Орієнтовні питання

1.                     Наведіть класифікацію озер за вмістом органічних речовин.

2.                     Як визначити щільність мікробного ценозу.

3.                     Що слугує субстратом при вивченні нітрифікації в донних відкладеннях водойм.

4.                     Які водойми є болотами? Чим відрізняються низинні болота від верхових.

5.                     Що таке біолюмінесценція і чим вона зумовлена.

6.                     Як визначити активність денітрифікації донних відкладень водойм.

7.                     Біотичні фактори та їх вплив на розвиток мікроорганізмів у водоймах.

8.                     Які переваги прямих мікроскопічних методів вивчення мікроорганізмів водойм.

9.                     Принцип методу вивчення азотофіксувальної активності бактеріобентосу.

10.                 Абіотичні фактори та їх вплив на розвиток мікроорганізмів у водоймах.

11.                Що таке «лікувальна грязь» і шляхи її утворення.

12.                Показники швидкості розмноження мікроорганізмів та методи їх визначення.

13.                Антропогенні фактори та їх вплив на розвиток мікроорганізмів у водоймах.

14.                Які методи бактеріологічних посівів Ви знаєте.

15.                Що таке «БПК» води і як його визначають.

16.                Які мікроорганізми відносяться до хемолітоавтотрофів.

17.                Чисельність і розподіл мікроорганізмів в морській воді.

18.                Що таке «ХПК» води і як його визначити.

19.                Які мікроорганізми відносяться до фотолітоавтотрофів.

20.                Що таке елективні поживні середовища.

21.                Як визначити витрати кисню на дихання бактеріопланктону.

22.                Які мікроорганізми відносяться до хемоорганогетеротрофів.

23.                Що таке органо-мінеральні поживні середовища для вивчення мікроорганізмів.

 

24.                Як розподіляються мікроорганізми по відношенню до кисню.

25.                Сучасні уявлення про ферменти системи мікроорганізмів.

26.                Що характеризує показник «Колі-титр».

27.                Як підрозділяються мікроорганізми по відношенню до температури.

28.                Протезна активність бактеріопланктону та метод її вивчення.

29.                Що таке «Колі-індекс» і його значення.

30.                Які види променевої енергії Вам відомі. Як вони впливають на мікроорганізми.

31.                Нітрифікуючи активність бактеріопланктону та методи її вивчення.

32.                Методи визначення кількості бактерій групи кишкової палички при оцінці санітарного стану водойм.

33.                Чим характеризується ступінь кислотності середовища і яка різниця між ацидофільними та алкаліфільними мікроорганізмами.

34.                Денітрифікуюча активність бактеріопланктону та методи її вивчення.

35.                Який індекс використовують при визначенні ступеня сапробності води.

36.                Яким методом визначають загальну кількість мікроорганізмів у воді та донних відкладеннях водойм? Техніка визначення та формула для розрахунків.

37.                Як підготувати зразки донних відкладень водойм для мікробіологічних досліджень.

38.                Чим характеризується функціональна структура мікробного ценозу.

39.                Що таке ступінь агрегованності бактеріопланктону і як її визначити.

40.                Які ферменти мікроорганізмів відносяться до оксидоредуктаз.

41.                Екологічна структура мікробного ценозу і її показники.

42.                Бактеріопланктон і закономірності його розподілу.

43.                Які ферменти мікроорганізмів відносяться до гідролаз.

44.                Що таке коменсалізм та «протокооперація» в мікробних угрупованнях.

45.                Бактеріобентос і його кількісні показники.

46.                Що таке біомаса мікроорганізмів і як її визначити.

47.                Біолюмінесценція і фактори, які її зумовлюють.

48.                Що таке ауто- та синекологія по відношенню до бактеріобентосу.

49.                Бактеріальна деструкція і спосіб її визначення.

50.                Індикаторні мікроорганізми при визначенні санітарного стану водойм.

51.                Розподіл мікроорганізмів за екологічною стратегією.

52.                Як визначити і розрахувати кількість бактеріопланктону, спожитого зоопланктоном.

53.                Показники швидкості розмноження мікроорганізмів і методів їх визначення.

54.                Як впливають температура, pH і солоність на розвиток бактеріобентосу.

55.                Енергетична цінність сирої та сухої біомаси мікроорганізмів.

Наведіть визначення терміну «мікробний ценоз»

Son dəyişilmələr: Friday, 2 October 2020, 3:21 PM