Тема 9

. Еволюція онтогенезу.

Схожість і різниця мікро- і макроеволюції. Принципова можливість пояснення макроеволюційних подій дією елементарних факторів на мікроеволюційному рівні.

Еволюція філогенетичних груп. Основні форми філогенезу: філетична еволюція, дивергенція, конвергенція і паралелізм. Напрями еволюції філогенетичних груп - арогенез і алогенез (роботи Ч. Дарвіна, Э. Геккеля, А. Н. Северцова). Спеціалізація як напрям еволюції. Темпи еволюції філогенетичних груп. Проблема біологічного регресу і вимирання груп. Філогенетичні релікти. Критика фіналістичних концепцій про «тупики» еволюції.

Правила макроеволюції: незворотність (Л. Долло), прогресуюча спеціалізація (Ш. Депере), походження від неспеціалізованих предків (Э. Коп), зміна фаз адаптаціоґенезу (И. И. Шмальгаузен).

Співвідношення онто- і філогенезу. Еволюція онтогенезу. Загальні уявлення про еволюцію онтогенезу. Цілісність організму в онтогенезі. Значення кореляцій (геномні, морфогенетичні і ергонтичні) і координації (топографічні, динамічні і біологічні) для історичного перетворення організмів.

Ембріонізація онтогенезу. Автоматизація – головний напрямок еволюції онтогенезу. Каналізація онтогенезу (И. И. Шмальгаузен, К. Уоддингтон). Біогенетичний закон. Філогенез як історичний ряд онтогенезів, що пройшли добір. Вчення про філоембріогенез (А. Н. Северцов). Вчення про рекапітуляції і його сучасний стан.

Остання версія: четвер, 3 листопад 2016, 18:26