Візитка курсу

Візитка курсу

Навчальна дисципліна "Конституційне право України" є теоретичною основою сукупності знань і вмінь, що формують юридичний профіль фахівця у галузі правового регулювання конституційних відносин, що є основою державного ладу країни. Вона входить до структури обов’язкових дисциплін професійного циклу навчального плану студентів спеціальності право. Вона вивчається на 2 курсі протягом двох семестрів. Загальний обсяг дисципліни складає 7 кредитів, що дорівнює 210 академічним годинам, з яких на аудиторну підготовку відводиться 90 годин, на самостійну - 120. Підсумковий контроль з дисципліни передбачено у вигляді заліку в кінці першого семестру та іспиту по завершенню вивчення дисципліни.

Програму розроблено у відповідності до вимог ефективного опанування загальних положень чинного конституційного законодавства України і теоретичних здобутків науки конституційного права України.

Основна мета навчальної дисципліни – це формування певного рівня правової культури юриста, на основі засвоєння правових знань, умінь і навичок з навчальної дисципліни “Конституційне право України” та можливості їх практичного застосування.

Головні завдання дисципліни “Конституційне право України” вбачаються в тому, щоб: 1) сформувати відповідний рівень загального світогляду майбутнього юриста; 2) озброїти його теоретичними правовими знаннями та уміннями; 3) забезпечити готовність майбутніх юристів щодо практичного використання отриманих знань та вмінь; 4) прищепити повагу до права.

Зміст дисципліни (тематика):

Тема 1. Конституційне право України

Тема 2. Система конституційного права України

Тема 3. Конституційний лад України

Тема 4. Конституція –  основний закон держави

Тема 5. Джерела конституційного права України

Тема 6. Теорія та розвиток конституціоналізму в Україні

Тема 7. Основи правового статусу людини і громадянина в Україні

Тема 8. Конституційні права, свободи та обовязки людини і громадянина

Тема 9. Гарантії основних прав і свобод

Тема 10. Конституційно-правовий статус інституту громадянства

Тема 11. Конституційно-правовий статус суспільно-політичних інститутів

Тема 12. Форми безпосереднього народовладдя як інститут конституційного права

Тема 13. Органи державної влади як інститут конституційного права

Тема 14. Конституційно-правовий статус Верховної Ради України

Тема 15. Конституційно-правовий статус народного депутата України

Тема 16. Конституційно-правовий статус Президента України

Тема 17. Конституційно-правовий статус органів виконавчої влади

Тема 18. Конституційно-правовий статус органів судової влади

Тема 19. Конституційний Суд України

Тема 20. Конституційно-правовий статус органів прокуратури

Тема 21. Територіальний устрій України

Тема 23. Місцеве самоврядування та його органи як інститут конституційного права

Вивчаючи дисципліну, студент повинен навчитися знаходити необхідні правові норми, правильно тлумачити їх і застосовувати на практиці.

Основними формами проведення занять з навчальної дисципліни є лекції, практичні та самостійна робота студента. Після закінченню вивчення цієї навчальної дисципліни студенти складають іспит.

Змістом зазначених видів занять є:

– лекція – основний вид навчальних занять, призначених для викладення теоретичного матеріалу;

– практичне заняття – вид навчального заняття, основною метою якого є поглиблене відпрацювання та закріплення фахових навичок роботи з  законодавством України. Дидактичною основою заняття є самостійна робота студента на етапі підготовки до нього та презентація засвоєних знань у процесі проведення заняття;

– консультація – вид навчального заняття, на якому студент отримує від педагогічного працівника відповіді на конкретні питання або пояснення окремих теоретичних положень чи їх практичного використання;

- самостійна робота студентів є основним засобом засвоєння навчального матеріалу у вільний від аудиторних занять час. Вона включає: опрацювання навчального матеріалу, виконання індивідуальних завдань, науково-дослідну роботу.

Під час самостійної роботи студенти готуються до практичних занять з відповідної теми передбаченої робочою навчальною програмою.

Навчальна дисципліна «Конституційне право України» базується на знаннях таких дисциплін, як “Теорія держави і права”, “Конституційне право зарубіжних країн”, “Адміністративне право” та інших.


Остання версія: неділя, 18 жовтень 2020, 19:35