собівартість, яка містить у собі витрати підприємства на виробництво та продаж продукції. Для її обчислення використовують собівартість додавання витрат, які знаходяться позавиробництвом.

Податки

система обов’язкових платежів підприємств, організацій і фізичних осіб, які є одним із джерел формування доходів державного та місцевих бюджетів. Вони сплачуються у повному обсязі та у визначений чинним законодавством строк.

Посеред-ницька діяльність

це діяльність, що пов’язана з наданням послуг щодо просування товарів від виробника до споживача.

Портфельна стратегія

це аналіз портфелів підприємства або його стратегічних бізнес-одиниць, а не вивчення самих продуктів окремо. В

основному для цього застосовують дві моделі: бостонська матриця „зростання-частка ринку” або матриця сортування, розроблена компанієюGenersl Electric”, або бізнес-фільтр. Мета цих моделей – розібратися впортфелі підприємства і в тому, чи є необхідність в змінах.

Потенціал людський

складне поняття, що характеризується чисельністю населення, режимом його відтворення, статевовіковою структурою, особливостями системи розселення, рівня урбанізації, рівнями

освіти і професійної кваліфікації, доходів і витрат, життєвим рівнемнаселення, забезпеченістю соціальними послугами тощо.

Потенціал підприємства

ресурси, які є в розпорядженні, можливості їх використання у процесі створення певних благ (товарів, послуг) та

спрямованість на досягнення цілей суб’єкта господарювання.

Прибуток

перевищення  сукупних  доходів  над  витратами.   Є основним  узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності підприємства. Розрізняють прибуток валовий, від операційної діяльності, від звичайної діяльності, чистий і нерозподілений прибуток.

Прибуток валовий

виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за вирахуванням ПДВ. акцизного збору, інших вирахувань та собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Прибуток від операційної діяльності

перевищення валового прибутку та іншого операційного доходу над операційними витратами (адміністративними витратами, витратами на збут, іншими операційними витратами).

Прибуток від звичайної діяльності до оподат-кування

визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, доходів (збитків) від участі в капіталі, фінансових та інших доходів (витрат). Після вирахування податку на прибуток він становить фінансовий результат (прибуток або збиток) від звичайної діяльності.

Прибуток чистий

прибуток від звичайної діяльності (за вирахуванням податку на прибуток). збільшений (зменшений) на прибуток (збиток) від надзвичайних подій (за вирахуванням податку з надзвичайного прибутку). Це прибуток, що залишається у розпорядженні підприємства.

Прибуток нерозподі-лений

чистий прибуток підприємства.

 

Прибуток маржиналь-ний

показник чистого надходження грошових коштів від однієї операції. Визначається як різниця між валовим прибутком і змінними витратами конкретної операції.

Прибуток сукупний маржиналь-ний

показник чистого надходження грошових коштів від усієї сукупності операцій. Визначається як різниця між валовим прибутком і змінними витратами від операційної діяльності підприємства. Прогнозований сукупний  маржинальний прибуток можна визнати як суму умовно постійних, операційних витрат і прибутку від операційної діяльності.

Приватні цінні папери

випущені фізичними особами (вексель, чек).

Принципал

(з латинського - головний) голова, господар. Це особа, в інтересах і від імені якої діє посередник.

Природній рівень безробіття

це оптимальна кількість безробітних, яка не спричиняє негативного впливу на економіку.

Проміжні дивіденди

це дивіденди, які можуть бути виплачені акціонерам у вигляді авансового платежу один раз на півріччя або щоквартально.

Простий вексель

виписується позичальником і надає нічим не обумовлене зобов’язання векселедавця сплатити після того, як прийшов строк, певну суму коштів векселедержателю.

Пул

(з англійської - спільний казан) одна із форм угоди між підприємцями, за якої прибуток спрямовують до загального фонду і розділяють згідно з квотами, наперед визначеними учасниками пулу (за розмірами їхніх капіталів, обсягами виробленої продукції тощо).

Р

Ревальвація

це підвищення курсу національної  грошової одиниці відносно іноземної валюти.

Резервний капітал

частина власних коштів акціонерного товариства чи банку, що утворюється за рахунок відрахувань від прибутків. Р. к. використовується для поповнення основного капіталу, покриття збитків від оперативної діяльності, безнадійних боргів, зниження ринкової вартості цінних паперів, для сплати податків, відсотків.

Результат фінансовий

різниця між доходами та витрата у ш підприємства за певний час.

Реінвесту-вання дивідендів

використання частини прибутку кооперативного чи акціонерного товариства, нарахованого у формі дивідендів, для  поповнення його капіталу  (капіталізація прибутку), а також скерування нарахованих підприємством дивідендів пайовикам (акціонерам), за їх згодою, на поповнення пайового (акціонерного) капіталу.

Ремітент

отримувач грошей по переводному векселю.

Рента

це передання частини доходу, за користуванням землею, власнику землі.

Рентабель-ність

прибутковість роботи підприємства. Рентабельність характеризується величиною прибутку і рівнем рентабельності. Рівень рентабельності обчислюється як відношення отриманого прибутку до вартості капіталу підприємства, до обороту від реалізації продукції (товарів, робіт послуг), до собівартості реалізованої продукції тощо.  Рентабельна робота підприємства є передумовою фінансової стійкості.

Ресурси фінансові

сукупність власних коштів, що перебувають у розпорядженні держави та суб'єктів господарювання. Вони характеризують його автономність, його власний капітал.

Рефінансу-вання

погашення старої заборгованості новою шляхом заміни короткострокових зобов'язань довгостроковими

Рік базовий

рік, взятий за основу при побудові таблиць для порівняльного аналізу.

Ринок

це певна сукупність економічних відносин між домогосподарствами, фірмами, підприємствами, державою щодо купівлі та продажу товарів та послуг.

С

Самоокуп-ність

система господарювання, за якої всі витрати (поточні, на просте і розширене відтворення) фінансуються п власних джерел, без залучення коштів державного бюджету. Частково ці витрати можуть покриватися за рахунок кредитів банку, але за умови погашення їх за рахунок власних коштів.

Санація

оздоровлення фінансового етану підприємства через систему фінансово-економічних, організаційних, техніко-економічних та соціальних заходів для попередження його банкрутства підвищення конкурентоспроможності.

Сертифікат

у сфері фінансово - кредитних відносин – посвідчення розрахункових палат, на основі яких регулюється заборгованість банків - членів палат; вид облігацій державних позик, що випускається здебільшого невеликими купюрами і розміщуються серед дрібних і середніх тримачів.

Синдикат

(з грецької - захисник ) об’єднання підприємств з метою спільної організації комерційної діяльності (постачання та збуту), ціноутворення тощо. Підприємства, які належать до синдикату, зберігають господарську та юридичну самостійність.

Споживчий кошик

це вартість основних матеріальних і нематеріальних благ, необхідних для нормальних умов існування людини певної країни в конкретний історичний період часу.

Стратегія

комплексна програма дій (заходів), якими керується підприємство у своїй діяльності.

Стратегія виробництва

пов’язана з розробкою конкурентоспроможних видів продукції (послуг), забезпеченням процесу її реалізації.

Стратегія маркетин-гової діяльності

пов’язана з використанням методів моделювання, таких як: матриця, «продукт-ринок», платіжна матриця та стратегічна модель Портера.

Стратегія НДДКР

пов’язана з технічним прогнозуванням, вибором і розробкою стратегії НДДКР для фірми з розробкою ноу-хау, розробкою новацій, тощо.

Стратегічна зона господарюва-ння (СЗГ)

це окремий сегмент зовнішнього оточення підприємства, що

має свої відзначні характеристики, на який воно має або хоче одержати вихід.

Страховик

спеціалізована організація (державна, акціонерна, кооперативна, змішана), яка здійснює страхування і приймає на себе обов’язок виплатити збиток або страхову суму страхувальнику.

Страхуваль-ник

юридична чи фізична особа, яка платить страхові внески і вступає в конкретні страхові відносини із страховиком (страховою організацією). Він вправі заключати договори страхування в інтересах і від імені третіх осіб. Фізична особа, життя здоров'я і трудоздатність якої являється об'єктом страхового захисту по соціальному або особистому страхуванню називається застрахованим. Вона може бути одночасно і страхувальником, якщо оплачує страхові внески. Наприклад, застраховані - діти, страхувальники - батьки.

Страхова сума

грошова сума, на яку застраховані матеріальну цінності (у майновому страхуванні), життя, здоров’я, працездатність (в особистому страхуванні).

Страхова оцінка

критерій оцінки страхового ризику. Характеризується системою грошових вимірників об’єкта страхування, тісно ув’язаних з імовірністю настання страхового випадку. У якості страхової оцінки можуть бути використані дійсна вартість майна або якийсь інший критерій (заявлена вартість, початкова вартість і т. д.). у міжнародній практиці замість терміна «страхова оцінка» застосовується термін страхова вартість.

Страхове відшкодуван-ня

страхова виплата, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку.

Стредл

1) поєднання одночасної купівлі одного товару і продажу іншого; 2) угода, що дає право тримачу цінних паперів продавати або купувати їх за певною ціною.

Страховий тариф

ставка страхового внеску з одиниці страхової суми за визначений період страхування.

Стренгл

подвійний опціон з одночасною купівлею - продажем опціону на купівлю й опціону на продаж з різними цінами реалізації. При цьому ціна реалізації опціону на купівлю, як правило, нижча за ціну реалізації опціону на продаж.

Структура капіталу

співвідношення різних джерел грошових ресурсів (власних, позичених і залучених) до підсумку пасиву балансу підприємства, виражене у відсотках.

Структура оборотних коштів

виражене у відсотках співвідношення між джерелами формування оборотних коштів (власними, позиченими і залученими).

 

Стиль керівництва

манера поведінки керівника стосовно підлеглих, за допомогою якої здійснюється вплив на працівників організації.

Стратегічне управління

це реалізація концепції, в якій поєднуються цільовий та інтегральний підходи до діяльності підприємства, що дає можливість встановлювати цілі розвитку, порівнювати їх з наявними можливостями (потенціалом) підприємств та приводити їх у відповідність шляхом розробки та реалізації системи стратегій («стратегічного набору»).

Стратегіч-ний аналіз

це комплексне дослідження позитивних і негативних факторів, які можуть вплинути на конкурентний стан підприємства в перспективі, а також на можливості  досягнення його стратегічних цілей.

Стратегіч-ний менеджмент

це дієва, зорієнтована система, яка включає процес реалізації стратегії, а також оцінку і контроль її виконання, забезпечує створення та підтримання стратегічної відповідності між цілями підприємства, його потенціалом і можливостями у зовнішньому середовищі.

Стратегічні альтернати-ви

комплекс обґрунтованих самостійних стратегій, спрямованих

на досягнення стратегічних цілей підприємства на основі використання наявних ресурсів.

Стратегічні альянси (СА)

це різні міжфірмові союзи, які створюються для спільного вирішення орієнтованих на глобальний ринок конкурентних завдань у тій або іншій області, але що дозволяють продовжувати суперництво в інших сферах. СА є більше гнучким видом управлінських стратегій у порівнянні із трансграничними СІП, як правило, вони не пов'язані зі зміною структури власності фірм – учасників; у рамках СА компанії мають широкий вибір партнерів для укладання стратегічних альянсів і можуть використовувати інші організаційні форми ділового співробітництва.

Стратегічні господарюючі центри

це внутрішньофірмовий структурний підрозділ, відповідальний за стратегію розвитку в одній або декількох СЗГ, на який покладають відповідальність за вибір стратегічних напрямків діяльності та відповідальність за реалізацію прибутку.

Стратегічні родини

це узагальнююча форма підприємництва компаній, які не конкурують одна з одною, мають взаємодоповнюючу управлінську стратегію, залежать одна від одної у процесі досягнення успіху на ринку. Як приклади стратегічних родин можна навести відносини „замовник-постачальник” і зв'язок між виробляючими компаніями й обслуговуючими їхніми банками.

Стратегічний контроль

це особливий вид управлінської діяльності на підприємстві, що полягає у спостереженні й оцінці проходження процесу стратегічного управління, який забезпечує досягнення поставлених цілей та виконання обраних стратегій через встановлення стійкого зворотного зв’язку.

Стратегіч-ний набір підприємства

це, своєрідний перелік найефективніших способів досягнення цілей на даному етапі розвитку підприємства.

Сукупний працівник

це сукупність працівників різних спеціальностей, які є учасниками спільного виробництва певного товару на основі розподілу праці між ними. У сучасних умовах головною фігурою господарського життя є не індивідуальний, а сукупний працівник.

Синдикат

об’єднання однорідних промислових підприємств, створене з метою організації продажу через загальну збутову мережу, з суб’єктами якої кожний з учасник укладає угоду на однакових умовах.

Т

Тактика

це сукупність засобів та прийомів з метою досягнення мети.

Товариство

це підприємство або інший суб'єкт господарювання, створене юридичними особами та/або громадянами шляхом об’єднання їх майна та участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Торговий патент

це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта ПД чи його структурного підрозділу займатися зазначеними у цьому законі видами ПД.

Трасант

векселетримач переказного векселя, який відповідає за акцепт і платежі за ним. Підпис Т. - обов’язків реквізит векселя.

Трасат

платник, боржник за переказним векселем - траттою. Вказівка Т. є обов'язковою складовою реквізиту векселя.

Трансферти

це одностороння та безповоротна передача товарів, послуг, грошей, прав власності та активів від одних економічних суб'єктів до інших, що здійснюється на безоплатній основі.

Трест

1) одна із форм монополістичних об’єднань, при якій всі підприємства втрачають свою виробничу і комерційну самостійність, мають єдине управління;

2) одна із форм організації промислового виробництва і будівництва.

Трудовий капітал

це сукупність всіх затрат виробника на підвищення кваліфікації робітників для отримання більшого доходу.

Ф

Факторинг

система фінансування, згідно якої постачальник товарів переуступає короткострокові вимоги по товарним операціям факторингової компанії з метою негайного отримання більшої частини платежу, гарантії повного погашення заборгованості, зниження витрат по веденню рахунків.

Фізична особа

громадянин, що бере участь в економічній діяльності як повноправний суб’єкт цієї діяльності. Фізична особа діє від свого імені, їм не потрібна реєстрація фірми, підприємства, як це потрібно юридичним особам.

 

Фінансова стратегія

базується на основі зіставлення доходів та витрат фірми, ефективності використання ресурсів, платоспроможності фірми, тощо.

Фінансовий звіт

обов’язкова форма звіту компанії, фірми, яка передбачена законодавством більшості країн світу. Він містить фінансовий баланс про звітний період, звіт про прибутки і збитки.

Фінансовий стан

стан економічного суб’єкта (держави, регіону, підприємства, фірми, сім’ї), що характеризується наявністю у нього фінансових ресурсів, забезпеченням грошовими засобами, необхідними для господарської діяльності.

Фінансові показники

показники результативності фінансової діяльності підприємницької структури і, у першу чергу, використання фінансових ресурсів, які характеризують різні напрями діяльності, пов’язані з нагромадженням і використанням грошових фондів.

 

Фондові біржі

форма регулярно діючого оптового ринку, на якому здійснюється торгівля цінними паперами.

Форс-мажор

обставини непереборної сили; положення контракту купівлі-продажу, яке передбачає відстрочення його виконання або повне звільнення сторін від зобов’язань по ньому у зв’язку з настанням подій, незалежних від сторін контракту, що роблять його виконання неможливим.

Франшиза

частина збитків, що не відшкодовуються страховиком згідно з договором страхування.

Функціональна стратегія

тип забезпечуючої стратегії у стратегічному наборі, що визначає стратегічну орієнтацію певної функціональної підсистеми управління підприємством, яка забезпечує їй досягнення цілей, а також (за наявності взаємопов’язаних обґрунтованих функціональних стратегій) керованість процесами виконання загальних стратегій та місії фірми.

Ф’ючерс

специфічна строкова угода про поставку партії товару або інших цінностей у певний термін за визначеною ціною.

Х

Хеджування

це спосіб страхування виробничого, комерційного, фінансового, валютного ризику створенням зустрічних вимог і зобов’язань шляхом укладання ф’ючерсних контрактів.

Холдингова компанія

суб’єкт господарювання, що володіє контрольним пакетом акцій іншої компанії з метою контролю та управління їх діяльністю.

Ц

Ціль

конкретний кінцевий стан або результат, який бажало б

отримати підприємство в результаті своєї діяльності.

Ціна

грошовий вираз вартості товару. Величина Ц. прямо пропорційна вартості товару та обернено пропорційна вартості золота. Ціни в конкретних угодах можуть значно відхилятися від офіційно опублікованих довідкових або прейскурантних, що пояснюється застосуванням системи різних знижок з цін, коли довідкова ціна з багатьох товарів зберігається як вихідна база.

Ціна договірна

ціна, що встановлюється за домовленістю між виробником (продавцем) та споживачем (покупцем) продукції.

Цінова війна

поступове зниження цін з метою витіснення конкурентів з олігополістичного ринку.

Цінні папери

папери, які мають будь-яке майнове право, реалізація якого можлива тільки при умові їх пред’явлення (акції, паї, депозитні та інвестиційні сертифікати, чеки, облігації, векселі, комерційні папери і т. п.). в більш вузькому змісті до цінних паперів відносять лише ті, які можуть бути об’єктом купівлі-продажу, а також джерелом разового чи регулярного доходу.

Цикл менеджмен-ту

процес виконання функцій менеджменту в певній послідовності (планування — організація — мотивація — контроль).

Ч

Чартер

один із різновидів договору морського перевезення, за яким судно фрахтується на певний рейс. Застосовують здебільшого при зовнішньоторговельних перевезеннях масових вантажів (лісу, вугілля, руди, зерна тощо).

 

Чартерна угода

двостороння угода, документ, який регламентує правові і майнові відносини між власником транспортного засобу та клієнтом щодо строків, умов, повноти експлуатації цього засобу, порядку розрахунків, сплати страхових сум, мита тощо.

Чек

документ, який містить письмове розпорядження власника рахунка кредитній установі, що його обслуговує, оплатити певну суму грошей чекоутримувачу. Строк обороту Ч. обмежений. Розрізняють чеки: пред’явницький, іменний, ордерний.

Чистий дохід

виражена у вартісній формі вартість додаткового продукту, який є основною складовою доходу.

Чистий прибуток

прибуток від виробничої чи іншої підприємницької діяльності, який залишається після вирахувань витрат, сплати боргових зобов’язань, податків і різних обов’язкових відрахувань.

Ш

Штраф

платіж за порушення однієї із сторін зобов’язань за договором; вид неустойки, мета якої – зміцнення договірної дисципліни і погашення збитків стороні, що потерпіла.

Штрафні санкції

передбачені договором, документально зафіксовані види й рівні штрафу, що стягується з осіб, які порушили умови, зобов’язання за контрактом.

Ю 

Юридична адреса

офіційно визначена (зареєстрована) у встановленому порядку адреса організацій, підприємств, установ.

Юридична особа

організація, підприємство, установа, що має статус майнової і юридичної окремішності (незалежності), володіє майном, може від цього імені набувати майнових і особистих немайнових прав та виконувати обов’язки, бути позивачем і відповідачем у суді, має закінчений бухгалтерський баланс, розрахунковий рахунок у банку, власну печатку, пройшла державну реєстрацію і має свій код у державному реєстрі. Може від свого імені здійснювати економічні операції.

Я

Якість

категорія, яка відображає об’єктивну визначеність речей, дій, подій у певній системі зв’язків. Відрізняє одну річ від іншої. Є означальною при визначення ціни на товар і формуванні попиту на ринку.

Якість продукції

сукупність споживчих властивостей продукції, її здатність задовольняти певні потреби людини відповідно до свого призначення, що є визначенням її споживчої вартості, ціни і умовою зростання національного багатства країни. Висока якість товару є запорукою його конкурентоспроможності на ринку і забезпечення прибутку власникові.


Огляд глосарія за алфавітом

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Всі
В цій секції записів не знайдено