Питання за темою

Запитання для самоконтролю

1.     Якою є основна мета та цілі розробки розділу „Виробничий план”?

2.    На які основні питання слід дати відповіді у розділі „Виробничий план”?

3.     Охарактеризуйте внутрішню логіку розробки розділу „Виробничий план”.

4.    Якими є можливі додаткові питання, які слід висвітлити у розділі „Виробничий план”?

5.     Яку інформацію слід навести у „Виробничому плані” про технологічний процес виготовлення продукції (надання послуг)?

6.     Наведіть приклад оформлення табличної форми для планування виробничої програми підприємства.

7.     Окресліть напрями та етапи формування матеріально-технічної бази підприємства (підприємницького проекту).

8.     Наведіть приклад складання табличної форми для планування потреби у матеріально-технічній базі підприємства (проекту).

9.     Яким чином здійснюється планування потреби підприємства (проекту) в основних фондах?

10.     Яким чином здійснюється планування потреби підприємства (проекту) в оборотних активах?

11.     Наведіть приклад складання табличної форми для планування потреби підприємства (проекту) в оборотних активах.

12.Охарактеризуйте методику планування потреби у персоналі.

13.Охарактеризуйте табличну форму для планування потреби у персоналі та розрахунку фонду оплати праці.

14.Дайте визначення умовно-постійних та умовно-змінних витрат і наведіть їх приклади.

15.Охарактеризуйте методичні засади встановлення норм ресурсного забезпечення бізнес-проекту.

16.     Наведіть приклад складання таблиці витрати на виробництво і реалізацію продукції (послуг) підприємства.

17.     Представте табличну форму для планування кошторису витрат та калькуляції собівартості продукції (послуг) підприємства.

18.Обґрунтуйте підходи до планування обсягів господарської діяльності підприємства, виходячи з ефективності використання його ресурсного забезпечення.

Практичні завдання

1.       Обґрунтувати мінімальний розмір торгової площі магазину, при якому досягається беззбитковість функціонування підприємства, враховуючи, що: доходовіддача торгової площі відділу підакцизних товарів становить 1,5 тис. грн. / 1 кв. м, а відділу інших продовольчих товарів - 2,5 тис. грн. / 1 кв. м. Співвідношення торгової площі відділу підакцизних товарів та відділу інших продовольчих товарів складає 2 до 5. Середньомісячні постійні витрати підприємства становлять 35 тис. грн. Підприємство є платником єдиного податку за ставкою 6%.

Обґрунтувати мінімальний розмір торгової площі магазину, при якому досягається беззбитковість функціонування підприємства за умови здійснення підприємницької діяльності як фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності із сплатою єдиного податку в розмірі 200 грн. на місяць. Чисельність найманих працівників складає 6 осіб.

Визначити точку мінімальної рентабельності підприємства за умови, що у підприємницьку діяльність вкладено 500 тис. грн., а ставка дисконту складає 10% річних.

2.   На основі даних таблиці 6.11 розрахувати основні техніко-економічні показники, визначити критичний (беззбитковий) обсяг діяльності підприємства та запас безпеки (скористатись прикладом оформлення результатів у таблиці „Постійні та змінні витрати і розрахунок точки беззбитковості”), побудувати графік беззбитковості, врахувавши:

-     підприємством заплановано реалізувати 144 тис. одиниці продукції;

-     ціна реалізації одиниці продукції складає 15 грн.;

-   собівартість продукції складає 50% від її ціни та включає ПДВ до відшкодування;

-     сумарні нарахування на заробітну плату складають 37%;

-     підприємство знаходиться на загальній системі оподаткування.

Таблиця 6.11

Інформація про витрати підприємства__________________

п/п

Стаття витрат

Сума на рік, грн.

1

Фонд основної заробітної плати, включаючи нарахування

210000

2

Додаткова заробітна плата за виконання планового товарообороту, без нарахування

21600

3

Амортизація основних засобів

12000

4

Оренда приміщення

72000

5

Комунальні витрати, які відносяться на собівартість

324000

6

Комунальні витрати, які не відносяться на собівартість

24000

7

Інші адміністративні витрати

60000

Всього витрати:

841600


 


 

Таблиця 6.12

Постійні та змінні витрати і розрахунок точки беззбитковості, г

рн.

Показник

За рік

На одиницю продукції

%

Товарооборот

 

 

100

Змінні витрати, в т.ч.:

 

 

 

- податок на додану вартість

 

 

 

- собівартість продукції

 

 

 

- комунальні витрати

 

 

 

- додаткова заробітна плата

 

 

 


 



 

3.    

- нарахування на додаткову зарплату

 

 

 

Вложений дохід

 

 

 

Постійні витрати, в т.ч.:

 

 

 

- зарплата з нарахуваннями

 

 

 

- оренда приміщення

 

 

 

- комунальні витрати

 

 

 

- адміністративні витрати

 

 

 

- амортизація основних засобів

 

 

 

Операційний прибуток

 

 

 

Податок на прибуток

 

 

 

Чистий прибуток

 

 

 

Беззбитковий обсяг продаж, одиниць

 

 

 

Беззбитковий обсяг продаж, грн.

 

 

 

Запас безпеки, %

 

 

 

Запас безпеки, одиниць

 

 

 

 


На основі показників господарсько-фінансової діяльності об’єкта бізнес-планування, конкурента 1 та конкурента 2 розрахувати ефективність використання ресурсного забезпечення на об’єкті бізнес-планування (заповнити таблицю 6.14) та провести розрахунок обсягу діяльності об’єкта бізнес- планування у точці ефективного використання основних груп ресурсного забезпечення підприємства (заповнити таблицю 6.15)

Таблиця 6.13

Показник

Значення для:

об’єкта Б-П

конкурент

1

конкурент

2

Роздрібний товарооборот, тис. грн., в т.ч.:

2000

3000

2500

- роздрібний товарооборот продтоварів, тис. грн.

1850

2000

1500

- роздрібний товарооборот непродтоварів, тис. грн.

150

1000

1000

Торгова площа роздрібної торгівлі, кв. м, в т.ч.:

100

200

110

- торгова площа під продтоварами, кв. м

80

150

60

- торгова площа під непродтоварами, кв. м

20

50

50

Середньооблікова чисельність працівників, ос.

26

40

29

Основні фонди, тис. грн.

250

300

270

Оборотні активи, грн.

30

35

35

Чистий прибуток, тис. грн.

19

22

20

 



 

Таблиця 6.14

Показники ефективності використання ресурсного забезпечення______

Показник

Значення для:

об’єкт Б-П

Конкурент

1

Конкурент

2

I. Основні засоби

Фондовіддача

 

 

 

Фондомісткість

 

 

 

Фондоозброєність, тис. грн / ос.

 

 

 

Фондорентабельність, %

 

 

 

Інтегральний показник

 

 

 

Товарооборот на 1 кв. м торгової площі, тис. грн.

 

 

 

Товарооборот на 1 кв. м торгової площі продтоварів, тис. грн.

 

 

 

Товарооборот на 1 кв. м торгової площі непродтоварів, тис. грн.

 

 

 

II. Трудові ресурси

Виробіток на одного працюючого, тис. грн.

 

 

 

Торгова площа, яка припадає на 1 працівника

 

 

 

III. Оборотні кошти

 

 

 

Коефіцієнт оборотності оборотних коштів

 

 

 

Термін одного обороту оборотних коштів, дн.

 

 

 

Рентабельність оборотних коштів, %

 

 

 


 


 

Таблиця 6.15

Розрахунок обсягу діяльності об’єкта бізнес-планування у точці ефективного __________ використання основних груп ресурсного забезпечення___________

Показник

Розрахунок доходу в точці ефективного використання ресурсів

Дохід в точці ефективного використання ресурсів, тис. грн.

Резерв доходу, тис. грн.

Фондовіддача

ТОпл = ОФоб х ФВопт

 

 

Дохід у розрахунку на 1 кв.м торгової площі

ТОпл. §об заг х ТО опт заг

 

 

Дохід у розрахунку на 1 кв.м торгової площі продтоварів

ТОпл. прод §об прод х

ТО1

А опт прод

 

 

Дохід у розрахунку на 1 кв.м торгової площі непродтоварів

ТОпл. непрод §об непрод х

ТО1

А опт неп род

 

 

Продуктивність праці

ТОпл = Чоб х ППопт

 

 

Коефіцієнт оборотності оборотних коштів

ТОпл = ОКоб х КОопт

 

 


 


 

4.    На основі даних, наведених у таблиці 6.16, визначити потребу у таких працівниках, як:     кухар, офіціант, бармен, обслуговуючий персонал та заповнити таблицю. Об’єкт - підприємство ресторанного господарства; сумарні нарахування на фонд оплати праці становлять 37%; оплата праці кухарів, барменів, офіціантів та обслуговуючого персоналу передбачає також доплату в розмірі 1% від товарообороту; підприємство працює без вихідних та святкових 365 днів на рік з 1000 до 2300; час роботи кухарів, барменів, офіціантів та обслуговуючого персоналу становить по 6,5 годин 22 дні на місяць; у торговому залі 40 посадочних місць. Норма обслуговування посадочних місць одним офіціантом становить 20 місць; для кухарів передбачено 2 робочих місця; потреба у допоміжному персоналі залежить від виконання норми виробітку. Норма виробітку за одну зміну на одну особу допоміжного персоналу становить 100 страв; річний плановий товарообіг заплановано в розмірі 144 тисячі страв.

Таблиця 6.16

Вихідні дані для розрахунку потреби у персоналі______________________________

п/п

Посада

К-ть

осіб

Посадо­

вий

оклад,

грн.

Г одинна тарифна ставка, грн.

К-ть

відпра­

цьованих

годин

Нараху­вання на зарплату

Всього

на

місяць,

грн.

Всього на рік, грн.

1

Адміністратор

1

1000

-

-

370

1370

16440

2

Бухгалтер

1

750

-

-

277,5

1027,5

12330

3

Економіст

1

800

-

-

296

1096

13152

4

Маркетолог

1

800

-

-

296

1096

13152

5

Бармен

 

-

3,50

 

 

 

 

6

Офіціант

 

-

3,30

 

 

 

 

7

Кухар

 

-

4,00

 

 

 

 

8

Обслуговуючий

персонал

 

-

3,00

 

 

 

 

Всього:

 

-

-

-

 

 

 


 


 

5.      Знайти обсяг продукції у точці мінімальної рентабельності за такими даними: зарплата керівника проекту - 1000 грн.; оренда офісу - 500 грн.; витрати на рекламу - 250 грн.; інші адміністративні витрати - 500 грн.; собівартість одиниці продукції - 50 грн.; рентабельність - 25%; обсяг залучених у бізнес інвестицій - 10000 грн.; ставка депозиту - 10%.

Питання для самостійного вивчення

1.   Система матеріально-технічного забезпечення на підприємстві.

2.   Виробнича потужність та виробнича програма підприємства.

3.   Теоретико-методичні засади організації виробництва.

4.   Методика нормування ресурсного забезпечення підприємства.

Питання для дискусії

1.   Переваги та недоліки табличних форм, які використовуються у „Виробничому плані”.

2.   Доцільність застосування методів встановлення норм ресурсного забезпечення бізнес-проекту.

3.   Інформаційна база планування потреби у ресурсному забезпеченні.

4.   Переваги та недоліки методів планування потреби в основних фондах.

5.   Переваги та недоліки методів планування потреби в оборотних активах.

6.   Переваги та недоліки методів планування потреби у персоналі.

7.   Методика планування індикативних обмежень обсягів господарської діяльності підприємства.

План семінарського заняття

1.   Цілі та завдання виробничого плану.

2.   Структура виробничого плану; технологія виробництва, контроль якості виробничого процесу, виробнича програма підприємства.

3.   Формування матеріально-технічної бази.

4.   Нормування ресурсного забезпечення бізнес-плану.