Глосарій


Абазія - порушення здатності ходити при збереженні здатності виконання рухів, складових ходьбу: хворий може вчиняти відповідні дії - в потрібному обсязі і з достатньою силою - лежачи. Найчастіше зустрічається при істерії, при рухових розладах нижніх кінцівок і розладі рівноваги. Часто супроводжується астезіей. Згідно З. Фрейду а. - Спеціальне порушення однієї конкретної функції моторного апарату.

Абстиненція - стан, що виникає від припинення дії алкоголю або наркотиків при раптовому перерві в їх прийомі. Клінічна картина і перебіг абстиненції залежить від природи наркотичної речовини, його дози і тривалості вживання. Характерні прояви: головний біль, запаморочення, сухість у роті, тахікардія, іноді нудота, пригнічений настрій, часто в супроводі самозвинувачення і каяття, різкою фізичної слабкості, підвищеної сугестивності, потреби в наркотику і т.д. Можливі безсоння, лякливість, тривожність, суїцидальні тенденції, розвиток алкогольної епілепсії.

Абулія - патологічне порушення психічної регуляції дій - синдром психопатологічний, який виражається млявістю, порушенням вольового імпульсу, відсутністю бажань і спонукань до діяльності, нездатністю прийняти рішення і виконати правильну дію, хоча необхідність його усвідомлюється).

Автоагресія (аутоагресія) - вид агресивної поведінки - агресивні дії, спрямовані на самого себе (самозвинувачення, нанесення собі тяжких тілесних ушкоджень, самоприниження, суїцидні поведінку.

Автоматизований акт - здатність людини здійснювати, не усвідомлюючи, усталилося дію.

Аггравация - перебільшення і посилення ступеня вираженості, тяжкості синдрому (-ів) дійсно існуючої хвороби. До аггравации схильні люди з акцептуации истероидной або страждають психопатичними захворюваннями, а також літні люди з вираженими змінами психіки.

Агнозия - стан, при якому мозок не може розшифрувати інформацію, що надходить від нормально функціонуючих рецепторів; порушення різних видів сприйняття, що виникають при ураженні головного мозку. Розрізняють агнозію: зорову (нездатність дізнатися предмети за їхніми зображеннями при збереженні достатньої гостроти зору); тактильну (проявляється у вигляді астерсогнозіі (нездатності впізнання предметів навпомацки), соматоагнозія (порушенні впізнавання частин власного тіла, порушення уявлення про схему тіла)), слухові агнозии (проявляються в порушенні фонематичного слуху, здатності впізнавати знайомі мелодії, звуки, шуми при збереженні елементарних форм слуху).

Агнозия соціальна - поняття, введене В. Райхом для позначення такого ставлення людини до власного життя, при якому він нс сприймає позитивні сторони життя і не здатна організувати свою діяльність так, щоб вона приносила задоволення.

Агнозия тактильна - порушення здатності до адекватного сприйняття предметів. Розрізняють: астерсогнозію (порушення впізнавання форми предмета навпомацки); анхілогнозію (порушення інтеграції текстурних ознак предмета в цілісний образ); аморфогнозію (порушення впізнавання форми предмета); соматогнозію (порушення сприйняття цілісного образу власного тіла).

Аграматизми - лексико-семантичні порушення мови.

Аграфія - порушення письмової мови.

Агресивність - стійка риса особистості; готовність до агресивної поведінки (прагнення до наступальності, насильницьким діям, спрямованим на заподіяння шкоди або на знищення об'єкта).

Агресія вербальна - форма агресивної поведінки з використанням відреагування власних негативних емоцій як за допомогою інтонацій та інших невербальних компонентів промови, так і за допомогою змісту висловлювань.

Агресія інструментальна - агресивна поведінка, спрямоване на досягнення конкретної мети.

Агресія непряма - агресивна поведінка, спрямоване проти якоїсь особи або предмета. Сама агресія суб'єктом не усвідомлюється або ховається.

Агресія пряма - агресивна поведінка навмисного характеру.

Агресія реактивна - виникає як реакція суб'єкта на фрустрацію і супроводжується емоційними станами.

Агресія фізична - агресивна поведінка з використанням фізичної сили, спрямоване проти іншого об'єкта або предмета.

Адаптація - пристосування людини до зовнішнього середовища (акомодація) і пристосування зовнішнього середовища до себе (асиміляція).

Адаптація психологічна - пристосування людини до існуючих в суспільстві вимог та критеріїв оцінок за рахунок присвоєння норм і цінностей даного суспільства.

Адаптація соціальна - процес і результат активного пристосування індивіда, шару, групи до умов нового соціального середовища, до мінливих або вже зміненим суспільним умовам життя.

Адаптивність - неадаптивность -стан активності; характеристика тенденції відповідності або невідповідності між цілями і досягнутими результатами активності людини. Активність виражається в узгодженні, а неадаптивность - в неузгодженості цілей і результатів. Варіанти адаптивності: гомеостатический (досягнення рівноваги), гедоністичний (налагодження рівноваги), прагматичний (практична користь, успіх та ін.). Неадаптивность розглядається як особливий мотив, направляючий розвиток особистості та проявляється в надситуативной активності у специфічній привабливості дій з заздалегідь не вирішеним результатом. Такий потяг входить до складу складних форм мотивації: у сфері пізнання - кордон між відомим і невідомим; у сфері творчості - межа між можливим і неможливим; у сфері ризику - між благополуччям і загрозою існуванню; у сфері гри - між уявою і реальністю; у сфері довірчих контактів - між відкритістю людям і захищеністю від них, та ін.

Ажитація - афективна реакція, яка виникає у відповідь на загроз) 'життя, аварійну ситуацію та інші психогенні чинники. Проявляється у формі неспокою, тривоги, втрати цілеспрямованості дій, суєти, порушенні міркувань, здійснення складних зв'язків між предметами і явищами. Це супроводжується явними вегетативними порушеннями: з'являється блідість, частішає дихання, серцебиття, тремтіння рук тощо.

Акалькулия - нейропсихологический симптом, що характеризується порушенням рахунку і рахункових операцій внаслідок ураження різних областей кори головного мозку (при ураженні скроневих відділів кори головного мозку - порушується усний рахунок; при ураженні потиличних відділів - нерозрізнення подібних за написанням цифр; при ураженні префронтальних відділів - порушення цілеспрямованої діяльності , планування рахункових операцій і контролю за їх виконанням).

Акцентуація - домінування психічного властивості або системи психічних властивостей.

Акцентуйований тип (темпераменту, характеру) - домінування системи психічних властивостей, що обмежує пристосувальну можливість психіки, що визначає її прикордонний стан між нормою і патологією.

Алалия - нейропсихологический термін, що позначає відсутність або недорозвинення мови в дітей при нормальному слуху і достатньому рівні інтелекту. Алалия моторна - коли дитина взагалі не може говорити, хоча розуміє звернену нього мова; алалия сенсорна - коли немає розуміння зверненої до нього мови при своєчасно з'явилася мовної активності.

Алекситимия - нездатність суб'єкта називати емоції, пережиті ним самим або іншими, тобто переводити їх у вербальний план.

Алексія - порушення читання, розлад здатності читання - невміння прочитати текст, незважаючи на грамотність, або нездатність опанувати процесом читання.

Алкоголізм - екзогенне психічне захворювання, яке при постійному або рецидивуючому перебігу призводить до формування прогредиентного органічного психосиндрома та алкогольної деградації особистості.

Амбівалентність - психічний стан суперечливих бажань, почуттів, відносин.

Амбівалентність переживання хвороби - суб'єктивні переживання ситуації хвороби в психологічному плані, пов'язані з ламкою життєвого стереотипу.

Амбліонія - слабкий зір без видимих пошкоджень очей.

Аменція - порушення діяльності свідомості, що характеризується повною втратою орієнтування у зовнішньому світі, коли втрачається свідомість самого себе і порушується запам'ятовування нової інформації; руховим збудженням; галюцинаціями; відсутністю спогадів про цей стан, коли воно проходить; аментивно (божевільне) затьмарення свідомості характеризується розгубленістю з афектом подиву і інкогеренціей і проявляється в неможливості в цілому сприймати події, що відбуваються.

Амімія - ослаблення або гальмування міміки, що виникає при захворюваннях нервової системи та деяких психічних захворюваннях.

Амнезія - порушення пам'яті, виражене частковою втратою здатності зберігати в пам'яті знову надходить; втрата здатності до фіксації або відтворення інформації (від декількох діб до декількох років). Ретроградна амнезія характеризується нездатністю згадати події, що передували захворюванню або травмі головного мозку. Антероградная амнезія проявляється в обставинах, коли через деякий час після того, як людина приходить до тями, він не запам'ятовує події, що відбуваються з ним. Фіксаційна амнезія означає неможливість запам'ятовування поточної інформації.

Амнезія антеретроградная - порушення пам'яті на події, що відбулися після початку захворювання або після моменту травми.

Амнезія захисна - порушення пам'яті, притаманні в вигляді забування (витіснень) неприємного, травмуючого минулого.

Амок - психопатологічний термін, що характеризує раптове виникнення панічного стану зі зміною свідомості по типі сутінкового і неконтрольованим прагненням рухатися в одному напрямку, трощачи і ламаючи все, що стоїть на шляху, і вбиваючи тих, хто цьому заважає.

Анаклізія - надмірна емоційна залежність індивіда від інших людей.

Анальгезия - зниження або повне усунення больової чутливості, що досягається зовнішніми засобами (знеболюючі, масаж, музика і т.д.).

Анозогнозія - недізнавання або заперечення власної хвороби, неможливість правильно оцінити власний дефект.

Аномія - розлад мови, пов'язане з трудністю називання.

Апатія - емоційна пасивність, байдужість, спрощення почуттів, байдужість до навколишніх подій, ослаблення спонукань і інтересів.

Апраксія - порушення довільних цілеспрямованих дій, неможливість здійснювати цілеспрямовані руху при нормальному функціонуванні інтелекту і рухової і сенсорної систем.

Асинхрония - диспропорциональное розвиток дисгармонической особистості. Як правило, мається на увазі соціальна незрілість емоційної сфери, нерозвиненість духовних почуттів при відносно нормальному інтелекті.

Астезія - порушення здатності стояти, викликане порушенням координації м'язів тіла при великих ураженнях лобових часток і мозолистого тіла головного мозку.

Астенія - слабкість нервової системи, що виявляється в підвищеної стомлюваності, зниженому порозі сприйняття, крайньої нестійкості настрою, порушеннях сну, в результаті різних захворювання.

Аутопластических картина хвороби - статичну переживання, сприйняття хвороби в часі.

Афазія - розпад раніше сформованої мови при порушеннях в центральному ланці її аналізатора.

Афония - порушення гучності мови.

Афект - короткочасне сильне душевне хвилювання, яке супроводжується не тільки емоційною реакцією, але і порушенням всієї психічної діяльності.

Несвідома діяльність - форми діяльності, при яких людина недостатньо усвідомлює мету, завдання, процес і наслідки своєї діяльності; також дії, які на певному етапі їх формування були усвідомлюваними, а потім зробилися автоматизованими, мимовільними.

Хвороба - порушення біо-соціо-психологічного гомеостазу індивіда внаслідок патологічного процесу, що призводить до обмеження життєдіяльності.

Біль - психічний стан, що виникає в результаті надсильних або руйнівних впливів на організм при загрозі його існуванню або цілісності.

Бред - нс відповідні реальності уявлення і умовиводи, в помилковості яких патологічно переконаного в їх правильності суб'єкта неможливо разуверить. Його зміст може бути найрізноманітнішим (марення переслідування, отруєння, ревнощів, величі і т.д.).

Вегетодістонія (вегетоневроз) - невроз вегетативної нервової системи.

Вербіграція - безглузде, нерідко ритмічне повторення одних і тих же слів, рідше - фраз або їх уривків.

Внутрішня картина хвороби (ВКБ) - "вся маса відчуттів, не тільки місцевих болючих, але і загальне самопочуття, уявлення про свою хворобу, її причини" (А. Р. Лурія).

Внутрішня модель хвороби - уявлення самого хворого про особливості клініки, перебігу захворювання своїх соціальних, біологічних і психологічних можливостей (Р. М. Войтенко).

Вигода вторинна (від хвороби) - використання інстинкту самозбереження і "Я" -ситуація хвороби для набуття певних переваг, матеріальних чи психологічних; реальні або передбачувані переваги і привілеї, знаходить хворим внаслідок патогенних симптомів або хвороби.

Вищі психічні функції - довільні психічні процеси пізнання, самоконтролю та саморегуляції поведінки і діяльності; складні, прижиттєво формуються, соціальні за походженням системні психічні процеси (довільна увага, довільна пам'ять, логічне мислення та ін.). До вищих психічних функцій відносять читання, письмо, рахунок.

Галюцинації - поява при патології головного мозку психічних образів предметів і явищ, об'єктивно нс існуючих тут і зараз зовні, але відчутних як відображення реальних.

Гарантії соціальні - матеріальні і духовні засоби, юридичні акти, що забезпечують реалізацію прав людини в сучасному співтоваристві, окремій країні.

Гебефренія - форма шизофренії, при якій хворі поводяться як погані актори, що грають расшумевшегося дитини. Безглузда дурашливость, грубе кривляння, перебільшені гримаси, безглузде веселощі не заражає, а лякає і обтяжує інших.

Гіперкінези - мимовільні рухи при патологічно високому тонусі м'язової системи.

Гіперестезія - підвищення чутливості до діючих на органи чуття фізичним стимулам, проявляється в появі надмірно сильних суб'єктивних відчуттів без зміни їх модальності.

Гіперпатію - підвищена чутливість, характерна появою болю або інших неприємних відчуттів (свербіж, важкість) у відповідь на зазвичай нешкідливі подразники.

Глаукома - підвищення внутрішньоочного тиску, як правило, у зв'язку з атеросклерозом і звуженням очних артерій.

Гнозис - сукупність психічних функцій пізнання.

Гомеостаз - рухливе рівноважний стан якоїсь системи, сохраняемое шляхом її протидії порушує рівновагу зовнішнім і внутрішнім фактором.

Деавтоматизації (дезавтоматізаціі) - втрата здатності виконувати без актуального свідомого контролю раніше автоматизовані рухові навички.

Дебільність - найлегша ступінь психічного недорозвинення. Хворі здібні до шкільного і професійному навчанню в спеціальних закладах. Запас слів незначний, яскраво виражена сугестивність. Події навколишньої життя сприймають вкрай однобічно. Можуть жити самостійно, часто мають потребу в керівництві і підтримці.

Дезориентировка - порушення орієнтування в навколишньому, в часі і по відношенню до власної особистості. Втрата здатності оцінювати час, місце відбувається.

Декомпенсація - загострення психопатичних рис, супроводжуване зазвичай порушеннями поведінки і соціальної дезадаптацією.

Делинквентность - схильність до афектних реакцій, що призводить до правопорушення.

Делірій (ілюзорно-галлюцинаторное затьмарення свідомості) - характеризується протилежними оглушенні ознаками: зниженням порога до всіх подразників, багатством психопатологічної симптоматики; порушення свідомості, спотворене відображення дійсності, що супроводжується галюцинаціями, маренням, руховим збудженням, порушенням орієнтування в часі і просторі.

Деменція - слабоумство як наслідок недорозвинення або атрофії вищих психічних функцій. Порушення розумової діяльності внаслідок пошкодження тієї чи іншої структури головного мозку після тривалої (не менше одного року - трьох років) часу нормального дозрівання. Залежно від характеру ушкоджують або дегенерують факторів розрізняють деменцію сенільний (старечу), алкогольну, епілептичну, посттравматическую та інші види деменції.

Деперсоналізація - зміна самосвідомості індивіда, при якому втрачаються психологічні та поведінкові особливості, характерні для нього як для особистості, відчуття втрати свого "Я", болісне переживання відсутності емоційної залученості у відносини з близькими, до роботи і т.д.

Депресія - афективний стан, характерне негативним емоційним фоном, змінами мотиваційної сфери, когнітивних уявлень і загальної пасивності поведінки.

Депривація - позбавлення можливості задовольняти значимі потреби внаслідок випадання сенсомоторних функцій (перцептивна і кинестетическая депривація), обмеження спілкування (комунікативна депривація), відсутність соціальної підтримки (соціальна депривація).

Дереалізація - порушення сприйняття часу і простору; порушення сприйняття, при якому зовнішній світ сприймається як нереальний.

Діагноз - визначення істоти хвороби і стану хворого на базі його всебічного медичного обстеження.

Діагноз психологічний - кінцевий результат діяльності психолога, спрямований на опис і з'ясування сутності індивідуально-психологічних особливостей особистості з метою оцінки їх актуального стану, прогнозу подальшого розвитку та розробки рекомендацій, що визначаються завданням обстеження.

Дизартрия - змащена і скандували мова при ураженні пірамідної і екстрапірамідної системи.

Дизонтогенез - порушення нормального розвитку у дитячому віці, коли морфофункціональні системи організму ще не досягли зрілості.

Дисграфія - порушення письма, супроводжуване заміною букв, пропусками, перестановками букв і складів, злиттям слів.

Дислалия - порушення чіткості вимови.

Диссимуляция - поведінка, пов'язана з установкою на приховування, затушовування хвороби, її симптомів або окремих проявів.

Дисоціація - порушення зв'язності психічних процесів.

Дистрес - негативний вплив стресів і стресових ситуацій на діяльність аж до її повного руйнування.

Дисфория - знижений настрій з дратівливістю, озлобленістю, похмурістю, підвищеною чутливістю до дій оточуючих, зі схильністю до спалахів агресії.

Іатрогеніі (ятрогенія) - виникають в результаті неправильних дій лікаря, який справив на клієнта ненамеренное вселяє вплив (наприклад, необережним коментуванням особливостей хвороби), несприятливі зміни психічного стану і психогенні реакції, що сприяють появі неврозів.

Ідіотія - найбільш важка форма олігофренії. Мова у хворих відсутня, вони видають лише нечленороздільні звуки; емоційні реакції виражаються в почутті задоволення або незадоволення; часто спостерігається нетримання сечі і калу; відсутні і не виробляються найпростіші навички самообслуговування.

Ілюзії - спотворення сприйняття реально існуючих предметів і явищ.

Імбецильність - середній ступінь олігофренії. Хворі оволодівають мовою, але вона бідна словами і недорікувата. Емоційні реакції значно розширені. Здатні до самообслуговування, освоюють найпростіші види ручної праці.

Імпульсивність - риса характеру, що виражається в схильності діяти без достатнього свідомого контролю, під впливом зовнішніх обставин або емоційних переживань.

Імпунітівние - схильність приписувати відповідальність за невдачі переважно зовнішнім обставинам і умовам.

Інвалід - людина з фізичними або психічними обмеженнями життєдіяльності. Всіх інвалідів з різних підстав ділять па кілька груп: за віком -діти-інваліди, молоді інваліди, інваліди похилого віку; за походженням інвалідності інвалід з дитинства, війни, праці, "загального захворювання"; за ступенем працездатності - працездатні і непрацездатні; за характером захворювання - мобільні, маломобільні і нерухомі інваліди.

Інвалідність - стан людини, коли він нс може самостійно забезпечити (повністю або частково) потреби нормальної особистої чи соціального життя з нестачі (природженого або придбаного) його фізичних або розумових здібностей.

Інтелектуальна недостатність - ослаблення здібностей до узагальнення і абстрагування, побудові адекватних суджень і умовиводів, встановленню причинно-наслідкових залежностей.

Інфантилізм - запізнюється дозрівання, недорозвинення, виразне домінуюче присутність в більш зрілому віці ранніх дитячих проявів.

Іпохондрія - хворобливий стан або захворювання, характерне надмірною увагою до свого здоров'я, страхом перед невиліковними хворобами, схильністю перебільшувати хворобливі явища і приписувати собі неіснуючі важкі недуги.

Істеричний невроз - невроз, що виявляється поліморфними функціональними психічними, соматичними неврологічними розладами і характеризується великою сугестивністю і самовнушаемостью хворих.

Катаракта - захворювання очей, що характеризується частковим або повним помутнінням речовини кришталика або його капсули з порушенням гостроти зору аж до повної його втрати.

Кататонічний ступор - обездвиженность з повним мовчанням, може поєднуватися або з крайнім напруженням усіх м'язів або з підвищеним пластичним тонусом -Воскові гнучкістю.

Кататонічне збудження - стереотипно повторювані безцільні дії і невмотивована імпульсна агресія, безглузде впертий опір, негативізм.

Клінічна психологія - область медичної психології, що вивчає психічні фактори походження та перебігу хвороб, вплив хвороб на особистість, психологічні аспекти цілющих впливів.

Колобоми - недолік тканини сітківки та райдужної оболонки, її розриви.

Кома - повне пригнічення психічної діяльності, відсутність зіничних та інших рефлексів, наявність бульварних і тазових розладів.

Компенсація - тимчасове пом'якшення психопатичних особливостей за рахунок зміни "мікросередовища" (сімейної, трудовий) на таку, де ці особливості не заважають щонайкраще пристосуватися; перебудова системних зв'язків організму і особистості, що дозволяє заповнити недолік тієї чи іншої структури, функції.

Конфабуляції - несвідомий вигадка малоймовірних сюжетів, іноді фантастичних подій, учасником яких нібито був психічно хвора людина.

Копить - свідомо вироблені людиною способи совладания зі стресом.

Корсаковский синдром - порушення пам'яті на поточні події, при якому щодо інтактним залишається пам'ять на події минулого.

Кріптомнезіі - пам'ять, в якій немає меж між тим, що з людиною реально відбувалося, і тим, що він колись чув, бачив у зв'язку з подіями, які стосуються інших людей, але помилково зараховують їм до себе, що заповнюють прогалини в пам'яті ( кріптомнезіі перекладається як "прихована пам'ять").

Латентний - прихований, зовні не виявляється.

Лімбічна система - анатомо-функціональне утворення давньої і старої кори (гіпокамп, поясна звивина), підкіркових структур (мигдалина, деякі ядра таламуса і гіпоталамуса), керуюча емоційно-вегетативними функціями, інстинктивними потягами.

Логопатов - затримка фонематичного розвитку мови.

Локус контролю - позиція самооцінки; локалізація причин, якими суб'єкт пояснює власну поведінку і поведінку людей. екстерналія локус: людина оцінює себе, погодившись з думкою значущих для нього людей, і звинувачує їх (або сформовані обставини) у разі особистих невдач; інтернальний локус контролю - людина вважає тільки себе відповідальним за свої дії, в кінцевому рахунку за свою долю.

Маніакально-депресивний психоз - ендогенне захворювання, що протікає у вигляді нападів або фаз з афективними розладами, світлими проміжками між нападами, тобто повним відновленням психічного здоров'я та відсутністю зміни особистості, незалежно від кількості перенесених нападів.

Маніакальний стан - афективний стан, що характеризується протилежними депресивними симптомами: підвищеним настроєм, прискоренням розумових процесів і виникненням різних асоціацій, психомоторним збудженням.

Медична психологія - прикладна наука, розвиток якої визначається наступними цілями: вивчення психічних факторів, що впливають на розвиток хвороб, їх профілактику та лікування; вивчення впливу тих чи інших хвороб на психіку; вивчення різних проявів психіки в їх динаміці; вивчення характеру відносин хворої людини з медичним персоналом та навколишнього його мікросередовища; розробка методів і принципів психологічного дослідження в клініці; створення і вивчення психологічних методів впливу на психіку людини в лікувальних і профілактичних цілях.

Меланхолія - хворобливий стан, що виявляється в пригніченому настрої, сповільненості рухів і утрудненому перебігу думок.

Метасімуляція - пред'явлення синдромів, що обмежують життєдіяльність, що мали місце раніше (захворювання або загострення).

Міопія - короткозорість (фокус зору ближче сітківки).

Мутизм - німота при збереженій внутрішньої і письмовій мові.

Нав'язливі стани (обсессии) - такого роду переживання, коли у людини поза його волею виникають якісь думки, страхи, потяги, дії, сумніви (наприклад, нав'язливе миття рук, страх перед числом "3" і т.д.).

Нав'язливі дії - мимовільні, симптоматичні і патологічні акти, скоєних всупереч бажанню, нерідко - всупереч стримуючим зусиллям.

Невроз - психогенне нервово-психічний розлад, який виникає в результаті нерозв'язного внутрішнього конфлікту між потребами і можливостями їх задоволення і проявляється в специфічних клінічних симптомах, у тому числі соматичних розладах, при відсутності психотичних явищ болісно зміненої свідомості.

Невроз нав'язливих станів - невроз, що виявляється нав'язливими страхами, уявленнями, сумнівами.

Неврози оборотні прикордонні психічні розлади, зумовлені впливом психотравмуючих чинників, що протікають з усвідомленням хворим факту своєї хвороби, без порушень відображення реального світу і проявляються в основному психогенно зумовленими емоційними і соматовегетативних розладами.

Неврастенія - невроз, що виявляється підвищеною збудливістю в поєднанні з швидкою стомлюваністю і истощаемостью. Виникає переважно при довгостроково діючих психотравматичні факторах. Супроводжується фізичним виснаженням. Симптоматика включає: стан дратівливої слабкості, характерне поєднанням підвищеної збудливості, швидкої виснаженість і стомлюваності, поганою переносимістю сильних подразників; лабільність емоцій, нестійкий настрій (частіше знижений, пригнічений); підвищена дратівливість, стомлюваність, сльозливість; іноді поява тривоги або страху, нетерпимість, розлади сну, головні болі, сексуальні порушення, різноманітні порушення вегетативної нервової системи.

Невротизм (нейротизм) - стан, характерне емоційною нестійкістю, триногою, низьким самоповагою, вегетативними розладами.

Невротична депресія - психогенно обумовлена легка форма депресії з переважанням сумного настрою, адинамії, нерідко з нав'язливими ідеями.

Нейропсихологія - розділ клінічної психології, що вивчає мозкові механізми вищих психічних функцій на матеріалі локальних уражень головного мозку.

Норма - окремо взятий критерій або система показників (нормативів) необхідного стану, орієнтир бажаного напрямку процесу, які відповідають знанням суспільства і задовольняють його потреби.

Обнубіляція - легка ступінь оглушення (спостерігається при інтоксикації, черепно-мозкових та інших травмах).

Обмеження життєдіяльності - повна або часткова втрата індивідом здатності або можливості здійснювати самообслуговування, самостійно пересуватися, орієнтуватися, спілкуватися, контролювати свою поведінку, навчатися або займатися трудовою діяльністю.

Олігофазія - бідність словникового запасу.

Олігофренія - група хворобливих станів, що характеризуються вродженим або набутим в ранньому дитинстві (до 3 років) недорозвиненням психіки з переважанням інтелектуального дефекту, який протягом подальшої житті не наростає; недорозвинення емоційності, моторики, сприйняття, уваги.

Онейроїд - затьмарення свідомості з напливом мимоволі виникаючих фантастичних сновідного-маячних уявлень у вигляді закінчених за змістом картин, наступних в певній послідовності.

Отреагирование - процес прояви переживань зовні, що супроводжується різко пофарбованої емоцією, емоційна розрядка, пов'язана з травмованими подією.

Відчуженість - зміна сприйняття того, що відбувається, що виражається в фрагментарності, непослідовності відображення подій.

Парамнезіі (псевдоремінісценції, конфабуляции, кріптомнезіі) - помилкові, помилкові спогади; обмани пам'яті.

Параноїдальна шизофренія - найбільш часто зустрічається форма, для якої характерний марення дії, переслідування, відносини; рідше зустрічається марення отруєння, зараження, метаморфози, ревнощів, величі.

Парафазії - заміни одних звуків і слів іншими, асоціативно близькими за звучанням або змістом.

Парез - часткова втрата рухових функцій, обмеження сили, обсягу, амплітуди рухів.

Парестезії - елементарні хворобливі відчуття від органів (мурашки, печіння, оніміння та інші симптоми).

Пароксизм - загострення, посилення якогось хворобливого процесу, іноді набирає форму припадку, наступаючого раптово; гостра форма переживання якоїсь емоції (розпач, лють, жах та ін.).

Патологія (психічна) - емоційний дискомфорт людини, причина якого криється I! морфофункциональном порушенні біологічного механізму регуляції його психічної діяльності.

Патопсихологічний експеримент - штучне створення умов, які виявлятимуть ті чи інші особливості психічної діяльності людини в її патології.

Патопсихологія - розділ медичної психології, що вивчає закономірності розладу психічної діяльності і властивостей особистості при хворобі.

Персеверація - мимовільне, настирливо повторюване циклічне повторення або наполегливе відтворення якогось дії, руху, уявлення, ідеї, думки або переживання - часто всупереч свідомому наміру.

Прикордонне стан - загальна назва ряду різних слабких, стертих форм нервово-психічних розладів, що знаходяться поблизу умовної межі між психічним здоров'ям і вираженою патологією.

Пошук симптомів - пред'явлення великого кола симптомів (скарг), що не укладаються в рамки синдромів.

Праксис - здатність до предметної діяльності.

Пресенильна деменції - захворювання, які проявляються переважно в передстаречому віці і характеризуються неухильно прогредієнтним, поступово виникають і що протікають без зупинок і ремісій (по і без загострень) ослабоумлівающіх процесом.

Прогредиентность - перебіг хвороби з наростаючим характером порушень.

Псевдоремінісценції - пригадування дійсно відбуваються з людиною подій, але в іншому часі або місці.

Психічна адаптація - самореалізація в соціальній дійсності індивідуальності людини, її нахилів та здібностей, що дозволяють асимілювати соціальне оточення.

Психічне властивість - індивідуальна особливість, якість психічних процесів, функцій, психічний механізм стереотипного відтворення психічного стану в поведінці і діяльності людини.

Психічний стан - стан, викликаний певною потребою, що відбувається в часовому відрізку щодо непостійних умов працездатності конкретної функціональної системи діяльності (П. К. Анохін), яка реалізує цю потребу і визначає вибірковість і особливості динаміки психічних процесів.

Псіхоастенія - хворобливий розлад психіки, характерне крайней нерішучістю, боязкістю, вразливістю, схильністю до нав'язливих ідей.

Психогении - різні розлади психіки, що виникають під впливом короткочасних чи довгострокових психічних травм як реакція на важку життєву ситуацію або як результат відносно слабкого, але тривалого травмування.

Психогенний - виникає внаслідок впливу психіки - в результаті сильних емоційних переживань, стресів та ін.

Психоз - глибокий розлад психіки, пов'язане з спотворенням відображення дійсності у свідомості і самосвідомості (затьмарення, марення, галюцинації), що призводить до повної соціальної дезадаптації особистості.

Психологічний захист - несвідомі психічні процеси, спрямовані на захист свідомості від внутрішніх конфліктів, від протиріч між бажаним і дійсним, від дистресу.

Психологічний тип - стійка система особливостей побудови суб'єктивної картини навколишнього світу, вираження вибіркового ставлення до певних його предметів і явищ у поведінці та діяльності з опорою на психічні властивості, які стають домінуючими в тій чи іншій системної психічної функції, інтегруючи синдром інших властивостей.

Психоорганічний синдром - затримки розумового розвитку, підвищена ефективність, інертність нервово-психічних процесів.

Психопатії - патологія характеру, при якій у суб'єкта спостерігається практично необоротна виразність властивостей, що перешкоджає його адекватної адаптації в соціальному середовищі.

Психопатологія - розділ психіатрії, який займається описом ознак психічного захворювання в динаміці, протягом хвороби, простежує особливості їх виникнення та зв'язок з іншими спостережуваними в клініці розладами мислення.

Психосоматичний розлад - порушення функцій внутрішніх органів і систем, поява і розвиток яких найбільшою мірою пов'язане з нервово-психічними чинниками, переживанням гострої або хронічної травми, специфічними особливостями емоційного реагування особистості.

Розгубленість - стан гострого безглуздий, неможливість або утруднення розуміння подій, болісна нездатність розібратися в обстановці, послідовно сприймати що відбувається, зрозуміти ситуацію в цілому, переживання почуття безпорадності.

Раціоналізація - несвідоме прагнення до раціонального обгрунтування і пояснення своїх ідей і поведінки, навіть коли вони ірраціональні.

Реабілітація - комплекс медичних, юридичних, психологічних та інших заходів, спрямованих на відновлення або компенсацію порушених функцій організму і працездатності хворих та інвалідів; відновлення нормальної життєдіяльності та працездатності хворого або інваліда, що досягається різними методами лікування та застосуванням інших спеціальних заходів.

Регрес - тимчасове повернення до онтогенетически більш раннім етапам розвитку, до соціально незрілим формам психічного реагування.

Рентне поведінка - усвідомлене, цілеспрямоване прагнення засвідчуваних одержати не належні йому за станом здоров'я матеріальні, соціальні чи психологічні пільги (переваги).

Резидуальная порушення - зберігається після початкового гострого періоду порушення з непрогредіентний перебігом хвороби.

Резонерство - схильність до порожніх міркувань.

Ремінісценція - поліпшене відтворення інформації при повторному пригадуванні.

Ретардація - запізнювання або призупинення психічного розвитку.

Рефлексія - важливий механізм продуктивного мислення; особлива організація процесу розуміння того, що відбувається в широкому системному контексті (що включає оцінку ситуації і дій, знаходження прийомів і операцій вирішення завдань); процес самоаналізу та активного осмислення стану і дій індивіда та інших людей, включених у вирішення завдань. Може здійснюватися як у внутрішньому плані, так і в зовнішньому.

Ригідність - неготовність до діяльності, ускладненість, аж до повної нездатності, у зміні наміченої суб'єктом програми діяльності в умовах, що вимагають її перебудови згідно з новими ситуаційним вимогам.

Сверхсознание - психічна сфера нс повністю усвідомлених процесів мотивації, почуттів, що спонукають свідомість до їх осмислення та реалізації у творчій діяльності.

Симптом - характерні прояви, ознаки психічних або органічних порушень і захворювань, що свідчать про зміну звичайного або нормального функціонування організму.

Симптом ніколи не баченого - неодноразово бачене, добре знайоме сприймається як ніколи не бачене, чуже, побачене вперше.

Симптом вже баченого - нові, незнайомі явища і нові ситуації сприймаються як вже знайомі, бачені раніше.

Симультанний - психічний процес одночасного, цілісного охоплення інформації.

Симуляція - пред'явлення симптомів захворювання, якими оглянутих не страждав і не страждає.

Синдром - симптоми, пов'язані в єдиний симптомокомплекс порушення функції; патогенетично обумовлена спільність симптомів, ознак психічних розладів, внутрішньо взаємообумовлених, взаємопов'язаних.

Сінестопатіі - галюцинаторні химерні образи хворобливих відчуттів.

Система психічних властивостей - стійка система, цілісно реалізує в поведінці і діяльності ту чи іншу пристосувальну психічну функцію (когнітивну, регулятивну, комунікативну).

Склероз - заміщення специфічної тканини органу сполучною тканиною.

Скотома - сліпа пляма в поле зору в результаті ураження зорового нерва або первинних зон зорового аналізатора.

Соматогенії - вторинні психічні розлади на органічно зміненої грунті і при соматичних захворюваннях.

Соматопсіхологія - область клінічної психології, що вивчає особистість, психологічні питання діагностики, лікування, експертизи хворих різними захворюваннями, що не відносяться до психічних або неврологічним.

Сопор - стан, наступне по тяжкості за оглушением, при ньому зберігаються прості психічні реакції на тимчасові впливу.

Соціопсіхогеніі - соматичні розлади, причина яких криється в особливому способі життя і формованому в цьому зв'язку типі особистості.

Спонтанний - мимовільний процес, обумовлений внутрішніми причинами.

Статичний підхід в переживанні хвороби - те позитивне, що виникає у вигляді переваг, які має хворий.

Старече слабоумство - психічна хвороба, зумовлена атрофією головного мозку; проявляється поступово наростаючим розпадом психічної діяльності до ступеня тотального слабоумства з втратою особливостей особистості хворого і розвитком старечого маразму.

Стресстолерантность - стійкість до стресу.

Сукцессивное - дробовий психічний процес послідовного з'єднання елементів психічного образу.

Сутінковий стан свідомості - концентричне звуження свідомості хворого, з усього різноманітного зовнішнього світу він сприймає лише якусь частину явищ і предметів.

Суперсімуляція - пред'явлення дійсно хворою людиною симптомів іншого захворювання, якого в нього немає.

Установче поведінку - усвідомлене, цілеспрямоване прагнення засвідчуваних уявити симптоми неіснуючого захворювання, утяжелить симптоми наявного захворювання, приховати істотну симптоматику або пред'явити симптоми, утяжеляющие загальний стан організму.

Фаза - обмежений у часі психопатологічне стан різного ступеня тяжкості.

Фрустрація - емоційний стан блокованих потреб; психологічний стан, що виникає при розчаруванні, неосуществлении якої-небудь значущої для людини мети, потреби.

Ціннісні орієнтації - переваги (або відкидання) певних смислів і побудованих на їх основі способів поведінки. Це система устремлінь особистості, а також характер цієї спрямованості, вищий рівень уявлень про ідеали, про сенси життя і діяльності, які в сукупності лежать в основі активності кожної людини і складають внутрішнє джерело його самоактивності.

Шизофренія - група схожих психічних розладів неясною етіології, передбачають зміну мислення, перцептивної діяльності, афективно-особистісних властивостей.

Евстресс - стрес позитивних емоцій.

Ейфорія - радісне, веселий настрій, стан благодушності та безтурботності, невластиве об'єктивним обставинам, нс має об'єктивних причин появи і досить стійке.

Екзогенний - викликається зовнішніми причинами.

Експектаціі - система очікувань або вимог щодо норм використання індивідом соціальних ролей. Дві сторони експектацій: право очікувати від оточуючих поведінки, відповідного їх рольової позиції; обов'язок поводитися відповідно очікуванням інших людей. Експектацій розпорядчі визначають належний характер виконання ролі; експектаціі пророчать визначають імовірнісний характер виконання цієї ролі з урахуванням індивідуальних особливостей "виконавця" і конкретної ситуації.

Емоція - душевне переживання; реакція людини і тварин на вплив внутрішніх і зовнішніх подразників, що має яскраво виражену суб'єктивну забарвлення і охоплюватиме всі види почуттів і переживань.

Емпатія - здатність співпереживати, співчувати і сорадоваться; здатність індивіда емоційно відгукуватися на переживання інших людей.

Ендогенний - викликається внутрішніми причинами.

Епілепсія - хронічно протікає психічне захворювання, викликане ураженням центральної нервової системи, що виявляється різними пароксизмальними (припадок) станами і досить частими змінами особистості.

Епілептичний статус - патологічний стан, при якому судомні напади відбуваються підряд, один за одним, без прояснення свідомості в період між ними.

Етіопатогенез - причини походження (етіологія) і механізми (патогенез) хвороби, порушення здоров'я, норми розвитку.

Ехолалія - повтори останніх фраз і слів співрозмовника.


Огляд глосарія за алфавітом

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Всі
В цій секції записів не знайдено