Анотація курсу

Мета вивчення дисципліни на основі глибоких наукових знань сформувати у студентів систему теоретичних знань про загальні закономірностей організації метаболічних систем про- та еукаріотичних мікроорганізмів; про рівень наукових досягнень в галузі промислової мікробіології, існуючі промислові процеси мікробного синтезу цільових продуктів, технології бродильних виробництв, а також використання мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності у народному господарстві, необхідних для професійної діяльності в галузі біології.

Завданням навчальної дисципліни є:

•         вивчення теоретичних основ промислової мікробіології;

•         формування у студентів системи знань щодо принципів організації мікробіологічних виробництв;

•         знайомство студентів з основними мікробіологічними виробництвами:

•          продуктів метаболізму,

•         біологічно активних речовин,

•         окремих компонентів мікробних клітин,

•         біомаси;

•         ознайомлення із особливостями вирощування мікроорганізмів і виділення готової продукції у промислових умовах;

•         вивчення методів пошуку, селекції та підготовки штаммів продуцентів біологічно активних речовин;

•         ознайомлення із принципами організації промислових підприємств та функцій мікробіологів у них;

•         формування уявлень про контролювання, підготовку та вирощування мікроорганізмів, виділення та очищення готових продуктів у промисловості.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

·        принципи організації мікробіологічних технологій;

·        вимоги до мікроорганізмів, які використовують у промисловості;

·        методи селекції та конструювання промислових штамів мікроорганізмів;

·        способи зберігання промислових культур та приготування посівного матеріалу;

·        принципи підбирання сировини та приготування поживних середовищ для вирощування мікроорганізмів;

·        способи вирощування мікроорганізмів у промислових умовах та принципи роботи ферментерів;

·        способи одержання за допомогою мікроорганізмів продуктів харчування;

·        способи одержання за допомогою мікроорганізмів біологічно активних речовин і препаратів;

·        способи одержання за допомогою мікроорганізмів лікувальних засобів;

·        способи одержання за допомогою мікроорганізмів додаткових джерел енергії (біогазу, паливного етанолу);

·        способи одержання за допомогою мікроорганізмів бактерійних добрив та засобів захисту рослин;

·        значення мікроорганізмів у очищенні навколишнього середовища та вилуговуванні металів;

·        принципи роботи очисних споруд з використанням мікроорганізмів і методи контролю їх роботи;

·        методи виявлення мікроорганізмів для здійснення мікробіологічного контролю на виробництві.

 

вміти:                       

у науково-дослідній діяльності:

· відтворити та передбачити види сировини для мікроорганізмів певного виробництва;

· створити схему приготування посівної культури для певного виробництва;

· передбачити способи вирощування та визначити основні параметри росту певної культури мікроорганізмів;

· розробити схему селекціонування заданої культури мікроорганізмів;

· відтворити схему виробництва заданих вітамінів, каротиноїдів, ліпідів, полісахаридів та органічних кислот за допомогою мікроорганізмів;

· відтворити загальну схему виробництва ферментів та ферментних препаратів за допомогою мікроорганізмів;

· визначити етапи одержання за допомогою мікроорганізмів заданих антибіотиків медичного і немедичного призначення;

· визначити етапи одержання за допомогою мікроорганізмів заданих вакцин, препаратів бактеріофагів та інших лікувальних засобів;

· на основі знань про способи одержання біомаси мікроорганізмів та препаратів на їхній основі доповнити перелік препаратів і визначити вимоги до них залежно від подальшої галузі використання;

· використовуючи знання про способи одержання за допомогою мікроорганізмів продуктів харчування і напоїв відтворити схему заданого виробництва;

· використовуючи знання про способи одержання за допомогою мікроорганізмів додаткових джерел енергії визначити перелік і вимоги до сировини та мікроорганізмів;

· передбачати раціональні перспективи застосування бактерійних добрив та засобів захисту рослин у конкретних умовах;

· визначати найраціональніші прийоми біоочищення навколишнього середовища.

у проектній діяльності:

·        розробка і впровадження безпечних технологій, вибір оптимальних умов і режимів для культивування корисних мікроорганізмів, проектування зразків продуктів на основі сучасних технологічних та наукових досягнень в галузі біології.

у педагогічній діяльності:

·        розробка методичного забезпечення і проведення навчання та перевірки знань з питань існуючих промислових процесів мікробного синтезу цільових продуктів, технологій бродильних виробництв, а також використання мікроорганізмів та продуктів їх життєдіяльності у народному господарстві.

у консультаційній діяльності:

·        надання допомоги та консультації працівників з практичних питань промислової мікробіології.



Последнее изменение: Пятница, 6 Ноябрь 2020, 11:38