Словничок

Глосарій

з курсу «Теорія еволюції»

 

Алогенез — процес зміни морфофізіологічних властивостей у межах існуючого рівня задля можливості використовувати альтернативні природні ресурси. Здійснюється через ідіоадаптації.

Аналогічні органи – органи, схожі за виконуваними функціями, але мають різне еволюційне походження.

Ареал - області розповсюдження біологічних угрупувань або екосистем будь-якого ієрархічного рангу.

Арогенез — вихід таксона на вищий рівень морфофізіологічних можливостей; здійснюється через ароморфоз.

Ароморфози — це зміни, які підвищують морфофізіологічну організацію, загальну життєдіяльність організмів.

Біогеоценоз (або екосистема) - сукупністю рослин, тварин, ґрунту, рельєфу, клімату і води в даному географічному районі, що історично склалася.

Біотичний потенціал - сукупність всіх чинників сприяючих зростанню чисельності називається.

Боротьба́ за існува́ння — явище, яке має місце в природі серед рослин і тварин й відіграє значну роль в процесі розвитку органічного світу.

Географічна ізоляція — відокремлення певної популяції від інших популяцій того самого виду якоюсь важкоздоланною географічною перешкодою.

Гіперадаптивністьце перевищення адаптивних можливостей певних органів і систем органів по відношенню до звичайних умов їх функціонування.

Гомологічні органи – органи, що мають одне і те ж еволюційне походження незалежно від виконуваної функції.

Градації - поступове підвищення рівня організації від найпростіших до більш складних і досконалих організмів.

Делеція - втрата хромосомою будь-якої її ділянки;

Дуплікація - подвоєння тих або інших ділянок хромосоми;

Загальна дегенерація виявляється у змінах, що пов'язані зі спрощенням організації та зниженням активних функцій частини органів.

Ідіоадаптації — це зміни, які не підвищують рівня організації організмів, але дають їм змогу краще пристосуватися до конкретних умов життя.

Ідіоадаптація - розвиток приватних пристосувань, що не змінюють загальний рівень організації.

Ізоляція — неможливість або утруднення вільного схрещування між особинами одного виду, що призводить до відокремлення внутрішньовидових груп і видів.

Інверсія - поворот усередині хромосоми будь-якої її ділянки на 180°;

Катагенез — зниження рівня морфофізіологічних властивостей через дегенерації.

Креаціонíзм (англ. creationism) — віра в те, що світ, людина та різні форми життя на Землі створені вищою, надприродною силою.

Мікроеволюція –  елементарні еволюційні перетворення генофондів популяцій під впливом різних чинників, результатом яких є формування нового виду організмів (процес видоутворення)

Мінливість – властивість живих організмів існувати в різноманітних формах.

Морфо-фізіологічний прогрес - підвищення і ускладнення загального рівня організації;

Морфо-фізіологічний регрес (протилежний напрям) - зниження і спрощення загального рівня організації;

Мутації - стрибкоподібні елементарні і стійкі зміни одиниць спадковості – генів - під впливом різноманітних чинників, , що є матеріалом для дії природного добору, що призводять до зміни спадкових ознак.

Опор середовища - сукупність чинників, лімітуючих зростання чисельності популяції.

Палеонтологія (П.)– наука, що вивчає викопні залишки рослин і тварин, намагається реконструювати по знайденим останках їх зовнішній вигляд, біологічні особливості, способи живлення, розмноження тощо, а також відновити на основі цих відомостей хід біологічної еволюції і послідовну зміну форм тваринного світу на Землі.

Популяція — сукупність організмів, що займають обмежений ареал, мають спільне походження за фенотипом та географічно ізольовані від інших популяцій даного виду.

Порівняльна анатомія – наука, що вивчає будову схожих органів дорослих форм тварин, що відносяться до різних систематичних груп.

Порівняльна ембріологія - наука, що зіставляє зародковий розвиток організмів, оскільки він є дуже інформативним і схожість ембріонів нерідко виявляється виразнішою за схожість дорослих форм.

Приро́дний відбі́р (або добір) — процес, завдяки якому сприятливі спадкові характеристики стають більш загальними в наступних поколіннях популяції організмів, що розмножуються, а несприятливі спадкові характеристики стають менш загальними.

Синтетична теорія еволюції (СТЕ) – це сучасна еволюційна теорія, яка є синтезом різних наукових дисциплін, перш за все, генетики і дарвінізму.

Теорія еволюції – центральний розділ біології, який  вивчає механізми історичного розвитку і перетворення живого, чим об'єднує всі складові сучасної біологічної науки і є їх загальною теоретичною основою.

Транслокація - взаємний обмін ділянками між двома різними (не гомологічними) хромосомами;

Транспозиція - перестановка генів усередині хромосоми.

Чисельність – загальна кількість особин на даній території або в даному об'ємі.

Щільність – кількість особин або їх біомаса на одиниці площі або об'єму.


Остання версія: четвер, 3 листопад 2016, 17:52