ГЛОСАРІЙ


Адміністративна процесуальна дієздатність ‑ це здатність особисто здійснювати свої адміністративні процесуальні права та обов'язки, у тому числі доручати ведення справи представникові. Належить фізичним особам, які досягли повноліття і не визнані судом недієздатними, а також фізичним особам до досягнення цього віку у спорах з приводу публічно-правових відносин, у яких вони відповідно до законодавства можуть самостійно брати участь, органам державної влади, іншим державним органам, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, їхнім посадовим і службовим особам, підприємствам, установам, організаціям (юридичним особам).

Адміністративна процесуальна правоздатність – це здатність мати процесуальні права та обов'язки в адміністративному судочинстві, що визнається за громадянами України, іноземцями, особами без громадянства, органами державної влади, іншими державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, їхніми посадовими і службовими особами, підприємствами, установами, організаціями (юридичними особами).

Адміністративна процесуальна правосуб'єктність ‑ це наявність у суб’єкта процесуальних прав, обов’язків в адміністративному судочинстві та можливості їх використання та виконання.

Адміністративна юстиція - це порядок розгляду й вирішення в судовій процесуальній формі спорів, що виникають у сфері державного управління між громадянами або юридичними особами, з одного боку, і державними органами - зіншого, що здійснюється юрисдикційними органами, спеціально створеними для вирішення правових спорів

Адміністративне судочинство - діяльність адміністративних судів щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у порядку, встановленому КАС України;

Адміністративний договір - дво- або багатостороння угода, зміст якої складають права та обов'язки сторін, що випливають із владних управлінських функцій суб'єкта владних повноважень, який є однією із сторін угоди;

Адміністративний позов - звернення до адміністративного суду про захист прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах;

Адміністративний процес - правовідносини, що складаються під час здійснення адміністративного судочинства;

Адміністративний суд - суд загальної юрисдикції, до компетенції якого цим КАС України віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ;

Апеляційний суд - суд, що розглядає справи за апеляціями на, ухвали і постанови суду першої інстанції, які не набрали законної сили.

Апеляція(апеляційна скарга) - подання прокурора і скарга учасника процесу про скасування або зміну судового рішення в апеляційному порядку.

В

Верховний Суд України - найвищий судовий орган у системі судів загальної юрисдикції. В.С.У. розглядає у касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності процесуальним законом; переглядає в порядку повторної касації усі інші справи, розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному порядку; у випадках, передбачених законом, розглядає інші справи, пов'язані з виключними обставинами; дає судам роз'яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики; здійснює інші повноваження, передбачені законом.

Відвід судді - відсторонення судді від участі в розгляді справи в зв'язку з виявленням обставин, що викликають сумнів у його неупередженості (якщо він є родичем осіб, які беруть участь в судовому процесі і таке інше).

Відмова свідка від дачі показань - кримінальна відповідальність за такого роду діяння (ст. 308 КК) установлена з метою забезпечення встановлення істини по кримінальній справі, викриття винного.

Відповідач в адміністративній справі - суб'єкт владних повноважень, а у випадках, передбачених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача;

Г

Громадське об’єднання - добровільне, самокероване, некомерційне формування, створене з ініціативи громадян, що об'єдналися на основі спільності інтересів для реалізації загальних цілей, зазначених в статуті громадського об’єднання.

Д

Довіреністю визнається письмове уповноваження, яке видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами, в тому числі й на представництво у суді.

Додатковесудоверішення ‑ суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою особи, яка брала участь у справі, чи з власної ініціативи прийняти додаткову постанову чи постановити додаткову ухвалу у випадках, якщо: 1) щодо однієї із позовних вимог, з приводу якої досліджувалися докази, чи одного з клопотань не ухвалено рішення; 2) суд, вирішивши питання про право, не визначив способу виконання судового рішення; 3) судом не вирішено питання про судові витрати.

Доказамивцивільнійсправі є будь-які фактичні дані, на підставі яких у визначеному законом порядку суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Е

Експерт в адміністративному процесі ‑ це особа, яка має необхідні знання та якій в порядку, встановленому КАС України, доручається дати висновок з питань, що виникають під час розгляду справи і стосуються спеціальних знань цієї особи, шляхом дослідження матеріальних об'єктів, явищ і процесів, що містять інформацію про обставини у справі.

 

Є

Європейський суд - один з головних органів Європейської Спільноти. Суд вирішує спори між державами-членами, між органами Спільноти та державами-членами, між органами Спільноти, між Спільнотою та приватними особами, готує експертні висновки та відповідає за попереднє рішення (за клопотанням національного суду).

Європейський суд по правам людини - один з двох органів (разом з Європейською комісією з прав людини) створених Європейською конвенцією із захисту прав людини та основних свобод з метою забезпечення поваги зобов'язань, що випливають з Конвенції для держав учасниць та держав, які зробили спеціальну заяву про признання для них юрисдикції суду.

З

Забезпечення доказів - закріплення й збереження для судового розгляду відомостей, що мають значення для справи; один з інститутів адміністративно-процесуального права. Особи, що мають підстави побоюватися, що подання необхідних для них доказів виявиться згодом неможливим або ускладненим, можуть просити суд про забезпечення позову. Суд забезпечує докази допитом свідків, призначенням експертизи, витребуванням та оглядом письмових або речових доказів, у тому числі за місцем їх знаходження.

Забезпечення позову - прийняття судом заходів, які гарантують можливість реалізації позовних вимог у випадку задоволення позову.Закон - юридичний акт, прийнятий Верховною Радою України, регулюючий найбільш важливі суспільні відносини. З. має найбільшу юридичну силу по відношенню до нормативних актів всіх інших органів держави.

Законні представники - батьки, опікуни, піклувальники даної особи або представники тих установ і організацій, під опікою чи опікуванням яких вона перебуває.

Заміна неналежної сторони Суд першої інстанції, встановивши, що з адміністративним позовом звернулася не та особа, якій належить право вимоги, або не до тієї особи, яка повинна відповідати за адміністративним позовом, може за згодою позивача допустити заміну первинного позивача або відповідача належним позивачем або відповідачем, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Захисник - особа, яка в порядку, встановленому законом, уповноважена здійснювати захист прав і законних інтересів підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого та надання їм необхідної юридичної допомоги при провадженні у кримінальній справі. Захисниками можуть буди: адвокати, інші фахівці у галузі права, а також близькі родичі обвинуваченого, підсудного, засудженого, виправданого, його опікуни або піклувальники.

Зворотна сила закону - розповсюдження дії закону на випадки, що мали місце до вступу його в дію. Зворотна сила закону є винятком з загального правила, тому вона повинна бути спеціально обмовлена в самому законі або в акті про введення його в дію.

Касаційний суд - судова інстанція, уповноважена розглядати справи в якості касаційній інстанції (по скаргам на порушення матеріального або процесуального закону при розгляді справи в першій інстанції).

Касація(касаційна скарга) - скарга, що подається учасниками процесу до касаційної інстанції на вирок, який не набрав законної сили.

Клопотання - офіційне прохання про здійснення процесуальних дій або про прийняття рішень, звернене до судді або суду.

Кодекс - систематизований законодавчий акт, в якому містяться норми якоїсь галузі права (наприклад, Кримінальний кодекс, Сімейний кодекс, Господарський процесуальний кодекс, Кодекс України про адміністративні правопорушення).

Колегія - група осіб, що утворюють керуючий, дорадчий або розпорядчий орган (наприклад, судова колегія, колегія міністерства).

Комісійна експертиза проводиться не менш як двома експертами одного напряму знань. Якщо за результатами проведених досліджень думки експертів збігаються, вони підписують єдиний висновок. Експерт, не згодний з висновком іншого експерта (експертів), дає окремий висновок з усіх питань або з питань, які викликали розбіжності.

Комплексна експертиза проводиться не менш як двома експертами різних галузей знань або різних напрямів у межах однієї галузі знань. Якщо висновок експерта буде визнано неповним або неясним, судом може бути призначена додаткова експертиза, яка доручається тому самому або іншому експерту (експертам). Якщо висновок експерта буде визнано необґрунтованим або таким, що суперечить іншим матеріалам справи або викликає сумніви в його правильності, судом може бути призначена повторна експертиза, яка доручається іншому експертові (експертам).

Конституційний Суд України — єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні. Завданням Конституційного Суду України є гарантування верховенства Конституції України як Основного Закону держави на всій території України.

 

М

Місцевий суд є судом першої інстанції і розглядає справи, віднесені процесуальним законом до його підсудності. Місцевими загальними судами є районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди, а також військові суди гарнізонів. Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а місцевими адміністративними судами є окружні суди, що утворюються в округах.

 

Н

Належність та допустимість доказів  Нарадча кімната ‑ приміщення, спеціально призначене для ухвалення судових рішень.

Недоторканність суддів означає, що суддя не може бути без згоди Верховної Ради України затриманий чи заарештований до винесення обвинувального вироку судом.

Незмінюваність суддів. Професійні судді судів загальної юрисдикції обіймають посади безстроково, крім суддів, які призначаються на посаду судді вперше. Судді, обрані безстроково, перебувають на посаді судді до досягнення ними шістдесяти п'яти років.

Нормативний акт - це прийнятий уповноваженим державним чи іншим органом у межах його компетенції офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, носить загальний чи локальний характер та застосовується неодноразово. Що ж до актів ненормативного характеру (індивідуальних актів), то вони породжують права і обов'язки тільки у того суб'єкта (чи визначеного ними певного кола суб'єктів), якому вони адресовані.

 

О

Обов’язок доказування (тягар доведення) - при адміністративному провадженні правило розподілу між учасниками процесу обов'язку обґрунтовувати наявність тих або інших обставин, що стосуються справи.

 

П

Перегляд справи за винятковими обставинами Судові рішення в адміністративних справах можуть бути переглянуті Верховним Судом України за винятковими обставинами, якщо вони оскаржені з мотивів: 1) неоднакового застосування судом (судами) касаційної інстанції однієї й тієї самої норми права; 2) визнання судових рішень міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, такими, що порушують міжнародні зобов'язання України.

Перекладачем є особа, яка вільно володіє мовою, якою здійснюється адміністративне судочинство, та іншою мовою, знання якої необхідне для усного або письмового перекладу з однієї мови на іншу, а також особа, яка володіє технікою спілкування з глухими, німими чи глухонімими.

Письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи в суді апеляційної чи касаційної інстанції без виклику осіб, які беруть участь у справі, та проведення судового засідання на основі наявних у суду матеріалів у випадках, встановлених цим Кодексом;

Письмовими доказами є документи (у тому числі електронні документи), акти, листи, телеграми, будь-які інші письмові записи, що містять в собі відомості про обставини, які мають значення для справи.

Повістка судова - письмове офіційне повідомлення про виклик до суду.

Позивач в адміністративній справі - особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов до адміністративного суду, а також суб'єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява до адміністративного суду;

Позов - засіб захисту через суд порушеного або спірного права або охоронюваного законом інтересу.

Попереднє судове засідання проводиться з метою з'ясування можливості врегулювання спору до судового розгляду справи або забезпечення всебічного та об'єктивного вирішення справи протягом розумного строку.

Постанова - письмове рішення суду будь-якої інстанції в адміністративній справі, у якому вирішуються вимоги адміністративного позову;

Правосуддя - форма державної діяльності, яка полягає в розгляді та вирішенні судом віднесених до його компетенції справ.

Призначення судового засідання - стадія адміністративного процесу, у рамках якої суддя одноосібно, не вирішуючи питання по суті,Примиреннясторінпідчаспідготовчого провадження Сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на основі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін і предмета адміністративного позов

Принцип‑цепринципадміністративногопроцесу,відповідно якому людина,їїправайсвободивизнаютьсянайвищимицінностямийвизначаютьзмістіспрямованістьдіяльностідержави

Принцип і  ПринципПринципи–засадничіположенняведенняадміністративногопроцесу,виконанняякихзабезпечуєдосягненняцілейадміністративногосудочинства.

Процес - порядок розгляду справ у суді або у адміністративних органах, судочинство; судова справа.

Процесуальне правонаступництво ‑ у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії адміністративного процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов'язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальний - той що відноситься до судового або адміністративного процесу (наприклад: п. строки, п. норми, тощо).

Процесуальні строки - це встановлені законом або судом строки, у межах яких вчиняються процесуальні дії. Процесуальні строки визначаються днями, місяцями і роками, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Публічна служба - діяльність на державних політичних посадах, професійна діяльність суддів, прокурорів, військова служба, альтернативна (невійськова) служба, дипломатична служба, інша державна служба, служба в органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування.

Публічно-правовий спір – спір про права та обов’язки суб’єктів правових відносин у сфері державного управління, що виникає у зв’язку з реалізацією управлінських функцій відповідними органами, а отже обов’язковою стороною такого спору повинен бути орган (посадова особа), наділений владними повноваженнями; виникнення такого спору обумовлено наявністю адміністративного конфлікту, а підставою його ініціювання є факт оскарження громадянином дій чи бездіяльності органів державної влади.

 

Р

Речовими доказами є предмети матеріального світу, що містять інформацію про обставини, які мають значення для справи. Речовими доказами є також магнітні, електронні та інші носії інформації, що містять аудіовізуальну інформацію про обставини, що мають значення для справи.

Розумний строк - найкоротший строк розгляду і вирішення адміністративної справи, достатній для надання своєчасного (без невиправданих зволікань) судового захисту порушених прав, свобод та інтересів у публічно-правових відносинах;

 

С

Свідок в адміністративній справі може бути викликана судом кожна особа, якій можуть бути відомі обставини, що належить з'ясувати у справі.

Систему судів загальної юрисдикції відповідно до Конституції України складають місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди, Верховний Суд України.

Спеціалістом є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних засобів і може надавати консультації під час вчинення процесуальних дій з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень;


Огляд глосарія за алфавітом

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Всі
В цій секції записів не знайдено