Питання за темою
1. Якою є основна мета та цілі розробки розділу „Виробничий план”?
2. На які основні питання слід дати відповіді у розділі „Виробничий план”?
3. Охарактеризуйте внутрішню логіку розробки розділу „Виробничий план”.
4. Якими є можливі додаткові питання, які слід висвітлити у розділі „Виробничий план”?
5. Яку інформацію слід навести у „Виробничому плані” про технологічний процес виготовлення продукції (надання послуг)?
6. Наведіть приклад оформлення табличної форми для планування виробничої програми підприємства.
7. Окресліть напрями та етапи формування матеріально-технічної бази підприємства (підприємницького проекту).
8. Наведіть приклад складання табличної форми для планування потреби у матеріально-технічній базі підприємства (проекту).
9. Яким чином здійснюється планування потреби підприємства (проекту) в основних фондах?
10. Яким чином здійснюється планування потреби підприємства (проекту) в оборотних активах?
11. Наведіть приклад складання табличної форми для планування потреби підприємства (проекту) в оборотних активах.
12.Охарактеризуйте методику планування потреби у персоналі.
13.Охарактеризуйте табличну форму для планування потреби у персоналі та розрахунку фонду оплати праці.
14.Дайте визначення умовно-постійних та умовно-змінних витрат і наведіть їх приклади.
15.Охарактеризуйте методичні засади встановлення норм ресурсного забезпечення бізнес-проекту.
16. Наведіть приклад складання таблиці витрати на виробництво і реалізацію продукції (послуг) підприємства.
17. Представте табличну форму для планування кошторису витрат та калькуляції собівартості продукції (послуг) підприємства.
18.Обґрунтуйте підходи до планування обсягів господарської діяльності підприємства, виходячи з ефективності використання його ресурсного забезпечення.
1. Обґрунтувати мінімальний розмір торгової площі магазину, при якому досягається беззбитковість функціонування підприємства, враховуючи, що: доходовіддача торгової площі відділу підакцизних товарів становить 1,5 тис. грн. / 1 кв. м, а відділу інших продовольчих товарів - 2,5 тис. грн. / 1 кв. м. Співвідношення торгової площі відділу підакцизних товарів та відділу інших продовольчих товарів складає 2 до 5. Середньомісячні постійні витрати підприємства становлять 35 тис. грн. Підприємство є платником єдиного податку за ставкою 6%.
Обґрунтувати мінімальний розмір торгової площі магазину, при якому досягається беззбитковість функціонування підприємства за умови здійснення підприємницької діяльності як фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності із сплатою єдиного податку в розмірі 200 грн. на місяць. Чисельність найманих працівників складає 6 осіб.
Визначити точку мінімальної рентабельності підприємства за умови, що у підприємницьку діяльність вкладено 500 тис. грн., а ставка дисконту складає 10% річних.
2. На основі даних таблиці 6.11 розрахувати основні техніко-економічні показники, визначити критичний (беззбитковий) обсяг діяльності підприємства та запас безпеки (скористатись прикладом оформлення результатів у таблиці „Постійні та змінні витрати і розрахунок точки беззбитковості”), побудувати графік беззбитковості, врахувавши:
- підприємством заплановано реалізувати 144 тис. одиниці продукції;
- ціна реалізації одиниці продукції складає 15 грн.;
- собівартість продукції складає 50% від її ціни та включає ПДВ до відшкодування;
- сумарні нарахування на заробітну плату складають 37%;
- підприємство знаходиться на загальній системі оподаткування.
Таблиця 6.11 Інформація про витрати підприємства__________________
|
|
Таблиця 6.12
|
|
3.
|
На основі показників господарсько-фінансової діяльності об’єкта бізнес-планування, конкурента 1 та конкурента 2 розрахувати ефективність використання ресурсного забезпечення на об’єкті бізнес-планування (заповнити таблицю 6.14) та провести розрахунок обсягу діяльності об’єкта бізнес- планування у точці ефективного використання основних груп ресурсного забезпечення підприємства (заповнити таблицю 6.15)
Таблиця 6.13
Показник |
Значення для: |
||
об’єкта Б-П |
конкурент 1 |
конкурент 2 |
|
Роздрібний товарооборот, тис. грн., в т.ч.: |
2000 |
3000 |
2500 |
- роздрібний товарооборот продтоварів, тис. грн. |
1850 |
2000 |
1500 |
- роздрібний товарооборот непродтоварів, тис. грн. |
150 |
1000 |
1000 |
Торгова площа роздрібної торгівлі, кв. м, в т.ч.: |
100 |
200 |
110 |
- торгова площа під продтоварами, кв. м |
80 |
150 |
60 |
- торгова площа під непродтоварами, кв. м |
20 |
50 |
50 |
Середньооблікова чисельність працівників, ос. |
26 |
40 |
29 |
Основні фонди, тис. грн. |
250 |
300 |
270 |
Оборотні активи, грн. |
30 |
35 |
35 |
Чистий прибуток, тис. грн. |
19 |
22 |
20 |
|
Таблиця 6.14 Показники ефективності використання ресурсного забезпечення______
|
|
Таблиця 6.15 Розрахунок обсягу діяльності об’єкта бізнес-планування у точці ефективного __________ використання основних груп ресурсного забезпечення___________
|
|
4. На основі даних, наведених у таблиці 6.16, визначити потребу у таких працівниках, як: кухар, офіціант, бармен, обслуговуючий персонал та заповнити таблицю. Об’єкт - підприємство ресторанного господарства; сумарні нарахування на фонд оплати праці становлять 37%; оплата праці кухарів, барменів, офіціантів та обслуговуючого персоналу передбачає також доплату в розмірі 1% від товарообороту; підприємство працює без вихідних та святкових 365 днів на рік з 1000 до 2300; час роботи кухарів, барменів, офіціантів та обслуговуючого персоналу становить по 6,5 годин 22 дні на місяць; у торговому залі 40 посадочних місць. Норма обслуговування посадочних місць одним офіціантом становить 20 місць; для кухарів передбачено 2 робочих місця; потреба у допоміжному персоналі залежить від виконання норми виробітку. Норма виробітку за одну зміну на одну особу допоміжного персоналу становить 100 страв; річний плановий товарообіг заплановано в розмірі 144 тисячі страв.
Таблиця 6.16 Вихідні дані для розрахунку потреби у персоналі______________________________
|
|
5. Знайти обсяг продукції у точці мінімальної рентабельності за такими даними: зарплата керівника проекту - 1000 грн.; оренда офісу - 500 грн.; витрати на рекламу - 250 грн.; інші адміністративні витрати - 500 грн.; собівартість одиниці продукції - 50 грн.; рентабельність - 25%; обсяг залучених у бізнес інвестицій - 10000 грн.; ставка депозиту - 10%.
Питання для самостійного вивчення
1. Система матеріально-технічного забезпечення на підприємстві.
2. Виробнича потужність та виробнича програма підприємства.
3. Теоретико-методичні засади організації виробництва.
4. Методика нормування ресурсного забезпечення підприємства.
1. Переваги та недоліки табличних форм, які використовуються у „Виробничому плані”.
2. Доцільність застосування методів встановлення норм ресурсного забезпечення бізнес-проекту.
3. Інформаційна база планування потреби у ресурсному забезпеченні.
4. Переваги та недоліки методів планування потреби в основних фондах.
5. Переваги та недоліки методів планування потреби в оборотних активах.
6. Переваги та недоліки методів планування потреби у персоналі.
7. Методика планування індикативних обмежень обсягів господарської діяльності підприємства.
1. Цілі та завдання виробничого плану.
2. Структура виробничого плану; технологія виробництва, контроль якості виробничого процесу, виробнича програма підприємства.
3. Формування матеріально-технічної бази.
4. Нормування ресурсного забезпечення бізнес-плану.